Sonic Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Cześć. Mam problem a mianowicie czy dla 10 miesięcznego foksteriera krótkowłosego wybrać już karme Adult Small Breed czy może inną??? Proszę o dobre rady. Pies SUPER aktywny.(jak to foxy;)) Quote
Martens Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 Jeżeli masz kłopoty z aktywnością psa, pisałaś gdzieś o zniszczeniach w domu, to wydaje mi się że raczej należałoby unikac karmy dla psow aktywnych, bo pies się jeszcze bardziej nakręci. W tym wieku dobra będzie już ta dla dorosłych, o ile oczywiście chcesz karmić karmą, bo moim zdaniem żadna nie jest tak dobra jak świeże jedzenie. Quote
Sonic Posted January 4, 2010 Author Posted January 4, 2010 Ten mój fox jest tak rozbrykany że nie ważne czy coś zje czy nie i tak szaleje non stop na spacerach.:) Quote
yuki Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 No tak , ale jeśli będziesz w niego ładować jeszcze więcej energii w jedzeniu , to pies ci eksploduje z niewyżycia fizycznego i psychicznego, a to chyba nie najlepsze rozwiązanie. Popieram martens i również proponuję swieżyznę i surowszczyznę, kości, mięsko, owoce,warzywa itd, sama tak karmie moją sukę, również aktywną, i nie wyobrażam sobie innego sposobu żywienia. Quote
Sonic Posted January 4, 2010 Author Posted January 4, 2010 [quote name='yuki']No tak , ale jeśli będziesz w niego ładować jeszcze więcej energii w jedzeniu , to pies ci eksploduje z niewyżycia fizycznego i psychicznego, a to chyba nie najlepsze rozwiązanie. Popieram martens i również proponuję swieżyznę i surowszczyznę, kości, mięsko, owoce,warzywa itd, sama tak karmie moją sukę, również aktywną, i nie wyobrażam sobie innego sposobu żywienia.[/QUOTE] Ale ja chce psa karmić karmą.Nie mam czasu na bawienie się w psiego kucharza... Karmę na razie dostaje RC dla juniora. Quote
yuki Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 To o czym napisała Martens i ja nie ma żadnego związku z gotowanym jedzenie, wyraźnie napisane zostało "surowe" i "świeże", a nie gotowane.....takie żywienie nazywane jest Barf, w kwestii karm nic nie doradzę, jedyne co napisze to to , że uważam , że ślicznie brązowe kuleczki uformowane na taśmie podawane dzień w dzień, są owszem wygodne, ale także monotonne. Ja bym nie chciała karmić mojego psa w ten sposób. Takie moje zdanie. Quote
Martens Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 Zgadza się, barf a gotowane jedzenie to ogromna różnica, ja też nie mam czasu gotować, a barf idzie bez problemu; na ogół cała filozofia to wyjąć jedzenie z zamrażalnika wieczorem i na drugi dzień dać. Bardzo polecam, bo karmiłam psa karmami x lat i po zmianie na barf róznica była ogromna, mój pies po 2 latach na barfie ma lepsze wyniki krwi, czystsze zęby niż na drogich karmach, choć już jest wiekowy dość ;) No ale już nie namawiam. Jesli chodzi o karmę, jak pisałam możesz już dawać tę dla dorosłego psa, ale nie dla aktywnych... Co do firmy - Royal jest stosunkowo drogi w stosunku do swojej rzeczywistej jakości; moim zdaniem już lepsza jest Acana, lub z droższych Biomill; świetne są karmy typu Orijen czy Taste of the wild, ale to karmy wysokobiałkowe, musialabyś podawać naprawdę małą porcję, żeby pies Ci nie zaczął biegac po ścianach :D co w sumi przy ich cenie jest dość korzystne i na pewno zdrowsze niż wypychanie psa zbożami z karm o innego typu składzie. Karma to jednak sprawa indywidualna - ta na której jeden pies będzie wyglądał super, innemu będzie służyła tak sobie; sama musisz popróbować, kupowac w młaych opakowaniach. Od razu dodam, że to jak karma działa na psa moze w pełni ocenić dopiero po ok. miesiącu podawania. Oczywiście zmieniać nie nalezy gwałtownie, tylko stopniowo, przez 5-10 dni. Quote
Recommended Posts