Jump to content
Dogomania

suka podgryza szczeniaka na spacerze-dlaczeg0????POMOZCIE

Recommended Posts

Posted

witam!

mam maly problem od wczoraj pierwszy raz wyszlam z moja suka i jej szczeniakiem ( 1raz ze szczeniakiem)!NO I SUKA non stop GO podgryza zaczepia tak ze MALA nie moze spokojnie sobie chodzic!!DZIS NAWET JEJ USZKO USZCZYPLA I KREW POSZLA;(:shake:

DLACZEGO??

• 2 weeks later...
Posted

szczeniak ma teraz 8,5 tyg. suka (jego matka ) 7 lat

podgryzanie na spacerze sie w sumie skonczylo ,aczkolwiek STARA JAK tylko zobaczy ze mala znalazla sobie np. patyczka wszystko jej zabiera;( a jak biore mala na rece to tez próbuje ja uszczypnac- zazdrosc i przejaw dominacji?? moze zbyt sie przejela swoja rola( matki) ?

a zabawki tez jej zabiera!!!

Posted

Twój szczeniak jest już w tym wieku, że trzeba go "porządnie ustawić" i pokazać gdzie jego miejsce. Więc pewnie tak - jest to ze strony suki przejaw dominacji czy może lepiej: dyscyplinującego wychowania.

W moim małym psim stadku notorycznie wyżej postawione w hierarchii osobniki odbierają niżej uplasowanym zabawki, przewracają je i tłamszą. Można odnieść wrażenie, że jest to hierarchia w "dynamicznej równowadze", pewnie dlatego, że psy nie przebywają ze sobą ciągle i jak tylko się widzą muszą na nowo podkreślić kto rządzi. Trudno się w takich sytuacjach powstrzymać od biegnięcia z pomocą, bo ma się wrażenie, że temu mniejszemu dzieje się krzywda, niemniej to psi świat i zasadniczo człowiek nie powinien się wtrącać.

Musisz poczekać, aż sytuacja się ustabilizuje (z tego co piszesz wynika, że już się ustala jakiś porządek), a jeśli chcesz zapewnić szczeniakowi rozrywki zrób to po kryjomu, a nie w obecności matki (np. weź go samego na spacer). Z kolei kiedy suka jest w pobliżu uznawaj jej wyższość nad szczeniakiem i nie podrywaj autorytetu np. poświęcając młodszemu więcej niż jej uwagi.

• 2 months later...
Posted

No tak, czasem lepiej nie ingerować. Wydaje mi się, że nie ma się co bać, bo sunia raczej nie chce zrobić małemu krzywdy, tylko uczy go, powiedzmy, manier.
Ewentualnie jak będzie zachowywać się zbyt agresywnie, to sądzę, że dobrze by było ją na trochę odizolować, żeby z kolei nie doszło do tego, że sterroryzuje szczeniaka ;). Ale tylko wtedy, gdy to będzie ostatecznie konieczne, bo psy same potrafią się zazwyczaj lepiej dogadać.
No i traktować oba psy po równo, bez faworyzowania któregokolwiek, ciągle chwaąc za dobre zachowanie, w końcu w trójkę też można się bawić :D
A za jakiś czas maleństwo podrośnie i się sprawa ustatkuje, tak sądzę...

Posted

mam pytanie inne niech odpowie ktos dobrze zorientowany w tych sprawach

co oznacza jak sunia prawie 5 mies. chodzi za mna noga w noge w domu a na podworku np. jak chce ja zamknac na pierwszej czesci podworka to wyje,reobi podkop itp . a jak tylko do niej wroce to jest happy:) dodam ze tylko mnie sie slucha w domu

Posted

Chyba jest jeszcze niesamodzielny, a Ty dajesz mu poczucie bezpieczeństwa. Szczerze mówiąc nie mam bladego pojęcia jak tego oduczyć... I czy w ogóle to dobry czas na usamodzielnianie, czy nie jest jeszcze za wcześnie. Może spróbuj uczyć go zostawania samemu w domu (czy w ogóle w jakimkolwiek innym miejscu z dala od Ciebie; tu: osobna część podwórka ;) ), dawaj jakieś zadania zwiększające pewność siebie (de facto socjalizacja pomaga, pies zapoznający się z terenem uczy się, że teren nie stanowi zagrożenia), ale i tak wydaje mi się, że na razie jest na tyle mały, że to jeszcze w miarę naturalne.