Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Piekne te Wasze chlopaki.....i wlos coraz to dluzszy :o Slicznie wygladaja.

Bardzo chialabym je live zobaczyc.....ale pewnie szybko to nie nastapi :cry:

• Replies 3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ki-wi ja znam tego psa .Jest chyba z hodowli niemieckiej.

Wazne bardzo jest u psa reproduktora dobra znajomosc pochodzenia az do 3 nawet 4 pokolenia wszystkich przodkow zarowno ze strony matki jak i ojca. REPRODUKTOR nie moze pochodzic z miotu w ktorym urodzily sie wadliwe szczeniaki-u tej rasy TT zdarza PRA powolny zanik siatkowki i w konsekwencji tego calkowita slepota w wieku juz ok.2-3 lat oraz paskudnie wygladajacy duzy przodozgryz czyli wady zgryzu.

Z takimi wadami pies nie powinien kryc bo bedzie przenosil na potomstwo.
U mnie z krycia Budda urodzilo sie 8 szczeniat bez wad i u Uli 9 rowniez bez wad zgryzu. A jak mi wiadomo w polskich hodowlach bylo z tym nieciekawie, :o

Posted

Na szczescie Niemcy -i z takiej hodowli pochodzi MIKI od lat obowiazkowo
przeswietlaja TT na dysplazje a takze robia badania specjalistyczne na PRA i eliminuja psy z hodowli z wadami zgryzu.Wydaje mi sie ze nasze tybeciki tez powinny zaliczyc te badania

A co wy o tym myslicie ? :roll: :D

Posted

Geniu, a ty i Ula jakie macie hodowle? Zagraniczne? :D :wink: Również polskie. Proszę zachowujmy się jak kulturalni ludzie, żeby nasze psy nie musiały się za nas wstydzić :P

Posted

[quote name='Ki-wi']
[URL=http://www.imageshack.us][img]http://img165.echo.cx/img165/1658/74897pb.jpg[/img][/URL][/quote]

A co do pieska - to jest Ti La Shu Falgun Faruk. Jest w niemieckiej hodowli "Shen-pa's".

Posted

Dziewczyny nie lapcie sie za slowka :D i nie badzcie takie powazne :evilbat: bo zlosc urodzie szkodzi :evilbat: a od kilku zdan moze zrobic sie afera taka jak np.na grzywaczach :o :o

Moim zadaniem co do badan to powinny jak najbardziej byc obowiazkowe:
HD,PL,PRA i LL.
I zgadza sie jest to konieczne w Niemczech jak i innych krajach Europy ( w Czechach z tego co wiem obawiazkowe jest HD),a w Polsce nie ma zadnego obowiazku badania TT na te wlasnie schorzenia.
Jesli zalezy hodowcy na tym aby jego hodowla byla jak nalepsza to sam powinien poddac swoje psy tym badaniom,obojetne czy obowiazek taki jest czy nie,ale sam dla siebie,majac wtedy pewnnosc,ze nie hoduje psiakow z wadami.PRA i LL -te badania robia niemieccy hodowcy swoim psom co roku.

Posted

[quote name='Ki-wi']Moim zadaniem co do badan to powinny jak najbardziej byc obowiazkowe:
HD,PL,PRA i LL.
I zgadza sie jest to konieczne w Niemczech jak i innych krajach Europy ( w Czechach z tego co wiem obawiazkowe jest HD),a w Polsce nie ma zadnego obowiazku badania TT na te wlasnie schorzenia. [/quote]

V Cechach je povinne HD, PRA, LL i CCL, vysetreni oci se musi delat kazdy rok bez ohledu na vek. V Nemecku v klubu ILT je mozne chovat i s prenaseci PRA a LL, u nas se vylucuji z chovu. Jsme prvni zeme, ktera vylucuje z chovu prenasece CCL (pozor - smrtelna nemoc, ktera se dostala do Evropy z USA). PL neni zatim povinne v zadne zemi.

Posted

[quote name='Genia']Ki-wi ja znam tego psa .Jest chyba z hodowli niemieckiej.

Wazne bardzo jest u psa reproduktora dobra znajomosc pochodzenia az do 3 nawet 4 pokolenia wszystkich przodkow zarowno ze strony matki jak i ojca. REPRODUKTOR nie moze pochodzic z miotu w ktorym urodzily sie wadliwe szczeniaki-u tej rasy TT zdarza PRA powolny zanik siatkowki i w konsekwencji tego calkowita slepota w wieku juz ok.2-3 lat oraz paskudnie wygladajacy duzy przodozgryz czyli wady zgryzu.

Z takimi wadami pies nie powinien kryc bo bedzie przenosil na potomstwo.
U mnie z krycia Budda urodzilo sie 8 szczeniat bez wad i u Uli 9 rowniez bez wad zgryzu. A jak mi wiadomo w polskich hodowlach bylo z tym nieciekawie, :o[/quote]

Ciesze sie bardzo,ze macie takie same zdanie co do tych chorob i wad jak ja.

Nadal tylko nie rozumiem o co chodzi Maya -Alex ? :roll: :niewiem:

Posted

[quote name='bodjul']
V Cechach je povinne HD, PRA, LL i CCL, vysetreni oci se musi delat kazdy rok bez ohledu na vek. V Nemecku v klubu ILT je mozne chovat i s prenaseci PRA a LL, u nas se vylucuji z chovu. Jsme prvni zeme, ktera vylucuje z chovu prenasece CCL (pozor - smrtelna nemoc, ktera se dostala do Evropy z USA). PL neni zatim povinne v zadne zemi.[/quote]

Nie tylko w Czechach te badania sa obowiązkowe. Także w Niemchech, Austrii. Uważam, że konieczność badań w Polsce ograniczyłaby występowanie wad u szczeniąt.

Posted

Nie wiem co tak zdenerwowalo Maya-Alex-napisalam to w dobrej wierze.
Chcialam odpowiedziec Ki-wi na pytanie o geny.
Poniewaz szukamy meza dla Akiry Hoksa-rex bierzemy wlasnie wszystko pod uwage.

Zdrowie i co przeniesie pozniej na dzieci jest w tym momencie dla nas bardzo wazne !!! :P

Posted

Oczywiscie,ze tak, Ale zawsze balam sie wady zgryzu u szczeniat i tez slepoty. Udalo mi sie na szczescie tak pokryc Demi,ze uniknelam ich i
cala 8 urodzila sie zdrowa.A teraz Akira dala tez zdrowy caly miot i ja sie
z tego bardzo ciesze. :fadein:

Posted

[quote]Cechach je povinne HD, PRA, LL i CCL, vysetreni oci se musi delat kazdy rok bez ohledu na vek. V Nemecku v klubu ILT je mozne chovat i s prenaseci PRA a LL, u nas se vylucuji z chovu. Jsme prvni zeme, ktera vylucuje z chovu prenasece CCL (pozor - smrtelna nemoc, ktera se dostala do Evropy z USA). PL neni zatim povinne v zadne zemi. [code]

Bodjul hallo,ich glaube ich bin die einzigste die kein tschechisch :oops: versteht :roll: .Könntest Du bitte das gleiche mal auf deutsch schreiben :P [/code][/quote]

Posted

A wiecie moze jak to jest z dziedziczeniem kloru siersci???

A ja bym sie bala wszystkich schorzen......bo to koniec dla danego psa z hodowla.I albo taki zostaje sprzedany...albo zostaje u wlasciecieli no w najlepszym przypadku.
Najgorsze jest to ,ze badania na HD sa robione dopiero po 1 roku i wtedy dopiero sie okazuje czy psiak jest ok czy nie.
Wiec przebadani rodzice i dziadkowie i pradziadkowie sa moim zadniem bardzo wazni,zmiejsza to ewentualanosc pojawienia sie schorzenia

A czy Wasze psiaki mialy juz robione jakies badania???

Posted

Eva napisała, że w Czechach trzeba co rok (bez względu na wiek) przeprowadzać badania w kierunku HD, PRA, LL i CCL. W Niemczech w klubie ILT mozna hodować na nosicielach LL oraz PRA, u nich takie psy sa wykluczone z hodowli. CCL także wykluicza z hodowli (to nieuleczalna choroba przywleczona z USA). Badanie na PL nie jest obowiązkowe.

Posted

A'propos CCL u TT:
"Ostatnie badania pokazują, jak trudne i żmudne są prace nad określeniem i klasyfikowaniem zmian zwyrodnieniowych siatkówki. Jak podaje Canine Eye Registration Foundation, u terierów tybetańskich w wieku 4-6 lat występuje psia lipofuscynoza ceroidowa (canine ceroid lipofuscionosis - CCL, inaczej neuronal ceroid lipofuscinosis - NCL, ceroidosis), całkowicie odmienne schorzenie, które wcześniej było opisywane jako forma PRA u tej rasy. Jest to schorzenie najczęściej dziedziczone recesywnie, związane z zaburzeniami metabolicznymi polegającymi na odkładaniu się złogów lipofuscyny i ceroidu w tkankach, głównie w komórkach tkanki nerwowej, a także w siatkówce oka. Lipofuscynoza występuje też u innych ras psów takich jak setery angielskie, jamniki, border collie, polskie owczarki nizinne (7,8,11), charty perskie saluki, cocker spaniele, chihuahua, welsh corgi, dalmatyńczyki i pudle, a także została opisana jako choroba Battena u ludzi, owiec, bydła i kotów. "

Posted

[quote name='"Maya&Alex']Nie tylko w Czechach te badania sa obowiązkowe. Także w Niemchech, Austrii. Uważam, że konieczność badań w Polsce ograniczyłaby występowanie wad u szczeniąt.[/quote]

Reagovala jsem na prispevek, ze v Cechach je povinne jen HD. Neni to tak. :-?

Ano, i v dalsich zemich se dela vysetreni HD a oci. Ovsem v Nemecku v klubu ILT chovaji take s prenaseci PRA a LL, to ve vetsine zemi mozne neni. CCL je jedno z nejhorsich dedicnych onemocneni, vyskytuje se po americkych importech do Evropy. Americane zatim nezverejnili pripady CCL v USA :evil: Zname pouze pripady v Nemecku a jeden ve Svycarsku. Bohuzel pripadu bude asi v budoucnu mnoho, prenaseci nemoci byli velmi vyuzivani kryci psi, proto se dela inteznzivni geneticky vyzkum.

Posted

[quote name='Maya&Alex']Eva napisała, że w Czechach trzeba co rok (bez względu na wiek) przeprowadzać badania w kierunku HD, PRA, LL i CCL. [/quote]

HD vyšetřujeme jen jednou. :lol:

Anio, dekuji za preklad. :angel:

Posted

Na dysplazje przeswietla sie tylko raz .U kaukazow po 15 mies. zycia.
Jezeli jest podejrzenie dysplazji to wtedy w kazdym wieku poniewaz w zaleznosci od wady stosuje sie od razu odpowiednie leczenie lub operuje sie chory staw.
Najwiecej problemow maja wlasnie molosy i tu najczesciej wystepuje nawet ciezka dysplazja -sztywnosc nog-silny bol-niechec do chodzenia
W moim miocie 13 kaukazow nie bylo takiego przypadku .
Jest w Holandii moja suka z ktora wlascicielka zrobila Ml. CH.PL. Ch PL i rozpoczela Intera i wlasnie teraz dostalam od niej wiadomosc.ze Basza Hoksa-rex ma HD A !!
Ciesze sie z tego bardzo !! :D

Posted

Je stale hodne zemi, kde je vysetreni TT na dedicne choroby dobrovolne. Zalezi na chovateli, jakou ma odpovednost za svoje odchovy. 8)
Bohuzel napr. CCL nebo LL se projevi az pomerne dlouho, a tak mezi tim muze pes predat onemocneni mnoha potomkum. :( Videla jsem na kongresu video TT, ktery mel CCL, byl to smutny pohled.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...