Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam mam psa Golden Retrievera 6 miesięcy ma w domu mam go od około 4 miechów;) Bardzo rozbrykany biega po podwórku przynosi jakieś gałęzie coś ale nie o tym mowa;P
Otóż mój pies nie szczeka na obcych,Ostatnio np ktoś stał przed bramą i pies zamiast zaszczekać to latał koło bramy i się cieszył a pani co stała przed bramą bała się wejść ze względu na jego rozmiar i musiała dzwonić do mnie żebym psa wziął;P a by zaszczekał to bym wiedział że ktoś przyszedł. Albo jak był mały został ugryziony nie ma blizny ani nic ale był ugryziony przez psa sąsiadów który wlazł na moje podwórko, i teraz jak go widzi to ucieka szczeka na niego tylko jak jest na swoim terytorium albo jak idzie ze mna np na smyczy, ale jak już pies np wyleci czy coś to ucieka się boi.Wydaje mi się że to przez to ugryzienie.Bo moja ciocia ma tego samego psa ta sama rasa i szczeka nie boi się ani nic;P Ale co z tymi obcymi on będzie szczekał czy nie bo to bardzo przyjazny pies nie chce żeby gryzł tylko zeby zaszczekał na obcych albo ktoś przychodzi do domu on zamiast szczekać to podlatuje i liże się cieszy raz poraz ze szczęścia popuszcza:eviltong:
Jak myślicie zacznie w końcu szczekać??

Posted

Przeczytałeś choć trochę o charakterze tej rasy przed zakupem? :crazyeye:
To przeciwieństwo psów stróżujących, kochają wszystkich ludzi i raczej nie doczekasz się, żeby golden zaczął szczekać na obcych pod furtką :shake: Brak agresji wobec ludzi, radość wobec gości to dosłownie znak firmowy tej rasy.
Na tego psa szczeka, bo pamięta pogryzienie, boi się go, próbuje go odstraszyć dopóki jest dalej, ale w momencie gdy tamten podchodzi, panikuje.

Posted

[quote name='Martens']Przeczytałeś choć trochę o charakterze tej rasy przed zakupem? :crazyeye:
To przeciwieństwo psów stróżujących, kochają wszystkich ludzi i raczej nie doczekasz się, żeby golden zaczął szczekać na obcych pod furtką :shake: Brak agresji wobec ludzi, radość wobec gości to dosłownie znak firmowy tej rasy.
Na tego psa szczeka, bo pamięta pogryzienie, boi się go, próbuje go odstraszyć dopóki jest dalej, ale w momencie gdy tamten podchodzi, panikuje.[/QUOTE]

Aha.Ale ciocia ma tego samego psa i jak pies ten usłyszy że tylko ktoś idzie na dworze czy ktoś stoi przed furtką zaczyna szczekać

Posted

W każdej rasie zdarzają się wyjątki, to że rasa ta sama nie znaczy absolutnie że psy są jak przez kalkę - ale u goldena szczekanie na obcych to cecha nietypowa, wręcz niepożądana. Pies może szczekać z byle powodu kiedy jest znudzony czy niewybiegany.
Kupując goldena nie ma co liczyć z góry, że będzie alarmował o nadejściu gości, podobnie jak kupując rottweilera raczej nie ma co się spodziewać, że każdy gość zostanie radośnie powitany na posesji pod naszą nieobecność - ale też są wyjątki, rzadkie, ale są.

Posted

[quote name='Martens'] i raczej nie doczekasz się, żeby golden zaczął szczekać na obcych pod furtką :shake:[/QUOTE]

[quote name='Martens']ale u goldena szczekanie na obcych to cecha nietypowa, wręcz niepożądana. [/QUOTE]

A ja się trochę nie zgodze;) Nie wiem co takiego nietypowego jest w tym, że gold szczeka..o ile nie szczeka z agresją.
Moje oba oszczekują jak ktoś się kręci pod furtką, tak samo jak usłyszą dzwonek do drzwi.. Oczywiście nie drą japy na każdego kto przechodzi ulicą, ale jak stoi pod furtką to dają znać. dodam, że są absolutnie nieagresywne-do tych oszczekiwanych gości mogę je spokojnie wypuścić-cieszą się, witają.

Posted

Ja znam kilka goldenów i żaden z nich nie szczeka na widok gości - cieszą się bardzo, skaczą na furtkę, popiskują, ale nie alarmują szczekaniem jak psiaki z instynktem stróża. Szczekają tylko w sytuacji gdy są same i chcą przykładowo by wpuścić je do domu, albo gdy domagają się uwagi właściciela.
Nie mówię, że szczekanie w ogóle jest dla goldena nietypowe; chodzi mi o obszczekiwanie nieznajomych pod płotem.

Posted

Ale one szczekają również jak np ja czy mama podjeżdzamy pod dom... także nie wiem czy w tym wypadku można mówić o instynkcie stróżowania;)

• 3 weeks later...
Posted

mam ten sam z kundelkiem wcale nie szczeka a jak szczeka to na : pilke jak gram , kota ,ciągniki,wszystko co chalasuje tez poprosze o jakos rade zeby Pusia zaczela szkekac na ludzi

Posted

[quote name='Martens']Ale PO CO? :razz:[/QUOTE]
wlasnie - po co? ja bym duzo dala zeby moja sznupcia trzymala jezor za zebami; jak ktos lubi halas, polecam sznaucery:cool3:

• 5 weeks later...
Posted

nie rozumiem do konca dlaczego chcesz,zeby twoj pies szczekal na obcych..
jak go uczulisz na to.. to potem moze to byc uciazliwe...

a ja uczulic psa ? jak zwrocic uwage,zeby szczekal, alarmowal ?
wydaje mi sie, ze najprościej poćwiczyć sytuacje.
ty i pies w ogrodzie (podworku)
ktos podchodzi do furtki
a ty niepokoisz psa.... pies podlapuje, zaczyna sie denerwowac, zauwaza ruchomy cel- zagrozenie i szczeka. ty go nagradzasz...

no ale zastanow sie czy jest sens.

Posted

Słuchajcie a nie uważacie że 6mies szczenior to jeszcze na takie "rozróżnianie" jest za mały??? Przecież to psie dziecko i w tym wieku.,..mało nawet do 2 lat będzie dzieckiem i stróża z niego nie zrobicie. A jeśli zaczniesz go uczyć agresywności to może się obrócić przeciwko Tobie i wszystkim... daj mu dorosnąć i o ile będzie "pilnował" to sam do tego się przekona...ale potrzebuje czaaasu! No ale fakt faktem...goldki urodzonymi stróżami nie są!!!