nel Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 Witam serdecznie! Jestem wlascicielka 5 miesiecznego GP, ktory byl kupiony z zamiarem psa rodzinnego i strozujacego. Pies, ktory jest juz postawnym mlodziencem (5 miesiecy) nadal garnie sie do wszystkich przechodniow na ulicy i wita w domu z rownym entuzjazmem obcych i znajomych gosci. Chcialam sie spytac, w jakim wieku u gonczego wyostrza sie czujnosc (prosze, podzielcie sie swoim doswiadczeniem) i czy psy te, tak jak we wszystkich opisach rasy, sa nieufne do obcych i czujne na swoim terenie. Bede wdzieczna za Wasze porady. Pozdrawiam, Nel Quote
weszynoska Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 nieufność u gończego to cecha rasy, ale zbytnia nieufność może w przyszłości sprawiać kłopoty ja bym się jednak cieszyła, że psiak jest wesoły i w sposób wylewny i radosny wita obcych ludzi. Gończak jak zaczyna dorastać to budzi się w nim instynkt terytorialny, wtedy zaczyna być dobrym stróżem moje podrośnięte szczeniaki 8-9 cio miesięczne też witały z radośćią nowych ludzi Quote
bea100 Posted January 22, 2006 Posted January 22, 2006 Nel...odpowiem krótko. Ciesz się że masz tak fajnego gończaka, ciesz się jego wiekiem i ufnością i tym, że jest przylepka ( bo to szybko przeminie, tak, że nawet nie wiesz kiedy :eviltong: ) i nie próbuj tego ABSOLUTNIE zmieniać...! Daj swojemu psu spokojnie...dorosnąć :lol: Ja uważam, że (patrząc na ogary) to dopiero 2 letni pies ma ukształtowaną docelowo i sylwetkę...i charakter :p Quote
nel Posted January 22, 2006 Author Posted January 22, 2006 Witam! Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Moj psiak wyglada juz dosc postawnie i dlatego zapominam czasami, ze to jeszcze dzieciak. Jest strasznym pieszczochem i milusinskim, co mam nadzieje zostanie mu jak najdluzej. Nie mialam jednak nigdy wczesniej stycznosci z ta rasa, wiec martwilam sie jedynie, czy gonczy polski nie jest tym typem psa, ktorego mozna doslownie ukrasc z ogordka (znajomych labrador ufnie idzie z kazdym obcym, mimo juz doroslego wieku). Nasz poprzedni pies, jamnik, mimo malego wzrostu byl bardzo dzielnym i niezaleznym gosciem i nie da sie zaprzeczyc, ze to on w domu rzadzil...:lol: Gonczy wydaje mi sie narazie duzo lagodniejszy i spokojniejszy. Czytalam tez, ze okres dojrzewania duzych psow jest troche dluzszy niz malych. Moj pies caly czas rosnie w oczach. Ma dokladnie 4 miesiace i 3 tygodnie, wazy 19,5kg i ma 50 cm w klebie. Prosze, napiszcie jak duze byly Wasze szczeniaki w tym wieku. Bede tez brdzo wdzieczna za wszelki porady i opinie o gonczych polskich, prosze podzielcie sie swoimi doswiadczeniami. Chcialabym wiedziec jak najwiecej o tej rasie, szczegolnie od doswiadczonych wlascicieli! Szczerze mowiac, ja juz jestem maksymalnie zakochana w tej rasie!:loveu: Pozdrawiam! Quote
musia Posted January 23, 2006 Posted January 23, 2006 Nel, no ciekawość przezemnie przemawia. Skąd jest twój piesek? Quote
Recommended Posts