Neutralka Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 [quote name='Pencia']Marta odpowiedź mi na jedno pytanie,czy NAGIE psy z grupy V mogą miec braki w uzębieniu,jeżeli nie to dlaczego,a jeżeli tak to dlaczego?Po Twojej odpowiedzi powiem dlaczego to pytanie zadałam.[/QUOTE] Penciu - oczywiście wie o tym Marta, jak i Ty, że u nagiego psa peruwiańskiego " brak jednego lub wszystkich trzonowców i przedtrzonowców jest akceptowany" a u nagiego psa meksykańskiego "braki przedtrzomowców i trzonowców nie obniżają oceny" jak informują nas o tym standarty tych ras. Jak znam życie, to po otrzymaniu tej odpowiedzi chcesz nam powiedzieć, że jakiś sędzia jednak obniżył "nagusowi" ocenę z powodu braku zębów. Niestety wiadomo, że w naszej kynologii zakorzenione jest przywiązanie do kompletu zębów i jeśli zdarzyła się taka sytuacja, to nie ma po co używać jej jako argumentu lub okazji do krytykowania. Często presja na traktowanie braków zębowych jako wady u większości ras (całkiem zresztą moim zdaniem niesłuszna, bo brak paru premolarów nie ma większego znaczenia dla dobrostanu psa) wywiera wpływ na podświadomość oceniającego i dlatego mógł obniżyć ocenę . RAZ! Następny raz by tego już nie zrobił.Każdemu może sie zdarzyć pomyłka, nawet autorytetom. Quote
filonek_bezogonek Posted December 9, 2009 Author Posted December 9, 2009 [quote name='Neutralka'].Każdemu może sie zdarzyć pomyłka, nawet autorytetom.[/QUOTE] nie myli sie ten co nic nie robi :) - prawda ? Ja uważam ze sędzia Szemraj i tak był bardzo pobłażliwy i bardzo tolerancyjny i jeśli już komuś coś za cos obniżył to widocznie musiało być coś na rzeczy :) Quote
smoczepole Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 [quote name='filonek_bezogonek']nie myli sie ten co nic nie robi :) - prawda ? Ja uważam ze sędzia Szemraj i tak był bardzo pobłażliwy i bardzo tolerancyjny i jeśli już komuś coś za cos obniżył to widocznie musiało być coś na rzeczy :)[/QUOTE] [quote name='filonek_bezogonek']nie myli sie ten co nic nie robi :) - prawda ? A ty z uporem maniaka swoje. Daj juz spokój. Albo jesteś tak bardzo na marginesie wydarzeń w świecie kynologicznym, albo udajesz, że nic nie wiesz. Tak czy siak, może szkoda twojego wysiłku przy asystenturach, bo jesli twoim celem jest potem sędziowanie, to możesz z marszu dołączyc do sędziów do których "się nie jeździ", a do któregoż to grona należał sp Paweł Szemraj, niestety. Dlatego daj już spokój sp sędziemu i nie brnij dalej w tym smutnym temacie. Neutralko, oczywiście że każdy może się pomylić. Ale akurat nie o pomyłkach mowa. Nie chcę cię wciągać w ten temat, bo jako sędzia byłoby ci trudno się wypowiadać i z pewnością dla każdego sędziego jest to przykry temat. Proponuje też, aby zakończyć ten wątek, bo postronni czytacze dostają już pewnie czkawki ze smiechu nad tą gombrowiczowską dyskusją "Słowacki wielkim poetą był". Poza tym dochodzi nam dylemat: kiedy forumowe słodkości są naiwnością, a kiedy hipokryzją? Niech każdy sobie odpowie na to pytanie. Historii juz się nie cofnie, więc każdy ma swój pogląd dlaczego "Słowacki wielkim poeta był". Quote
Wanilka Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 [quote name='smoczepole'][quote name='filonek_bezogonek']nie myli sie ten co nic nie robi :) - prawda ? A ty z uporem maniaka swoje. Daj juz spokój. Albo jesteś tak bardzo na marginesie wydarzeń w świecie kynologicznym, albo udajesz, że nic nie wiesz. Tak czy siak, może szkoda twojego wysiłku przy asystenturach, bo jesli twoim celem jest potem sędziowanie, to możesz z marszu dołączyc do sędziów do których "się nie jeździ", a do któregoż to grona należał sp Paweł Szemraj, niestety. Dlatego daj już spokój sp sędziemu i nie brnij dalej w tym smutnym temacie. QUOTE] Nie przesadziłaś troszkę? Dziewczyna ma poprostu inne zdanie na temat śp p. Szemraja. Był prezesem jej oddziału.Nie przychodzi Ci do głowy ,że Marta zwyczajnie go lubiła? Osobiste wycieczki są delikatnie mówiąc nie na miejscu. Quote
filonek_bezogonek Posted December 10, 2009 Author Posted December 10, 2009 [quote name='smoczepole'][quote name='filonek_bezogonek']nie myli sie ten co nic nie robi :) - prawda ? A ty z uporem maniaka swoje. Daj juz spokój. Albo jesteś tak bardzo na marginesie wydarzeń w świecie kynologicznym, albo udajesz, że nic nie wiesz. Tak czy siak, może szkoda twojego wysiłku przy asystenturach, bo jesli twoim celem jest potem sędziowanie, to możesz z marszu dołączyc do sędziów do których "się nie jeździ", a do któregoż to grona należał sp Paweł Szemraj, niestety. Dlatego daj już spokój sp sędziemu i nie brnij dalej w tym smutnym temacie. Neutralko, oczywiście że każdy może się pomylić. Ale akurat nie o pomyłkach mowa. Nie chcę cię wciągać w ten temat, bo jako sędzia byłoby ci trudno się wypowiadać i z pewnością dla każdego sędziego jest to przykry temat. Proponuje też, aby zakończyć ten wątek, bo postronni czytacze dostają już pewnie czkawki ze smiechu nad tą gombrowiczowską dyskusją "Słowacki wielkim poetą był". Poza tym dochodzi nam dylemazat: kiedy forumowe słodkości są naiwnością, a kiedy hipokryzją? Niech każdy sobie odpowie na to pytanie. Historii juz się nie cofnie, więc każdy ma swój pogląd dlaczego "Słowacki wielkim poeta był".[/QUOTE] Pozostawie ta wypowiedz bez komentarza. Quote
Pencia Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 [quote name='Neutralka']Penciu - oczywiście wie o tym Marta, jak i Ty, że u nagiego psa peruwiańskiego " brak jednego lub wszystkich trzonowców i przedtrzonowców jest akceptowany" a u nagiego psa meksykańskiego "braki przedtrzomowców i trzonowców nie obniżają oceny" jak informują nas o tym standarty tych ras. Jak znam życie, to po otrzymaniu tej odpowiedzi chcesz nam powiedzieć, że jakiś sędzia jednak obniżył "nagusowi" ocenę z powodu braku zębów. Niestety wiadomo, że w naszej kynologii zakorzenione jest przywiązanie do kompletu zębów i jeśli zdarzyła się taka sytuacja, to nie ma po co używać jej jako argumentu lub okazji do krytykowania. Często presja na traktowanie braków zębowych jako wady u większości ras (całkiem zresztą moim zdaniem niesłuszna, bo brak paru premolarów nie ma większego znaczenia dla dobrostanu psa) wywiera wpływ na podświadomość oceniającego i dlatego mógł obniżyć ocenę . RAZ! Następny raz by tego już nie zrobił.Każdemu może sie zdarzyć pomyłka, nawet autorytetom.[/QUOTE] Neutralko znasz życie,właśnie to chciałam powiedziec. Gen łysego jest sprzężony z genem braków uzębienia i jeżeli ktoś skończył szkołę np.rolniczą lub jest asystentem kynologicznym doskonale o tym powinien wiedziec,a tym bardziej sędzia!!!!który takie psy sędziuje!!!!!i tekst do właściciela-wystawcy-hodowcy nagiego psa "...pani pies ma braki w uzębieniu i co ja mam z tym zrobic...."jest nie na miejscu wskazuje tylko,że pan sędzia był miłym,kulturalnym człowiekiem,ale nie koniecznie znawcą ras. A teraz może temat wystawa Rzeszów,zima idzie śnieg ma podobno padac :) jechałam tam już raz jak było -40 stopni brrrr Quote
smoczepole Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 Rzeszów ma jeden minus: okropna ciasnota. Ringi utworzone w przejściach, brak miejsca dla wystawców, przeciskająca się za plecami publiczność. Hala piękna, ale mało funkcjonalna na taką imprezę. W Rzeszowie umęczyłam się tą ciasnotą potwornie. Quote
Pencia Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 I BRAK PARKINGU !!!!!!Jak szłam kawał drogi i niosłam klatkę z psem w temp -40 stopni spod jakiegoś bloku gdzie udało nam się w końcu zaparkowac,mówiłam bardzo brzydkie epitety :) :) Quote
Błyskotka Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 Ja byłam na 1 międzynarodówce w Rzeszowie i jechaliśmy 7 godzin jak ślimaki bo była okropna mgła. Kompletnie nic nie było widać. Masakra. Potem problem ze znalezieniem miejsca na parkingu no ale w przyszłym roku jedziemy, no przynajmniej planujemy jechać. Quote
smoczepole Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 Faktycznie! Parkowało się gdzieś po pobliskich osiedlach! Ja z kolei byłam zgrzana i oblana potem, zanim torabaniłam transporterki na miejsce. Ale wiesz co? Przy -40 to jeszcze nie wystawiałam! Quote
filonek_bezogonek Posted December 11, 2009 Author Posted December 11, 2009 Penciu Sedzia mial tez poczucie humoru - np przy grzywkach mówił - ależ Pani pies ma zajęcze stopy :) co nie raz budziło u mniej czujnych hodowców przerażenie w oczach :) Quote
Pencia Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i niech tak zostanie. Quote
J.G Posted December 28, 2009 Posted December 28, 2009 Na tej wystawie jest klasa [COLOR=Red]BABY[COLOR=Black]-super.[/COLOR][/COLOR] Quote
filonek_bezogonek Posted December 28, 2009 Author Posted December 28, 2009 [quote name='J.G']Na tej wystawie jest klasa [COLOR=Red]BABY[COLOR=Black]-super.[/COLOR][/COLOR][/QUOTE] to powiedz Jacku co w klasie baby bedziesz wysawial ? Quote
J.G Posted December 28, 2009 Posted December 28, 2009 [quote name='filonek_bezogonek']to powiedz Jacku co w klasie baby bedziesz wysawial ?[/QUOTE] Nie będzie mnie na tej wystawie bo dubluje się ona z Bydgoszczą i tą wystawą poza granicami naszego kraju na którą jadę. Quote
filonek_bezogonek Posted December 29, 2009 Author Posted December 29, 2009 a myślałam , że pokarzesz nam jakiegoś nowego szkraba :) Pozdrawiam M. Quote
J.G Posted December 29, 2009 Posted December 29, 2009 [quote name='filonek_bezogonek']a myślałam , że pokarzesz nam jakiegoś nowego szkraba :) Pozdrawiam M.[/QUOTE] Jak już będzie u nas to jako pierwsza się o tym dowiesz. Quote
J.G Posted January 24, 2010 Posted January 24, 2010 Przedłużono przyjmowanie psów do dnia [COLOR=Red]31.01.2010.[/COLOR] Quote
filonek_bezogonek Posted January 27, 2010 Author Posted January 27, 2010 [quote name='Błyskotka']Nikt nie wybiera się do Rzeszowa ?[/QUOTE] w tym samym czasie wszyscy "walą" do Bydgoszczy ... Ten Rzeszów to " na końcu świata" jest :) Quote
J.G Posted January 27, 2010 Posted January 27, 2010 [quote name='Błyskotka']Nikt nie wybiera się do Rzeszowa ?[/QUOTE] Aniu na pewno ktoś będzie,hehe... i wiesz kogo mam na myśli,my w tym terminie jesteśmy na wystawie w Estonii. Quote
Błyskotka Posted January 27, 2010 Posted January 27, 2010 No ktoś będzie ;). Stawka, wyniki i może jakieś zdjęcia będą. Quote
J.G Posted January 27, 2010 Posted January 27, 2010 [quote name='Błyskotka']No ktoś będzie ;). Stawka, wyniki i może jakieś zdjęcia będą.[/QUOTE] Aniu Ty będziesz z WASIMĄ,to podasz nam stawkę i porobisz fotki krasnalom. Quote
filonek_bezogonek Posted February 8, 2010 Author Posted February 8, 2010 stawka ilościowa: [I][FONT=Verdana-Italic][SIZE=1][FONT=Verdana-Italic][SIZE=1][LEFT][/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][B][FONT=Verdana-BoldItalic][SIZE=1][FONT=Verdana-BoldItalic][SIZE=1]Szpic miniaturowy[/B][/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Verdana-Italic][SIZE=1][FONT=Verdana-Italic][SIZE=1]/Pomeranian Psy - Dogs[/LEFT] [/I][/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1][FONT=Verdana][SIZE=1][LEFT]Klasa szczrniąt - 1 [/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1][FONT=Verdana][SIZE=1] Klasa młodziezy - 1[/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1][FONT=Verdana][SIZE=1] Klasa otwarta - 1 Klasa championów - 1 [/LEFT] [/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][I][FONT=Verdana-Italic][SIZE=1][FONT=Verdana-Italic][SIZE=1][LEFT]Suki - Bitches[/LEFT] [/I][/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1][FONT=Verdana][SIZE=1][LEFT]Klasa młodziezy - 1 [/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1][FONT=Verdana][SIZE=1] Klasa posrednia - 4 [/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1][FONT=Verdana][SIZE=1] Klasa otwarta -2 [/LEFT] [/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT] Quote
Recommended Posts