Axela_ Posted November 19, 2009 Posted November 19, 2009 Powiedzcie czy warto dawać psa na szkolenie ? A może lepiej samemu szkolić psa ? Ile kosztuje szkolenie i czy to działa ? Quote
Natalia&Lola Posted November 19, 2009 Posted November 19, 2009 Też się zastanawialam nad szkoleniem moich maluchów. Bo jak nauczylam Kaze- kundelkę kilku komend tak yorków za cholere nie daje rady.... Quote
madziasto4 Posted November 19, 2009 Posted November 19, 2009 [quote name='Axela_']Powiedzcie czy warto dawać psa na szkolenie ? A może lepiej samemu szkolić psa ? Ile kosztuje szkolenie i czy to działa ?[/QUOTE] Jeśli ma się pojęcie o wychowaniu psów, to można i samemu. A wybrać się na szkolenie grupowe do dobrej szkoły zawsze warto, zwłaszcza jeśli jest się w temacie szkolenia poczatkującym- czyli wie się niewiele albo ma się błędne informacje. Czy to działa? Szkolenie tak naprawdę jest dla właściciela- uczy jak porozumieć się z psem. Sukces zależy przede wszystkim od pracy właściciela z psem. A dobry szkoleniowiec pomoże dojść do tego sukcesu ;) Quote
rufus295 Posted November 19, 2009 Posted November 19, 2009 [quote name='madziasto4']Jeśli ma się pojęcie o wychowaniu psów, to można i samemu. A wybrać się na szkolenie grupowe do dobrej szkoły zawsze warto, zwłaszcza jeśli jest się w temacie szkolenia poczatkującym- czyli wie się niewiele albo ma się błędne informacje. Czy to działa? Szkolenie tak naprawdę jest dla właściciela- uczy jak porozumieć się z psem. Sukces zależy przede wszystkim od pracy właściciela z psem. A dobry szkoleniowiec pomoże dojść do tego sukcesu ;)[/QUOTE] Dokładnie! Pies niekoniecznie musi iść, ale właściciel na pewno :lol:.My z Melą byliśmy latem na szkoleniu z PT teraz ze względu na pogody pracujemy sobie sam ale od wiosny znowu na szkolenie. Wiedza którą tam dostałem pozwala na dalszą samodzielną pracę z psem. Pamiętaj: pies nigdy nie robi czegoś źle! Quote
Mawe Posted November 22, 2009 Posted November 22, 2009 Jak wiadomo :) oprócz najmłodszej Elizki mam dwie ON'ki - obie sa po szkoleniu płatnym PT - zdanym z ocenami doskonałymi. Młodszą Irisę nadal szkolę, tym razem trenujemy do IPO I (IPO V - już mamy zdane). Mam więc jakieś podstawy do szkolenia Elizy, ale myślę, że wiosną zabiore ją na plac szkoleniowy - kontakt z innymi psami i ludźmi - nie da się tego osiągnąć domowymi sposobami. Poptwierdzam słowa poprzedniczek - to my więcej uczymy się na szkoleniu. Zrozumieć psa poprawnie - tego samemu trudno jest się nauczyć. Quote
Axela_ Posted November 22, 2009 Author Posted November 22, 2009 A ile takie szkolenie kosztuje ? Quote
Mawe Posted November 22, 2009 Posted November 22, 2009 Cena jest różna. U nas około 400 - 450 zł za całe szkolenie zakonczone egzaminem wewnętrznym. Quote
Victoria Posted November 27, 2009 Posted November 27, 2009 Rufus - na jakie tym razem? Ja się zastanawiam czy iść z Lusią na PT czy na agility. Bo rodzice mi obiecali jakieś szkolenie w marcu i mam do wyboru. Pozdrawiam Quote
rufus295 Posted November 27, 2009 Posted November 27, 2009 [quote name='Victoria']Rufus - na jakie tym razem? Ja się zastanawiam czy iść z Lusią na PT czy na agility. Bo rodzice mi obiecali jakieś szkolenie w marcu i mam do wyboru. Pozdrawiam[/QUOTE] Dalej PT, Melka ma dopiero 6miesięcy i w wakacje może sobie egzamin zrobimy. O agility też myślałem, wiem gdzie koło nas jest i też od wiosny może zaczniemy coś w tym kierunku robić. Quote
Victoria Posted November 27, 2009 Posted November 27, 2009 Dalej? To ile jest w PT tych 'etapów'? Pozdrowienia (w szczególności dla rekonwalescentki :mrgreen: ) Quote
rufus295 Posted November 28, 2009 Posted November 28, 2009 Tam gdzie ja chodzę, są 3 etapy po których można zdawać egzamin. My i tak powinniśmy iść na przedszkole bo Melka miała 3 miesiące jak zaczynała, ale że pracowałem z nią sporo samodzielnie, poszła od razu na pierwszy stopień. No, a Melka szwy już ma zdjęte i ADHD na całego! Quote
rufus295 Posted December 1, 2009 Posted December 1, 2009 [quote name='Victoria']Tak szybko szwy? [/QUOTE] W piątek rano miała zabieg, a w czwartek wieczorem zdjęte. Jutro dla czorta dyski zamawiam, co by się zimą nie zapasła :evil_lol: Quote
Barney Posted March 6, 2014 Posted March 6, 2014 Witam. Czy można zacząć szkolenie Yorka , który ma 15 miesięcy. Myślę o szkole. Quote
Recommended Posts