Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

18-10-2009 na [U]Regionalnym Konkursie Tropowców[/U] mój [B]terier szkocki[/B] uzyskał 92 punkty i zdobył Dyplom I stopnia i jest najprawdopodobniej:mdrmed: jedynym szkotem w Polsce,który taki dyplom posiada.....
Wysłałam wszystkie niezbędne dokumenty ( skan dyplomu,karty oceny,rodowodu) do ZG ZKwP z prośbą o wystawienie certyfikatu użytkowości i ..... dostałam odpowiedź od Pana A.Brabletza ,że [B][COLOR=black]CERTYFIKATU NIE WYSTAWI !!![/COLOR][/B]
Co wiecie o przepisach na podstawie ,których wystawia się certyfikat ??

Posted

a powiedział, dlaczego nie wystawi?

skoro wg regulaminu mogliście podejść do konkursu i ten konkurs zdaliście, to dlaczego nie dostajecie certyfikatu?

regulamin tu:
[url=http://www.goldenretriever.pl/praca/k-tropy.htm]Regulamin-KONKURS PRACY TROPOWCOW [/url]

Posted

Tydzień temu :razz:zadałam to samo pytanie i jeszcze nie otrzymałam odpowiedzi:mad:do jutra jeszcze poczekam i wyślę kolejnego maila z zapytaniem.

Regulamin znam już prawie na pamięć ! Ale widać regulamin sobie życie sobie

Posted

[quote name='Scott']
Regulamin znam już prawie na pamięć ! Ale widać regulamin sobie życie sobie[/QUOTE]
Certyfikat użytkowości (w tym przypadku myśliwskiej) wystawia się psom, które w standardzie podlegają próbom pracy. Terier szkocki według standardu FCI [B]nie podlega próbom pracy[/B], więc nie może być pokazywany w klasie użytkowej, więc nie wystawia się mu certyfikatu użytkowości.

• 2 weeks later...
Posted

A gdzie masz w regulaminie napisane ,że tylko psy [B]podlegające próbom[/B] [B]pracy [/B]mogą przystąpić do konkursu ??
oto fragment regulaminu konkursu pracy tropowców

[FONT=Tahoma][B][COLOR=black]W konkursach tropowców mogą brać udział wszystkie rasy psów myśliwskich z grup FCI: III, IV, V, VI (za wyjątkiem sekcji posokowców),VII i VIII.[/COLOR][/B] [/FONT]

[FONT=Tahoma]Rasy psów myśliwskich a nie podlegające próbom pracy a to różnica.[/FONT]

[FONT=Tahoma]---------------------------------------------------------------------------------------[/FONT]
[url=http://www.scottishteam.zafriko.pl/]Scottish Team - TERIERY SZKOCKIE[/url]

Posted

Dla mnie logicznym jest ,że Próby i Konkursy Pracy są dla psów podlegających próbom pracy, ale fakt, że w Regulaminie ( ten który podałaś w linku jest nieaktualny, chociażby przez dolną granicę wieku, obecnie jest 9 mies) nic na ten temat nie ma, czyli gdybyś zgłosiła psa do Krakowa ( zajmuję się przyjmowaniem psów na konkursy) to skierowałabym się z zapytaniem o możliwość Twojego uczestnictwa do Pana Brabletza, ponieważ to ja odpowiadam za zgłoszenia a mam wyraźny nakaz przyjmowania psów podlegających próbom pracy. Niby można by to wywnioskować z postanowień ogólnych, gdzie wyraźnie napisano ,że : Próby i konkursy pracy psów myśliwskich mają na celu popularyzowanie kynologii łowieckiej poprzez sprawdzanie i stałe podnoszenie jakości [B]użytkowych[/B] psów myśliwskich". Co to jest [B]użytkowy [/B]pies myśliwski? to pies posiadający certyfikat użytkowości , a jaki pies może uzyskac certyfiakt użytkowości? tylko pies podlegający próbom pracy. Wydaje mi się, że dałam Ci odpowiedź.

Posted

Gdzie widziałaś ,żebym podawała jakiś link do regulaminu? Ja [B]zacytowałam [/B]jego fragment . Link był podany przez [I]Darianne[/I] i faktem jest ,że wiek psów jest nieaktualny.
To co zacytowałam jest na podstawie [B]aktualnie obowiązującego [/B]regulaminu z 2007 roku.

Posted

[quote name='Scott']Gdzie widziałaś ,żebym podawała jakiś link do regulaminu? Ja [B]zacytowałam [/B]jego fragment . Link był podany przez [I]Darianne[/I] i faktem jest ,że wiek psów jest nieaktualny.
To co zacytowałam jest na podstawie [B]aktualnie obowiązującego [/B]regulaminu z 2007 roku.[/QUOTE]

OK, nie patrzyłam kto podał link, ale weszłam na niego i pierwsze co rzuciło mi się w oczy to , że stary.
Widzę, że uparłaś się na ten certyfikat, proponuję napisać do Pana Andrzeja Brabletza, od niego zależy przyznawanie certyfikatów, w każdym razie u nas w Krakowie w ogóle nie miałabyś szans na start, ponieważ bym Cię nie przyjęła.

Posted

Ooo! To jest to ! Regulamin sobie życie sobie:razz:. Wcześniej pisałaś ... "[B][I][U]to[/U] [U]skierowałabym się z zapytaniem o możliwość Twojego uczestnictwa do[/U][/I][/B][I][B][U]Pana Brabletza[/U]"[/B] a teraz piszesz już ...[/I] "[I][U][B]w każdym razie u nas w Krakowie[/B] [B]w ogóle nie miałabyś szans na start, ponieważ bym Cię nie przyjęła[/B][/U][/I][B]."[/B] :crazyeye:To co to Pan Andrzej już dał odpowiedź ????No ale stare przysłowie mówi " szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie ".

Posted

Scott, do czego uprawnia certyfikat uzytkowosci? Do zgłaszania psa do klasy uzytkowej na wystawach.
A jakie psy mozna zglaszac do klasy uzytkowej?
" wiek powyżej 15 miesięcy, z certyfikatem użytkowości. Klasa użytkowa organizowana jest wyłącznie dla ras, które w nazewnictwie FCI, wymienione są jako rasy podlegajace probom pracy."
Czy we wzorcu terriera szkockiego jest taki zapis?

Posted

[B]Nie chodzi mi o fakt wystawiania mojego psa w użytkach !!![/B] Terier szkocki nie potrzebuje prób pracy do tego ,żeby być interchampionem, ogólnie wiadomo ,że wielu właścicieli psów podlegających próbom pracy robi je ze swoimi psami tylko właśnie w tym celu.
Powinno być tak jak np.ze zdaniem matury u ludzi ;)zdałeś dostajesz świadectwo maturalne a czy pójdziesz na studia ,czy będziesz sobie to świadectwo trzymał w szufladzie ,czy oprawisz je w ramki i powiesisz na ścianie to już tylko [B]TWOJA SPRAWA ![/B]
[B]Moim zdaniem jest to rodzaj dyskryminacji!![/B]

Posted

Scott, moze to i nie jest sprawiedliwe, ale takie sa przepisy, certyfikat uzytkowosci wydawany jest w tym jednym konkretnym celu.
Zrobilas konkurs tropowcow i wielkie gratki,brawo! Mozesz byc dumna. Znam jeszcze historie pitbula i amstafa, ktore zaliczyly tropowce, ale certyfikatu tez nie przeboksowaly.
Po co psuc sobie krew i satysfakcje z duzego osiagniecia? Ciesz sie z sukcesu i machnij reka na reszte :p

Posted

To też właśnie jestem strasznie [B]dumna [/B]za swojego psa:multi:.
Wkurzające są tylko głupie przepisy, zresztą to nasza [B]specjalność[/B]:razz:!!

Posted

No niestety, czasami tez mam wrazenie, ze glupota (jezeli chodzi o przepisy, ustawy itp urzedowe kwestie) to nasza narodowa specjalnosc.....

Owszem, mam fryzy :)

Posted

[quote name='Scott']Kocham te konie !! Pierwsze zobaczyłam w holenderskim cyrku!! Ich ruch to coś czego się nigdy nie zapomina[/QUOTE]

To prawda, tez je uwielbiam :loveu:
Dlatego sprawilam sobie takie, aby je moc codziennie podziwiac ;) :lol:

Posted

[URL="http://img197.imageshack.us/i/maniuteksmall.jpg/"][IMG]http://img197.imageshack.us/img197/6362/maniuteksmall.jpg[/IMG][/URL]

To mój MANIEK w " wersji " wystawowej :-)

----------------------------------------------------------------
[URL]http://www.scottishteam.zafriko.pl/[/URL]

Posted

On zdecydowanie bardziej lubi [B]las[/B] czy wizytę w zagrodzie z dzikiem niż wystawy , w lesie widać ,że jest szczęśliwy !! A wystawy to raczej nas bardziej "bawią " niż jego:cool3: