Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam! Ostatnio koleżanka zaintrygowała mnie tym sportem
Czy dla zdrowego jamnika trenującego agility (raz w tygodniu, lub raz na dwa tygodnie) i ćwiczącego amatorsko dog-dancing, może być flyball?
Sama nie wiem, obawiam się o jego kręgosłup. W tej chwili jest w świetnej formie, jest energiczny, pojętny.
Czekam jednak na opinię trochę bardziej doswiadczonych osób ;)

Posted

[quote name='dog_master']Moze sie [B]drado[/B] zapytaj :P[/quote]
OK, zostałem wywołany, to sie wypowiem:-). Niskie w kłębie psy są niezwykle cenne w drużynie flyballowej, ponieważ obniżają przeszkody całej drużynie. Nawet jeśli niski pies nie jest szybki jak błyskawica, może przyspieszyć znakomicie 3 pozostałe psy w drużynie, które np zamiast przez przeszkody 40 cm bedą biegały przez 25 - tki. Nie mam żadnych doświadczeń z jamnikami na flyballu, ale jedyne czego, jak myśle, obawiałbym się, to trudności z nauką prawidłowego pobierania piłki z maszyny, ze wzgledu na krótkie łapki i długi tułów. Z pobieżnego przeglądania netu pod tym kątem widzę, że szczególnie jamniki miniaturki potrafią być bardzo poszukiwanymi członkami drużyn.

Posted

Troche sie juz na temat flyball dowiedzialam i okazalo sie, ze jamniki ssa bardzo porzaane w flyballu. Ogólnie małe psy ;)
A wie ktos moze czy sa jakies kluby na pomorzu ? :oops: