1w0na Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 Oglądałam dzisiaj na National geographic program "W łonie matki - Psy" Przykładem był m.i Chihuahua. Wspomnieli, że rasa ta bardzo rzadko kiedy rodzi szczenięta naturalnie (większość porodów jest prowadzona operacyjnie) i ich choroba genetyczna to słabe serce. Zastanawiam się, czy to faktycznie prawda i jak często takie przypadki się zdarzają u tej rasy? Quote
pa-ttti Posted November 1, 2009 Posted November 1, 2009 U nas żadna nie ma problemu ze słabym sercem. jeśli chodzi o cesarki- na 4 suczki które u nas rodziły(2 z nich miały po raz szczenięta, 2 po kilka razy), jedna zawsze rodzi z pomocą weta(ale on jej "wyciąga", niegdy nie robi cesarki), natomiast druga na kilka miotów cesarkę miała raz. Quote
aska_b1 Posted November 8, 2009 Posted November 8, 2009 A ja zadam pewnie banalne pytanie, ale cóż. Czy chi krótkowłose łączy się z długowłosymi? W jednym miocie rodzą się szczenięta o różnej długości włosa? ?Czy aby uzyskać bogaty włos dobiera się jednak oboje rodziców długowłosych? Quote
pa-ttti Posted November 8, 2009 Posted November 8, 2009 Z tego co wiem to chihuahua długowłosa powstała z częściowego skojarzenia krótkowłosej i papilona. chihuahua krótkowłosa była zarejestrowana w FCI już dawno, chihuahua długowłosa natomiast jest uznana od krótszego czasu. Najlepiej nie łączyc tych dwóch odmian ze sobą, wiadomo-lepszy włos będzie po obydwu rodzicach długowłosych, jednak w praktyce często łączy się te dwie odmiany- wtedy w miocie rodzą się i krótkowłose i długowłose. nie ma takich "pośrednich":) Quote
Recommended Posts