Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

My ostatnio kupilysmy 3 kg wersji Sensitive tak dla urozmaicenia i na probe, bo moja Blondyna jest taka, ze albo rzuca sie na karme i je ja juz zawsze (tzn nie nudzi jej sie po 3 15 kg worku) albo wacha i raczej dobrowolnie tego nie tknie ... bez dodatku np miesa.
I wlasnie wczoraj wieczorem psina chciala jesc znowu, chociaz swoja dzienna porcje juz zjadla, wiec postanowilam, ze sprobuje, i wchlonela ta Mera w 60 s. nawet nie wachajac, glodna nie byla, wiec chyba musialo jej pasowac poprostu. Dodam, ze na codzien je Nutre Gold dla seniorow.

• 3 weeks later...
Posted

Mera Dog ,jest na polskim rynku od bardzo dawna ,a nie cieszy sie uznaniem ,a to z prostej przyczyny : skład przeciętny ,cena wysoka ,psy po niej strasznie śmierdzą .
SAWA.

Posted

[quote name='arima']no dokładnie, a cena jak na to bardzo wysoka. Podobny skład ma Chapi[/quote]

ha ha naucz sie sklady czytac moze co ? ze zrozumiemieniem najlepiej .... Mera produkuje 2 serie karm:
[B]CLASSIC SERIES[/B] (BROCKEN, UNIVIT, SOFTDINNER, i wypelniacz FLOCKENMIX) ktore sa tanie, slabej jakosci, ale mysle 5 x lepsze niz Chapi, ktory jest produktem zbozowym poprostu a Mera CLASSIC zawiera przynajmniej cos co sie nazywa "maet and animal by-products" ... oraz serie
[B]TOP NUTRITION[/B] (JUNIOR, REFERENCE, AGILITY, ENERGY, LIGHT, SENSITIVE, SENIOR i REFERENCE ODOR-STOP), ktore moze nie zawieraja bajerow typu gluko./chondro. czy inne tam marketingowe bajery pice pompki .... ale sa calkiem ok nawet porownujac analizy z innymi karmami ...

[B]SAWA - [/B]a twoj argument, ze po Mera to psy smierdza to jest poprostu smieszny i ponizej pewnego poziomu jak dla mnie .... Rozumiem, ze jestes dystrybutorem innej "cudownej i jedynie slusznej karmy", ale to jeszcze nie powod, zeby jak sie nie ma argymentow takich uzywac - pewnie na tym to polega ...

Moja psina jadla ostatnio Mera Sensitive i jakos nie zauwazylam, zeby jak to okreslasz "smierdziala" jakos szczegolnie inaczej niz np po Nutrze Gold czy innej karmie ....

W zasadzie jak sie przyjrzec karmom na naszym rynku to zadna nie ma jakiegos skladu specjalnego tak naprawde wszedzie pszenica, kukurydza, sorgo, soya, owies, ryz, produkty pochodzenia warzywnego ... maczki, by-products ... tluszcze zwierzece, roslinne i tak naprawde to Mera nie jest jeszcze jakas tragedia jezeli o to chodzi. Dla mnie np karma gorsza od Mera TOP jest np nie wiadomo czemu zachwalany ANF i w dodatku drogi jak ... i kompletnie przereklamowany.

Posted

No wiesz ,jak ktoś sprząta po psas kupy w kojcach ,to najlepiej wie czy śmierdzą ,czy nie .Po długim podawaniu jest zdecydowanie psi smrodek wyczuwalny ,a nie pisze tego ,bo jestem dystrybutorką ,bo nią nie jestem i nie wciskaj mi tego co nie miałam zamiaru powiedziać .Mowa o Mera Dogu ,a nie o innych karmach i nie wiem po co wcinasz jakies inne karmy w ten temat .Poziom dyskusji opiera sie na zdaniu i ja właśnie napisałam to co na temat tej karmy wiem ,bo kiedyś przez jakiś czas ją dawałam swoim psom i tak jak po niej śmierdziały i kupy i psy ,to po innych karmach tego nie było .Wiem też bo moi znajomi przez rok karmili w hodowli Mera i mieli to samo ,a rasa psów inna .
SAWA.

Posted

[quote name='Birmanka'] ktore moze nie zawieraja bajerow typu gluko./chondro. .[/quote]

Akurat glukozamina i chondroityna to bardzo pozadane skladniki, a nie jakies tam bajery :roll:

Posted

heh ... sory, ale dla mnie argument o psich kupach jest conajmniej dziwny ... Moja psina ma kupy calkiem w porzadku po Mera, a co do sprzatania po psach w kojcach i dookola to sklada sie tak ze tez o tym cos wiem (20 pieskow robiacych wszystko na okraglo kilka razy dziennie) no fakt wcale to nie pachnie :P jezeli wogole cos takiego moze pachniec ... kazde odchody smierdza czy po 1 psie czy po 20, a moj pies widocznie do wyjatkow nalezy bo jakos smierdziec nie chce po Mera :)

Posted

Pokarm przez kilka miesięcy ,to sama się przekonasz jadąc z psem w samochodzie .
Pozdrawiam i kończę w tym temacie .Swoje zdanie napisałam i wcale nie twierdzę ,że karma zła ,ale to jakie skutki uboczne były po kilku miesiacach karmienia .
Pozdrawiam SAWA.

Posted

ok "pozadane skladniki" tylko zauwaz sobie jakie dawki tego podajesz jezeli te skladniki wystepuja w postaci dodanej do karmy typu Arthoflex czy inne tego typu preaparaty, a ile wystepuje tych skladnikow w mg/kg badz w ppm i ile faktycznie tego pies dostaje w dawce pokarmowej dziennie ... sa to ilosci sladowe, podobnie rzecz sie ma w L-karnityna i innymi skladnikami "pozadanymi" co dla mnie jest wlasnie marketingiem, bo na opakowaniu mozna sobie napisac wlasnie, ze dana karma zawiera to czy tamto , a ile tego jest to juz mniej istotne. Dlatego napisalam o tych dodatkach jako o "bajerach".

Rowniez pozdrawiam :)

Posted

A faktycznie nie zauważyłam tej drugiej serii.
Jednak ta pierwsza, MERA Classic, jak na mój gust zdecydowanie za droga :shake: Faktycznie, skłąd podobny do marketówek, a droższa chyba ze trzy razy...
Druga też nic specjalnego, a również nie nalezy do tanich...

• 7 years later...