Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='Grey']Doginko to ja jestem zaczepiany przez Ciebie i nie potrafisz odpowiedzieć merytorycznie na post i jeszcze przekraczasz granice dobrego wychowania .
Na wystawach występuje taka fryzura jaką przedstawiasz , jest to uproszczenie .Trzeba umieć pracować na takich miękkich włosach .[/QUOTE]

Dlaczego wymagasz dobrego wychowania jeśli tobie go brakuje? Krytykujesz wszystkich a sam jesteś cio** bo wstydzisz/boisz się pokazać psy zrobione przez siebie... A może wcale ich nie robisz w sumie nie zdziwiła bym się jak byś nie miał klientów...

Posted

KaskaSz ja mam z waszych wypowiedzi mini show ,kto ma praktykę ponad dwudziestoletnią i co mnie może nauczyć w tej dziedzinie .
Może przydałoby się trochę kultury , bo ja nikogo nie obrażam .

Posted (edited)

[quote name='letaa']Agniesazka K. dzieki, postaram sie poprawic nastepnym razem. Wycielam boki bo mi jakos dziwnie wyglada taka wielka broda, ale moze to moje jakies skrzywienie. Jak nie ruszalam bokow to mi sie wydawalo, ze wszystkie sznupki maja taka "zgrabna" brodke, a te moje taka wielka i gruba, ale tak jak pisalam to pewnie jakies przewrazliwienie, z rezsta znupki niby proste a dla mnie to jedna z trudniejszych ras do zrobienia. Odnosnie glowy to nie chcialam tej suczki robic krocej a ona ma puch na calym ciele stad sie tak to dziwnie uklada. Jeszcze wlasciciele sie ciesza, ale za rok, dwa, piec beda klnac ze musza przychodzic co miesiac, a pies pomiedzy wizytami wyglada strasznie. Nawiasem mowiac nie chcieli trymowac miedzy innymi dlatego, ze ich uprzedzilam ze trymujemy regularnie i wizyty musza byc systematyczne, wiec zdecydowali sie strzyc i niby fajnie, bo teoretycznie strzyc mozna nawet co kilka miesiecy, inaczej niestety to wygla w praktyce zwlaszcza jak jest welna zamiast szczeciny.[/QUOTE]

Letaa, możesz z nimi uzgodnic, ze będziesz przetrymowywac suczke. Pierwszy raz wyrwij więcej, ale tak zeby nie była łysa (zeby sie nie zniechęcili ;-) ), a reszte wyrównaj maszynką. Potem jesli będą chcieli, niech za mniej więcej 2-2,5 miesiąca przyjdą, zeby podszerstek wyjąć (wtedy zrobisz tez szyje, głowe + tyłek). Pokaż im, że jesli chca, to moga sami wyczesywac podszerstek (fajne sa grabki) i suczka bedzie miała bardziej leżący włos.

Przy nastepnej wizycie wyczesz podszerstek, przetrymuj i możesz ściąć (lub nie - w zależności od tego jak będzie wyglądać). Jesli suczka ma dobry włos - (po wyrwaniu tej kępki) to szybko powinni zauwazyć róznicę.

Ja mam u rodziców czarna suke. Na początku była trymowana, potem mama stwierdziła, że ja boli i zeby strzyc. Suka była robiona maszynką. A ponieważ ja ją robiłam, a do rodziców przyjezdzałam od czasu do czasu, więc w tym czasie suka zarastała jak baran. No i mama sie "nawróciła" :evil_lol: i sama miedzy moimi wizytami wyczesuje suke grabkami - zobaczyła róznice miedzy baranem, a nawet troche zarośnięta suką, ale z prostym, twardym i leżącym włosem na grzbiecie. Ja jak pojadę to zawsze przetrymowuje tyle ile sie da (tak z czuciem), a potem wyrównuję maszynką.

Troche poprawiłam Twoje zdjęcie - tak zebys zobaczyła mniej wiecej, o co mi chodziło.

[URL="http://imageshack.us/photo/my-images/687/sznucek.jpg/"][IMG]http://img687.imageshack.us/img687/3691/sznucek.jpg[/IMG][/URL]

Jesli wychodzi Ci "wielka" broda zobacz jak jest wyciętą od spodu po bokach. Możesz zrobić większe wcięcie (od spodu) w kierunku kacika warg i wtedy warstwa z góry sie połozy. Nie wiem, czy to dobrze wytłumaczyłam ....

Ja wolę zostawiać długi włos od kącika oka (a nie ciąc brodę) bo dłużej to ładnie wygląda ;-).

P.S. Ja bym głowe mimo wszystko wyrównała (przeskubała troche, a potem np. 10 z wosem) :cool3:, nie lubie, jak cos na głowie odstaje ;-).

Edited by Agnieszka K.
Posted (edited)

[quote name='Agnieszka K.']Letaa, możesz z nimi uzgodnic, ze będziesz przetrymowywac suczke. Pierwszy raz wyrwij więcej, ale tak zeby nie była łysa (zeby sie nie zniechęcili ;-) ), a reszte wyrównaj maszynką. Potem jesli będą chcieli, niech za mniej więcej 2-2,5 miesiąca przyjdą, zeby podszerstek wyjąć (wtedy zrobisz tez szyje, głowe + tyłek). Pokaż im, że jesli chca, to moga sami wyczesywac podszerstek (fajne sa grabki) i suczka bedzie miała bardziej leżący włos.

Przy nastepnej wizycie wyczesz podszerstek, przetrymuj i możesz ściąć (lub nie - w zależności od tego jak będzie wyglądać). Jesli suczka ma dobry włos - (po wyrwaniu tej kępki) to szybko powinni zauwazyć róznicę.

Ja mam u rodziców czarna suke. Na początku była trymowana, potem mama stwierdziła, że ja boli i zeby strzyc. Suka była robiona maszynką. A ponieważ ja ją robiłam, a do rodziców przyjezdzałam od czasu do czasu, więc w tym czasie suka zarastała jak baran. No i mama sie "nawróciła" :evil_lol: i sama miedzy moimi wizytami wyczesuje suke grabkami - zobaczyła róznice miedzy baranem, a nawet troche zarośnięta suką, ale z prostym, twardym i leżącym włosem na grzbiecie. Ja jak pojadę to zawsze przetrymowuje tyle ile sie da (tak z czuciem), a potem wyrównuję maszynką.

Troche poprawiłam Twoje zdjęcie - tak zebys zobaczyła mniej wiecej, o co mi chodziło.

[URL="http://imageshack.us/photo/my-images/687/sznucek.jpg/"][IMG]http://img687.imageshack.us/img687/3691/sznucek.jpg[/IMG][/URL]

Jesli wychodzi Ci "wielka" broda zobacz jak jest wyciętą od spodu po bokach. Możesz zrobić większe wcięcie (od spodu) w kierunku kacika warg i wtedy warstwa z góry sie połozy. Nie wiem, czy to dobrze wytłumaczyłam ....

Ja wolę zostawiać długi włos od kącika oka (a nie ciąc brodę) bo dłużej to ładnie wygląda ;-).

P.S. Ja bym głowe mimo wszystko wyrównała (przeskubała troche, a potem np. 10 z wosem) :cool3:, nie lubie, jak cos na głowie odstaje ;-).[/QUOTE]

Witam, dzieki wielkie za dokladny opis, zaraz wszystko sobie wydrukuje :) Uczono mnie "na kacik warg", ale boje sie zawsze "dziury" na policzkach i ty pewnie wiesz o czym mowie. Jednak chodzi o ta suczke to nie ma szans na skubanie jakiekolwiek. Jak pokazalam szorstka kepe i wspomnialam, ze taka by byla gdyby nie golenie to stwierdzili, ze dobrze ze jest strzyzona bo jest milutka w dotyku. A jak mowilam, ze to zniknie przez golenie to z ulga stwierdzili, ze to dobrze. Smieje sie bo suczka ma chyba ok 8 miesiecy i jeszcze sie ciesza z pluszaka, ale mysle, ze niedlugo beda sie tym zachwycac i moze kiedys bezie mi dane odratowywac jej wlos o ile to bedzie jeszcze realne. Mi az zal, bo nie ma zadnego w miare fajnego sznaucerka do robienia, albo 2 klaczki na krzyz albo golone welniaki. Ta sunia miala by ekstra wlos i kolor jak na psa w typie, ale coz.....Pochwale sie jak zmienia zdanie.

Edited by letaa
Posted

[quote name='Agnieszka K.']...P.S. Ja bym głowe mimo wszystko wyrównała (przeskubała troche, a potem np. 10 z wosem) :cool3:, nie lubie, jak cos na głowie odstaje ;-).[/QUOTE]
Ja bym zdegażowała, skoro nie mogę trymować;-) I mimo wszystko zanim bym strzygła maszynką, to pociągnęłabym trymerkiem podszerstek;-)

Posted

[quote name='letaa']Witam, dzieki wielkie za dokladny opis, zaraz wszystko sobie wydrukuje :) Uczono mnie "na kacik warg", ale boje sie zawsze "dziury" na policzkach i ty pewnie wiesz o czym mowie. .[/QUOTE]

Wiesz co, jak zrobisz szyję (tak jak uważasz, potem poprawisz) i głowę z brwiami, to będziesz widziała czy broda jest za duża czy nie, wtedy możesz ścinać ją po kawałeczku po skosie od spodu (nie ruszając długiego włosa przy kąciku oka), tak aby Ci wyszła głowa, tak jak byś chciała. No i trzeba tez dopasowac do długości kufy.

Poza tym dodatkowo trzeba wziąc "poprawkę" na to, ze szczeniaka robisz troche inaczej i musisz mu zostawic więcej włosa, bo głowa i kufa beda jeszcze rosły - stopniowo bedziesz podcinać więcej.
Poszukam potem zdjęc moich burków albo zrobię Ci foty jak mają teraz zrobione (ile mają wycięte od spodu) i jak głowa wygląda.

[quote name='Doginka']Ja bym zdegażowała, skoro nie mogę trymować;-) I mimo wszystko zanim bym strzygła maszynką, to pociągnęłabym trymerkiem podszerstek;-)[/QUOTE]

mozna i zdegazować, ale akurat własciciele zauważą, jak głowa zostanie troche przeskubana, a potem wyrównana ;) (oczywiście jak nie zrobi sie przy tym żadnej dziury ;-).
No i z głowy to podszerstek generalnie super wychodzi :evil_lol:.

Posted

[quote name='Agnieszka K.']...mozna i zdegazować, ale akurat własciciele zauważą, jak głowa zostanie troche przeskubana, a potem wyrównana ;) (oczywiście jak nie zrobi sie przy tym żadnej dziury ;-).
No i z głowy to podszerstek generalnie super wychodzi :evil_lol:.[/QUOTE]
Aga, czy widziałaś jakiekolwiek nierówności czy dziury na głowach moich kundelasów?:hmmmm: Przecież nie mówię o rwaniu na łyso:lol:;-)
Z resztą Twoja piękna weteranka Tessi też ma super łepetynkę zawsze zrobioną - wiem, bo przecież nie raz się widziałyśmy przed i na ringu honorowym;-)

Posted

[quote name='Doginka'] Aga, czy widziałaś jakiekolwiek nierówności czy dziury na głowach moich kundelasów?:hmmmm: Przecież nie mówię o rwaniu na łyso:lol:;-) [/QUOTE]

Ja pisałam o przetrymowaniu głowy, a dopiero potem wyrównaniu maszynka .... z głową jest tak, ze nibyby ciezko wychodzi włos, ale łatwo wyrwac kępkę sierści, w miejscu której po wyrównaniu maszynka bedzie dziura .... i o to mi chodziło ..... jak przetrymujesz głowę równomiernie, a potem wyrównasz, to sorry, ale właściciele nie zorientuja sie, ze była tez przetrymowana, a nie wyłacznie strzyzona .. .... a dzieki przetrymowaniu jest mniej włosa na głowie i dłuzej bedzie gładki .....

[quote name='Doginka']Z resztą Twoja piękna weteranka Tessi też ma super łepetynkę zawsze zrobioną - wiem, bo przecież nie raz się widziałyśmy przed i na ringu honorowym;-) [/QUOTE]

Coś Ci sie pomyliło .... Tess jest Elitki ;-)

Posted

[quote name='Agnieszka K.']...Coś Ci sie pomyliło .... Tess jest Elitki [/QUOTE]
Hahahahaha, sorki, dopiero zobaczyłam, że piszę nie do tej osoby, co trzeba:roflt: Pomyliłam Wasze nicki:oops:
Doskonale wiem, że Tessi jest Elitki;-)

A co do przetrymowania głowy, to jeszcze nigdy nie zrobiłam dziury;-)

Posted

Coś tu pusto, to wkleję moją panienkę (Gordonkowa córeczka);-)
Przed:
[IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-z2NPWa9zoXQ/ULK9DXehPMI/AAAAAAAAaIQ/1tNc8PlPOpU/s640/Holly%2520004.JPG[/IMG]

Zaczęłam rwanie:
[IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-Ks9F4M7IZ_w/ULK9DY2Xx9I/AAAAAAAAaIM/1jO79PERLOw/s640/Holly%2520001.JPG[/IMG]

Po:
[IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-N0FHHlPXjCg/ULK9JOd9zoI/AAAAAAAAaIw/2hP9SpDk5xA/s640/Holly%2520012.JPG[/IMG]

[IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-JbkbKkZjHK0/ULK9ws92wrI/AAAAAAAAaMk/6E9731FHklg/s640/Holly%2520065.JPG[/IMG]

[IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-tVUxXaiU1B0/ULK9UP57htI/AAAAAAAAaJ4/Imuuf0eozPE/s640/Holly%2520029.JPG[/IMG]

Posted (edited)

Uczono mnie, ze jak trymujemy to trymujemy wiec nigdy nie "wyrownuje maszynka" w momencie gdy trymuje, ale spotkalam sie z czyms takim. Czy to ma w ogole sens i kiedy sie cos takiego stosuje ?? Spotkalam sie tez z tym, ze na lato trymowany w zimie lekko przeskubany i golony. I jeszcze jedno. Suczka west, ktora jest w grupie z moimi psami na agility jest trymowana prze ze mnie, jednak nie jestem w stanie zmobilizowac wlascicieli na regularne wizyty. Wskutek tego widze ja co 4 a zdarzylo sie nawet co 5 miesiecy i miedzy wizytami wyglada jak niedzwiedz. Po trymowaniu nie jest gladziutka, bo wlos jest przerzedzony ale dlugi i nigdy nie wyglada tak jakbym sobie tego zyczyla. Suczka nie daje sie czesac wiec ma kleby zbitego podszerstka ktory wychodzi przy rozczesaniu szerokim grzebieniem wiec trymowanie do podszerstka nie wchodzi w gre. Czasami zastanawiam sie co z nia zrobic. Z jednej strony ogolona wygladala by dluzej schludnie i w koncu kiedykolwiek wygladala by jakby byla w salonie. To nie jest jednak rozwiazanie na dluzsza mete, bo przypominam ze nie daje sie czesac z reszta wyprowadzalam ja po goleniu wiec nie chce teraz niszczyc swojej pracy. Co robicie w takich sytuacjach jesli po trymowaniu pies ma praktycznie wlos tej samej dlugosci co przed, a jedynie przerzedzony i sytuacja sie powtarza co wizyte i nie ma mozliwosci zeby wlascicieli zmobilizowac na czestsze wizyty (byc moze chodzi o finanse). Przycinacie taki przerosniety wlos po wytrymowaniu ??

Edited by letaa
Posted

Letaa ciekawą sprawę opisujesz , ale można to omówić w temacie trymowanie .
Przenieś ten post i chętnie porozmawiamy , jest mi znany ten temat .

Posted

Suczka powyżej nie jest wyrównana maszynką - najpierw wyjęłam jej cały podszerstek nożykiem do podszerstka, a później wyrwałam całą okrywówkę palcami - bez pomocy narzędzi jakichkolwiek;-)
Nie odstawiam fuszerki jak co poniektórzy "groomerzy" z tego forum;-)

Posted

Doginka , czyli 100% włosa usuwasz . Ogólnie to możesz sobie mówić do lustra , a na forum to konkretnie , merytorycznie i udowadniasz swoją rację .Trochę pokory i kultury , bo nie dasz się lubić . Trzeba umieć zrobić takie mieszańce.
Jak Twoje mają "pięć włosów na krzyż " to sobie możesz paluszkami wyskubać .
Ja odrzucam trymowanie palcami ,wielokrotnie wyjaśniałem .
Pamiętaj Ty masz puchatki , a nie prawdziwe sznaucery .

Posted

Letaa ja mam taka westke...Babka kaze ja rwac a pozniej wyrownac maszynka...Co najlepsze-wlos sie nie niszczy.Odrasta ladny,twardy...
Wiec nie koniecznie maszynka musi zrujnowac wlos.Mam psy maszynkowane a majace wlos jak do rwania...Wlos to glownie genetyka i odzywianie,a pozniej narzedzia;)
Ja bym ta westke o ktorej piszesz raczej robila na maszynke skoro wlasciciele nie chca przychodzic regularnie.Lepiej niech pies wyglada schludnie i bez koltunow niz ma przez nasze ambicje chodzc za miesiac,dwa jak makklak.;)

Posted

[quote name='Cockermaniaczka']Letaa ja mam taka westke...Babka kaze ja rwac a pozniej wyrownac maszynka...Co najlepsze-wlos sie nie niszczy.Odrasta ladny,twardy...
Wiec nie koniecznie maszynka musi zrujnowac wlos.Mam psy maszynkowane a majace wlos jak do rwania...Wlos to glownie genetyka i odzywianie,a pozniej narzedzia;)
Ja bym ta westke o ktorej piszesz raczej robila na maszynke skoro wlasciciele nie chca przychodzic regularnie.Lepiej niech pies wyglada schludnie i bez koltunow niz ma przez nasze ambicje chodzc za miesiac,dwa jak makklak.;)[/QUOTE]

Oj z tym to sie nie zgodze..... Genetyka genetyka, odzywianie odzywianiem, ale golony west predzej czy pozniej bedzie mial zniszczony wlos. Oczywiscie jest to sprawa indywidualna w jakim stopniu zniszczony i jak szybko, ale w koncu to nastapi i nawet jesli komus sie wydaje, ze "wow, super" , bo golony przez 5 lat west ma szorstki wlos to wystarczy go zaczac rwac zeby zrozumiec, ze nawet jesli pies ma genetycznie super wlos i po 5 latach golenia mozna jeszcze rwac to ten twardy golony wlos jest cienki i w sumie nijaki w porownaniu z tym odrstajacym po trymowaniu. Mialam kilka takich przypadkow, gdzie golony psiak mial niby szorstki wlos, ale cieniutki, a jak zaczelam go rwac to dopiero okazalo sie jaka szczecina odrasta. Calkowitego golenia chcialabym uniknac z opisywanych wyzej powodow, ale zastanawiam sie na ile niszczymy i czy w ogole niszczymy wlos jesli trymujemy, a pozniej ten przerzedzony dlugi wlos zetniemy maszynka, wkoncu i tak go wkrotce usuniemy, a odrasta przeciez nowy, zdrowy, znowu twardy wlos no przynajmniej tak mi sie wydaje. Zastanawiam sie na ile jest to wykonalne zeby pies nie mial lysiny, bo jesli pies ma wszystko dlugie i wlos przerzedzamy to usuwam wiecej niz przy zwyklym trymowaniu. Jak pozniej takie mocno przerzedzone futerko zetne a psiak nie ma podszerstka to pewnie bedzie skora przebijac dlatego zczelam ta dyskusje.
Grey nie umiem przenosic tematow :/.

Posted

Letaa , Cockermaniaczka dobrze wspomniała , ale ważna jest też systematyczna pielęgnacja (jaka jest to się spotykasz ) .
A teraz z jaką mieszanką włosów można się spotkać i niszczona przez niesystematyczną pielęgnację , to należy od filcować , wyczesać , użyć trymerów grabkowych , wykończyć trymerem tradycyjnym i wyrównać na [B]odpowiednią długość .[/B]
Bo wśród szorstkich można nie znaleźć teraz takiego osobnika , który byłby trymowany tradycyjnie na gładko .

Posted

[quote name='letaa'] ale zastanawiam sie na ile niszczymy i czy w ogole niszczymy wlos jesli trymujemy, a pozniej ten przerzedzony dlugi wlos zetniemy maszynka, wkoncu i tak go wkrotce usuniemy, a odrasta przeciez nowy, zdrowy, znowu twardy wlos no przynajmniej tak mi sie wydaje. :/.[/QUOTE]

Letaa, ja zawsze wyrownuje swoje boorki maszynką po trymowaniu - tak robię i już ;-) . Teraz juz raczej nie rwie na lyso, bo nie ma takiej potrzeby i nie chce mi się ;-), i o ile cz-s własciwie nie musiałbym wyrównywac, to pieprzak wyglada brzydko ..... przynajmniej dla mnie ... jak wyrównam, to cały czas ładnie wygląda jak odrasta ...

Od gatunku siersci tez duuzo zależy ;-)

Jednak

Posted (edited)

Spanielka - poprawiona - kolejna wizyta tej uroczej suni - teraz dobrze ?? Poprawilam tez uszy, bo jednak za daleko wygalalam. Jak sie podoba teraz ??

[IMG]http://imageshack.us/a/img689/9865/metamorfoza1231024.jpg[/IMG]
[IMG]http://imageshack.us/a/img201/8835/metamorfoza1241024.jpg[/IMG]
[IMG]http://imageshack.us/a/img29/8851/dsc00732dy.jpg[/IMG]

Ciutke mi dolna linia nie wyszla, ale ale pewne rzeczy wychodza dopiero w domu na zdjeciu. Troche sie spieszylam - niestety mialam awarie w salonie i stracilam sporo czasu.

I jeszcze "yoreczek" moze troszke w stylu sznupka, ale ogolnie mial byc misiaczek, bo to welniak.
[IMG]http://imageshack.us/a/img405/3050/metamorfoza1221024.jpg[/IMG]
[IMG]http://imageshack.us/a/img685/2941/metamorfoza1261024.jpg[/IMG]
[IMG]http://imageshack.us/a/img37/5338/dsc0043ff.jpg[/IMG]
[IMG]http://imageshack.us/a/img829/9417/max2z.jpg[/IMG]

Jeszcze raz dzieki grey za rade odnosnie przednich lap, kilka mm dluzszy wlos, a jednak widac kolosalna roznice w sylwetce psa.

Edited by letaa