aneta21 Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 od wczoraj moje 6miesiecznczne shih tzu ma problemy z zołlladkiem rano kilkarazy wymiotowała żółcia i bulgota jej jakby burczało w brzuchu. nic nie jadła do wieczora . zjadla roche gotowanej wołowinki i zrobiła kupe normalną(taka czarna). a dzis znowu jest apatyczna i znowu bulgota dałamjej wegiel i pólgodziny pozniej go zwymiotowała:( co to moze byc? ale ui tak o 11 jade nia do wet. Quote
sota36 Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Ten kolor kupy - czarny - ne podoba mi sie - bulgotanie slychac, bo pracuja jelitka. Jesli dawalas jej wegiel, moze czesc , przed ymitami, sie rospuscila i stad taki koro kupy. Ale ta apatia ...- jedz do weta i napisz co i jak. Dobra rada na biegunki jest swiena Smecta - mozan kupic ja w aptece (saszetki - musialabys sie zaopatrzec 3-4) , dziala przeciwbolowo i wysciela jelitka, zastepuje w rewelacyjny sposob wegiel -. to tak na przyszlosc. Quote
wolfi Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Smecta działa inaczej niz węgiel . Węgiel adsorbuje toksyny i działa pbiegunkowo. Smecta nie działa pbólowo , pęcznieje w jelitach i adsorbuje wodę . Podaje się ją wspomagająco w łagodnych biegunkach. Jeżeli kupa była czarna przed podaniem węgla to moze oznaczac krwawienie z przewodu pokarmowego. Nie nalezy w takim przypadku podawac Smecty. Quote
sota36 Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Smecta dzial przeciwbolowo - prosze przeczytac ulotke dolaczona do leku. Albo chociazby to - [url]http://klub.chip.pl/dobek/zoland_lek.htm[/url] Wiadomosc o smeccie podalam na wszelki wypadek a propos ewentualnej biegunki - w przyszlosci. Zwyklej biegunki -- tak chcialam byc zrozumiana. Quote
wolfi Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Jest tam napisane : " leczenie objawowe bólów związanych z chorobami przewodu pokarmowego " To nie oznacza ,ze działa pbólowo. Quote
sota36 Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Przeczytaj ULOTKE dolaczona do leku! Tu napisalam, ze masz zapoznac sie z "chociazby "tym opisem - polecam wizyte w aptece. Quote
wolfi Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Doskonale znam ten lek i jego działanie również . Powtórzę jeszcze raz za ulotką -objawowe leczenie bólów związanych z chorobami pp-czyli działając pbiegunkowo i zapierajaco objawowo zmniejsza dolegliwości zwiazane z bólami biegunkowymi. Ale NIE DZIAŁA pbólowo. Na ulotce nie jest wymienione działanie pbólowe Smecty. Jaki składnik tego preparatu działa według Ciebie pbólowo ?! Zwróć uwagę ,że Smecta NIE WCHŁANIA się z pp-więc jak może działac pbólowo ?! Quote
sota36 Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Jak napisalam - poleca wizyte w aptece -a zatem to ja jutro sie tam wybiore i kupie smecte, bo domowy zapas sie skonczyl. Przeczytam i przedyskutuje z farmaceuta sklad leku. Quote
aneta21 Posted November 22, 2005 Author Posted November 22, 2005 wielkie dzieki za informacjie!!! ale zrobiłam taj jak naoisałam pojechachłam z psem do wet. powiedział ze czyms sie struła:(dostała 4 zastrzyki i jak do jechałam do domu to odzyskała apetyt i humorew wiec jest oki:) pozdrawiam Quote
sota36 Posted November 22, 2005 Posted November 22, 2005 Uf - super!!!!! p.s. nie dotarlam jeszcze do aplteki :( Quote
Recommended Posts