Jump to content
Dogomania

czy tylko mieszkaniec polski moze byc czlonkiem naszego ZKWP

Recommended Posts

Posted

znajoma Czeszka zapytala mnie wczoraj co zrobic zeby moc u nas prowadzic hodowle psow ?? zastanawiam sie czy jest to wogole mozliwe ?? czy ktos sie moze juz kiedys interesowal tematem ??

Posted

Wystarczy zajrzeć do statutu.

§ 8
1. Członkami Związku mogą być osoby fizyczne i prawne zainteresowane amatorską hodowlą i szkoleniem psów rasowych.

2. Członkowie Związku dzielą się na:

1) zwyczajnych

2) wspierających

3) honorowych

§ 9
1. Członkiem zwyczajnym Związku może być osoba mająca obywatelstwo RP lub stałe miejsce zamieszkania na terytorium RP, która ukończyła 16 lat, nie jest pozbawiona praw publicznych i nie należy do żadnej innej polskiej organizacji kynologicznej.
Przyjęcie osoby niepełnoletniej wymaga zgody rodzica lub opiekuna prawnego.

Obywatel innego kraju może być członkiem ZKwP o ile ma stałe miejsce zamieszkania na terenia RP :D
A skoro moze być członkiem to może również prowadzić hodowlę zgodnie z przepisami ZKwP.

Posted

Wiesz, wydaje mi się, że 'stałe miejsce zamieszkania' to po prostu stałe zameldowanie :roll: Nie trzeba przecież fizycznie przebywać stale w miejscu zameldowania :wink:

Posted

SH napisał(a):
Wiesz, wydaje mi się, że 'stałe miejsce zamieszkania' to po prostu stałe zameldowanie :roll: Nie trzeba przecież fizycznie przebywać stale w miejscu zameldowania :wink:

Myślę, że jest raczej odwrotnie. "Stałe miejsce zamieszkania" nie musi być poparte meldunkiem. Można mieszkać w lokalu, w którym nie ma się meldunku, podawać ten adres jako stałe miejsce zamieszkania i np. tam rozliczać podatki.

Posted

Co do możliwości rozliczania się z podatków to nie wiem jak to jest dokładnie, ale znając ZKwP przypuszczam, że chodzi o to, aby członek miał adres na terenie Polski.
Choć to pewnie jakaś pozostałość z dawnych czasów :evilbat:
Przepis zwiazkowy jest mało pracyzyjny i dość łatwo da się go obejść :P

Posted

Dwa lata temu , gdy byłam na zebraniu u nas w Warszawie, to przegłosowano wniosek, aby osoby mające inne obywatelstwo niż polskie, mogły być członkami ZKP. Co się dalej z tym stało tego nie wiem. Nie wiadomo, może na tegorocznym Zjężdzie Delegatów został zatwierdzony. Należałoby się dowiedzieć. Spróbóję

• 4 months later...
Posted

Cztalam poprzednie posty, ale prosilabym o poprawienie mnie jesli zle zrozumialam:cool1:
Zamierzam wyjechac na stale do Anglii i tam bedzie moj adres stalego zameldowania, ale nie bede zmieniac obywatelstwa z PL na GB, wiec chyba moge pozostac czlonkiem zkwp.....czy moze nie, bo GB nie nalezy do FCI:roll: ?

Posted

W statucie zk jest napisane tak:
,, § 9
1. Członkiem zwyczajnym Związku może być osoba mająca obywatelstwo RP lub stałe miejsce zamieszkania na terytorium RP, która ukończyła 16 lat, nie jest pozbawiona praw publicznych i nie należy do żadnej innej polskiej organizacji kynologicznej.
Przyjęcie osoby niepełnoletniej wymaga zgody rodzica lub opiekuna prawnego."

wiec myslalam ze "albo"...."albo":roll:

Posted

Ja od kilkunastu lat mam obywatelstwo Niemieckie, i jestem czlonkiem Zk w Polsce.z tym ze dokumenty Zk przychodza na Adres tymczasowy w Polsce.niestety inaczej sie niedalo,mimo ze wiekszosc czasu przebywam w kraju.