Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[b]Hejka
Czy ktos z Was kożystał z usłóg szkoły dla psów Hauu Ward w gdańsku?
chciałabym poznać waszą opinie :) a może znacie jakąś godną polecenia psią szkołe w okolichach Gdańska? [/b]

Posted

Parę lat temu chodziłam na posłuszeństwo z huskim. Byłam zadowolona, bo były efekty i pies się słuchał. Nie mogłam nic złego na ich temat powiedzieć - niestety nie wiedziałam wtedy, że zamiast tradycyjnymi metodami można uczyć inaczej - poprzez nakręcenie psa na zabawkę i bez używania kolczatki lub obroży uciskowej.

W tym roku pojawił się w domu szczeniak - owczarek belgijski. I ufając ich doświadczeniu chodziliśmy na psie przedszkole, szczególnie że wiele osób je polecało. Panie miłe, pieski były często nagradzane smakołykami i slownie. Socjalizacja z pieskami niezła, natomiast teraz widzę, że nieświadomie wpakowałam się w kłopoty z aportowaniem. Tam niestety nikt nie pokazywał jak bawić się z psem, jak z wielkiej masy szczeniaków zainteresować własnego psa zabawką - tak by właśnie ta zabawka była ważniejsza o kumpli. A można tak nauczyć psa, by za zabawę z nami nic go nie interesowało i by zrobił wszystko czego zapragniemy. Także jeśli ktoś nie ma czasu, by uczyć psa przez zabawę, to polecam Hauuward, ale na dłuższą metę, gdybyś coś więcej chciała robić z psem to odradzam. Ja zrezygnowałam z chodzenia na wyższe stopnie szkolenia - same tradycyjne metody. Wbrew pozorom wiele można osiągnąć samemu, tylko potrzeba czasu.

Może napiszesz jakiego masz psa i co chciałabyś z nim robić ? W Trójmieście jest paru fajnych trenerów i do nich właśnie bym poszła.
Więcej na temat szkolenia w Trójmieście znajdziesz [url=http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=2273&postdays=0&postorder=asc&highlight=hauuward&start=0]TUTAJ[/url]

Posted

Ja chodzilam z moim Pokerem. PT, strozojaco-obronny I i II-go stopnia.(oczywiscie w hauuwardzie)W miedzyczasie rowniez chodzilam do Macka Szwencera(szkolil psy za Geantem w Gdyni) No coz-dwie rozne szkoly i dwie rozne metody. Moj pies jest delikatny i uszkodzony na duszy. No nie wiem jak to okreslic - jest ze schroniska i dosc bolesnie doswiadczony przez los. Szkola Pani Agnieszki Kepki(Hauuward)pomogla mu odzyskac wiare w siebie. Teraz mam szczeniaka - yorka - i tna wiosne pojdzie do hauuwardu. Warto szkolic swoje psiaki-potem to bardzo procentuje. Ja ze swoim moge wszedzie jezdzic i wiem ze nigdzie nie narozrabia. Pozdrawiam cieplo

Posted

[b]MonikaSz[/b] możesz mi przesłać na PW namiary albo www dobrych szkoleniowców?Osobiście znalazłam 5 ośrodków.Ja się tak czaję na tą szkołę na hallera,znajomy tam chodzi i bardzo sobie chwali.To co mogę sama,to robię,ale potrzebne mi ćwiczenia w grupie.

Posted

kolczatki i obroże zaciskowe ... :x bleeeh, mam malutkiego Goldka i napewno nie zamierzam fundować mu kolczatki. Chce zacząć od przedszkola i przejść z czasem (i wiekiem) na wyższe poziomy właśnie po to by mój pies nie musiał nosić obroży uciskowej bo sie wyrywa podczas spaceru. Dzięki za Wasze opinie :)

Posted

Acha - żeby nie było niejasności - nie wszyscy chodząc na szkolenie do Hauuwardu korzystają albo z łańcuszka albo z obroży zaciskowej - nie jest to obowiązkowe. Niemniej jednak dla nas pokutują tam zbyt tradycyjne metody szkoleniowe.
A goldenka bardzo ładnie można nakręcić na piłkę 8) Polecam książki Zofii Mrzewińskiej, w szczególności "Z kluczem do psa".
Pozdrawiam.