mrowka Posted February 19, 2004 Posted February 19, 2004 bokserowiza?? :lol: :lol: hihi To wam cos powiem.. :lol: Wczoraj rozmawialam z mama o bokserach i ogolnie o psach i moja mama stwierdzial ze za dugo siedze na tym forum :lol: nio a ja do niej zeby sobie przeczytala (topic agguś o bokserowizie). No i ona po przeczytaniu 3 linijek :o i do mnie: ania to jest naprawde?? :lol: :lol: Jak to uslyszlaam to myslalam ze z krzesla zlece.
sylwiaskalska Posted February 19, 2004 Posted February 19, 2004 Własnie Aga twój emblemacik :thumbs: :hand:
mrowka Posted February 19, 2004 Posted February 19, 2004 Agguś wlasnie zobaczylam ze nowy emblemacik ;) Masz juz nowe zdjeciaa???
Marta !!! Posted February 19, 2004 Posted February 19, 2004 Mrówka dobre.. :bigok: Aguś emblemacik jest :thumbs:
mrowka Posted February 20, 2004 Posted February 20, 2004 Nio i mam kolejne zdjecia Mejka.. ;) Eh tylko o tych to juz lepiej nie mowie.. nie wiem czy wogole cos zobaczycie.. :-? Qrcze czy ja skanowac nie umiem czy ten skaner taki.. :evil:
Marta !!! Posted February 20, 2004 Posted February 20, 2004 WOW !!! Ależ na tym ostatnim zdjęciu on ma niesamowitą maść !!! To jakiś psikus techniczny czy Mejk faktycznie taki jest? Bo teraz to ja już zwątpiłam.. Widziałam różne jego fotki a tego nie zauwazyłam.. :o
mrowka Posted February 20, 2004 Posted February 20, 2004 Marta niestety to nie jego masc.. przyodzialam go nia podczas skanowania.. nio staralam sie zeby wyszlo ok, ale efekty koncowe widac tutaj :( Chyba wezme jakis kurs skanowania :lol: Bo na cyfrowke to muse do wakacji czekac :-?
mrowka Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 Mejk bardzo dziekuje :oops: <zaslonil lapka pyszczek> :D
anastazja Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 Qrcze-fotki potworow swietne :) Marto-ja tez radze uwazac ze skokami (choc Graf wyglada fantastycznie fruwajac :D ).I nie chodzi tu tylko o dysplazje (przypominam, ze moze sie zdazyc nawet po psach, ktore maja HD A, poniewaz potrzebna jest do tego konkretna kombinacja genow i okreslone warunki sprzyjajace chorobie), ale takze innych chorob stawow jak dysplazja stawu lokciowego, osteochondroza, mlodziencze zapaleni kosci, zerwanie wiezadel itp. Stawy psa skladaja sie takze z chrzastki, ktora chroni kosc i amortyzuje w czasie skokow, biegania, chodzenia.Ona tez sie rozrasta i nawet mikouszkodzenia moga byc fatalne w skutkach. Moze dojsc do sytuacji, kiedy chrzastka przestanie nadazac za koscia, zacznie sie deformowac, zle przyrastac no i bedzie kaplica. Ja tez nie pisze tego, aby straszyc, ale przestrzec, ze mlody molos (szczegolnie z temperamentem boksera) powinien byc calkowicie kontrolowany podczas wysilku, ktory moglby sie nam wydawac zupelnie nieszkodliwy na pierwszy rzut oka. I nie twierdze, ze tak jest zawsze, ale po co sprawdzac..? Ok-dobieglam od tematu i adminek mnie zaraz scignie :lol: Przepraszam bardzo :D Graf przekonuje mnie jeszcze bardziej do psa ogoniastego :D Cjoc postanowilam o tym juz duzo wczesniej, nie moge sie na niego napatrzec :D Kiedy bedziecie w Bydgoszczy, to go wam jeszcze zamecze :lol: Mejk to typowy mlodzieniaszek na zdejciach :D Pewnie to typek pozno dojrzewajacy, bo wszytsko na to wskazuje :) Ech-kiedy moj byl taki mlodziutki...jak ten czas biegnie :( Tekila-bomba :) Wyglada jak foczka :D Swietnie sklada uszy :) Ktos sie pytal o nasze szelki.Sama zrobilam z tasmy i 2 starych obrozy :D Niestety nie sa zbyt mocne, bo przy wiekszej ekscytacji i szlenstwem na smyczy (zabawy z innymi psami, kiedy nie mozna ich poscic) koncza sie ich zerwaniem.Czas na jakies pozadne w koncu :) Wrzucam ostatnie fotki Corisa.Na jednej klasyczna postawa zebracza (robi tak tylko do meza-u mnie nawet nie zaczyna kombinowac)-biedny, skulony pieseczek, ktoremu jesc nie dadza :lol:
Marta !!! Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 Corisik jak zawsze zachwycający !!! :) Wzięłam sobie do serca wasze uwagi co do skakania i ograniczyłam je wręcz do zera.. Ale teraz to się boję,ze może to już mu zaszkodziło.. :( Doszło do tego,zę mam normalnie jakieś nieuzasadnione obawy, wydaje mi sie że pies nie moze wstać,że jakoś tak dziwnie się porusza.. Koszmar.. Ja taką bujną wyobraźnię mam.. I spokoju mi to teraz nie daje.. Aha.. Mozesz Anastazjo powiedzieć kiedy pies moze juz spokojnie bez zadnego ryzyka szaleć? Jak skończy 15, 18 miesięcy a mozę dopiero po 2 latach? (Chyba muszę wrócić do tematu wysilku u młodych psów-tam chyba wszystko było nie? :) ) A pro po tego tematu.. Chciałabym potwierdzić coś co powiedziała mi ostatnio kolezanka (ma goldenkę) - ponoć jak pies leżąc rozdłada łapy szeroko, tak śmiesznie na boki to raczej nie powinien mieć problemów z dysplazja.. czy to prawda? Anastazjo sprawa Bydgoszczy ciągle otwarta.. Musze sie niestety dostosować do Mistrzost Wielkopolskie Studentów (uczelnia tego ode mnie wymaga) i jesli wypadną nie daj Boże wtedy to nie dojade do was.. :( Ale mam nadzieje,zę tak nie bedzie.. Sama nie mogę się doczekac by poznać osobiscie Ciebie i twojego pięknego piecha.. Graf z pewnością też będzie wniebowzięty.. :lol:
Marta !!! Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 Jeszcze jedno.. Znalazłysmy obroże i jakiej była wcześniej mowa..Te okrągłe, skórzane. Nie wiemy tylko którą wybrać bo są 2 wersje.. Tu link do strony - zajrzyj proszę w wolnej chwili http://www.dingo.com.pl/katalog/index.htm Wybrałabyś zaciąganą z regulacją czy dławiacą? Mnie osobiście ta druga podoba sie bardziej ale tu chodzi o kto która będzie praktyczniejsza.. napisz proszę co o nich myslisz ok? Dzięki. :)
anastazja Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 Dziekujemy :) On tylko tak ladnie na zdjeciach wychodzi-w rzeczywistosci jest calkiem inny :lol: :D Marto-SPOKOJNIE!!! Skoki i bieganie tak, ale tak jak Sylwia napisala-z umiarem. Nie umrze od tego. Gdyby natomiast zaczal kulec i nie mial zranionej poduszki-wtedy bym wpadala w panike. Tak jak robilam moja znajoma-panikowala, doszukiwala sie wszystkich, czarnych scenariuszy a okazalo sie, ze Jej psiak ma "zwykla" enostoze, ktora z wiekiem calkowicie przechodzi. Jeszcze raz mowie-spokojnie, poki nic sie nie dzieje, pies ma apetyt, nie kuleje-wszystko jest ok :) Z tym kladzeniem sie-chodzi Ci o cos takiego : ? To znaczy obustronnie, bo tu nie zdarzylam z fotka :lol: Byc moze, ale nie ma to potwierdzenia naukowego. Jednak sa zupelnie logiczne powody dla ktorych mozna tak sadzic-po prostu psy z chorymi stawami (dysplazja) nie bylbyby w stanie tak wygiac lap (przeciez i glowka i panewka stawu sa zwyrodniale) bez bolu, wiec tego po prostu nie robia. Wszystkie znajome psy z HDA tak sie wlasnie klada, a te z HD C i wiecej (znam takie 4 roznych ras)nigdy tak nie robily.Mozna wiec logicznie zalozyc, ze to jest jakis wyznacznik.Ale jest jeszcze HDB i co to tego stopnia nie mam pojecia jak to wyglada. W koncu sa to stawy"podejrzane" (prawie normalne).Tylko prosze Marto-zadnych czarnych mysli :lol: :D !!! W jakim wieku szalenstwa do woli-to zalezy od rozwoju psa.Jeden jak juz napisalam kiedys jest juz prawie dorosly w wieku 12 miesiecy, inny w wieku 3 dopiero skonczyl tak naprawde rosnac (koscicec). Najbezpieczniej poczekac do skonczenia 18 miesiecy zycia.Nawet jesli pies jeszcze rosnie, to i tak juz nie tak intensywnie i najniebezpieczniejszy okres ma juz za soba. Wtedy wlasnie robi sie RTG i juz wiadomo, ze jak HD bedzie A to sie raczej (w 98%) nie zmieni :) Oczywiscie wszystko stopniowo.Jedne co moze pies robic do woli to plywac-tego nigdy za wiele. :( Mam nadzieje, ze jednak bedziecie w Bydgoszczy!!! To byloby swietne spotkanie (bo teren w okolo wystawy jest wspanialy do spacerow!). Zadnych Mistrzostw ! :lol: :D
anastazja Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 A z obrozami qrcze mam problem. Ogladalam je chyba wczoraj i tez nie moge sie zdecydowac (chyba sie tam przejde osobiscie i poogladam :D w koncu z Bydgoszczy, choc nie mialam pojecia, gdzie sie przeniesli teraz). Z jednej strony zapinana jest praktyczniejsza, z drugiej w calosci sprawia wrazenie "delikatniejszej" (mniej sie rzuca w oczy). Jesli mialaby byc ta zapiana, to trzeba by bylo ustawiac na wystawach Grafa tak, aby nie bylo widac zapinania (co nie jest szczegolnie trudne). Jesli ta cala, to moze byc z czasem problem przelozenia jej przez glowe :lol: Oj znam to :lol: Lepek urosnie i kiszka :lol: Owszem, zawsze mozna ja "odplatac" i zakladac tak jak ma Coris (zapinajac na 2 kolka), ale wtedy sie juz a nie nie zaciaga,co nie sprawdza u niektorych psow podczas biegania (gdzie musza miec zaciagniete obroze), bo inaczej sie "wywina" i moze byc nieszczescie, po drugie nie da sie jej przedluzyc i pozniej zakladac tez na spacery (chyba, ze sie samemu dorobi zapiecie)no i potrzebny jest bardzo solidny karabinczyl, aby pies go nie zlamal czy sie nie odpial przez przypadek. Ciezki wybor. A-znalazlam jeszcze jedna fotke z poczatku tamtego roku w calym osprzecie:
Marta !!! Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 No własnie.. Wybór jest cięzki.. A gdyby tak kupić tę zaciskową i wymyślić cos takiego do zapinania co dawałoby wybór-zacisk czy zwykła obroża.. Muszę o tym pomysleć.. :)
Marta !!! Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 W kazdym razie decyzja jest już niemal pewna.. Zobaczyłam cały zestaw na Corisie i bardzo mi się to podoba..Chyba łańcuszek pójdzie w odstawkę.. :)
mrowka Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 oh! Jak ja bym chciala zeby Mejk juz taki byl. Mam nadzieje ze kiedys stanie sie bardziej mezniejszy i nabierze troche.. Kasiu mam nadzieje ze tak jak mowisz Mejk nalezy do tych pozno dojrzewajacych i bedzie podobny do Coriska. A co do zdjec to nie zmieniam zdania Coris slicznie wyglada! Poprostu cudo chlopak. Teraz to i ja zaczelam sie martwic :( Mejk w lesie czesto przeskakuje rowy. Qrzce chyba bedziemy musieli zrezygnowac z wizyt w lesie.. :( Nad obroza tez wlasnie sie zastanawiam ciagle.. i chyba jednak zdecyduje sie narazie na ta z regulacja. Mejk jeszcze rosnie i tak to bede mogla regulowac. Dlawiaca kupimy jak juz chlopak jakos sie ustabilizuje. Czy czasem Ugolino na tym zdjeciu co Marta wkleila nie ma obrozy tej z regulacja?? A wiecie moze w jakiej cenie sa te obroze na tej stronce :-? bo ja nigdzie cen nie znalazlam, ale moze nie zauwazylam ;)
mrowka Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 A jeszcze jedno.. ;) Kasiu wczoraj wyczytalam ze karmilas Corisa glipa (chyba dobrze wyczytalam??). I jak bylas z niej zadowolona?? Polecilabys ja komus?? Wlasnie zastanawiam sie nad ta karma i nie wiem.. Eh tylko ze ona nie ma podzialki na male,srednie i duze rasy :/ (dowiedzialam sie dzieki Marcie ;) Thx )
Aireedhelien Posted February 22, 2004 Author Posted February 22, 2004 ja gdzies czytalam ze jak pies kladzie sie 'na zabke' to moze (ale nie musi) byc objaw dysplazji. nie wiem w kazdym razie jak to jest...
Marta !!! Posted February 22, 2004 Posted February 22, 2004 Mrówko Ugolino faktycznie ma te regulowaną.. :) Ceny (jest tylko cena tej regulowanej ale myslę,zę ta druga waha sie w tych samych granicach) to ok 30-35 zł o ile dobrze pamiętam.. Na stronie Dingo chyba 35 zł własnie.. :) Co do wizyt w lesie to myslę,ze nie ma co przesadzać.. Nie mozemy trktowac tych naszych piechów jak jajek co to się zaraz pozbijają.. NIe forsować oczywiście ale tez nie trzymać stale pod kloszem.. :) Takie jest moje zdanie (i chyba juz potwierdzone przez co niktórych madrzejszych ode mnie :) )
mrowka Posted February 22, 2004 Posted February 22, 2004 Marta masz racje :) troche z tym lasem(z niechozeniem) to przesadzilam :-? nie moglabym odebrac las Mejkowi on poprostu kocha biegac miedzy dzewami, po nierownosciach roznych... :D Dziekuje za cene ten obrozy ;) A gdzie wogole ona jest napisana bo nie umiem nigdzie znalezc. I na jaka sie decydujesz?? :wink:
FrodkowaMama Posted February 22, 2004 Posted February 22, 2004 Najnowsze zdjęcie mojego Froda. Zdjęcie zrobiłam na wczorajszym spacerku w lesie pod Wrocławiem :):):) http://www.boxerworld.com/photo/showphoto.php?photo=22702 Pozdrawiamy
Recommended Posts