Dudek Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 jateż 'choruję' na cyfrową lustrzankę:roll: ... ehhhhhh moja mama kupuje i za około miesiąc...:diabloti: będziemy się o nią tłukły:razz:
orsini Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 dzieki Dudek, aha to juz ewentualnie moze byc takie A3
orsini Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 [quote name='Dudek']jateż 'choruję' na cyfrową lustrzankę:roll: ... ehhhhhh moja mama kupuje i za około miesiąc...:diabloti: będziemy się o nią tłukły:razz:[/quote] a jaka kupuje???? ile milionow pixeli:))) na co sie tam jeszcze patrzy?
Dudek Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 a ja sobie tak myślę, że skanowanie klisz nie jest takie złe... ;) tylko że drogieeeeeeeeeeeee
malawaszka Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 A3 to jest 297x420 mm więc tyle ile chciałaś :lol: no - brakło 3 mm :evil_lol:
Dudek Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 nie wiem na co ona patrzyła bo jej potrzebne jako osprzęt do mikroskopu;) ale min. 6 mln pixeli będzie chyba...
Iwona Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 [quote name='Agama']ja nie mialam wakacyjek przez 3 lata-teraz powiedzialam basta-musze pojechac na moje ukochane MAZURY gdzie sie wychowalam[/QUOTE] Agama:crazyeye: - wychowałas się na Mazurach??? Ja też z Mazur:lol: - z Giżycka:-) a wakacje spędzamy corocznie / z małymi wyjątkami/ na Mazurach- w tym roku lipiec w Połomie:-) nad jeziorem Zadróżno:multi:
malawaszka Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 [quote name='Dudek']nie wiem na co ona patrzyła bo jej potrzebne jako osprzęt do mikroskopu;) ale min. 6 mln pixeli będzie chyba...[/quote] :crazyeye: o kurczaki to jakieś super makro będzie robić?? :crazyeye:
Dudek Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 mów do mnie jeszcze:oops: :oops: :oops: nie znam się:-( ale chyba faktycznie z tego co piszecie to nie najwięcej... podpytam się ile to właściwie jest tych pixeli:shake: w sumie cały zestaw był wielokrotnie konsultowany z wieloma specjalistami i w końcu nawet rozdzielczość aparaku wzrosła więc... powinno być ok;) nie znam wszystkich detali;)
Dudek Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 jak na moje potrzeby to nawet 6 mln pixeli wystarczy na początek:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: zawsze to coś:p
orsini Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 Dudek ja nie mam [B]ZIELONEGO[/B] pojecia!!!!!wiec nie bierz mojej opinii w ogole pod uwage!:lol: :lol: :lol:
malawaszka Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 to nie jest mało - poszykaj sobie opisów do Lumixa FZ 7 - on ma 6 mln i jest super sprzęcikiem - tylko to nie jest lustrzanka
Dudek Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 w sumie jeśli to mają być foty tylko poglądowe to nie jest ważne czy będzie miał 6 mln czy 12 mln;)
orsini Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 Waszko a wiesz gdzie jest jakas taka rozpiska jaka rozdzielczosc daje jaka wielkosc obrazu itd?
Marta Chmielewska Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 Dla ułatwienia, zdjęcie robione aparatem z 8 mln picseli [URL=http://imageshack.us][IMG]http://img110.imageshack.us/img110/6131/nadogo62uv.jpg[/IMG][/URL] i aparatem z 3 mln picseli [URL=http://imageshack.us][IMG]http://img49.imageshack.us/img49/3788/wtrawie44et.jpg[/IMG][/URL] :lol:
orsini Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 no ja ze tak powiem roznicy nie widze!!!gorne innym obiektywem robione i tyle, ale roznicy to ja nie widze:shake: :shake: :shake:
malawaszka Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 Orsini wpisz w wyszukiwarkę model aparatu i znajdziesz, albo na stronie producenta - tu akurat panasonic
orsini Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 no ale co mi to da??? ja tylko chce sie dowiedziec co to sa te miliony pixeli
malawaszka Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 [quote name='orsini']no ale co mi to da??? ja tylko chce sie dowiedziec co to sa te miliony pixeli[/quote] kurde szukam i szukam ale chyba jestem za głupia na to :evil_lol: :crazyeye: [QUOTE][B][SIZE=1]Piksel [/SIZE][/B]Jednostkowa porcja informacji (punkt) w obrazie zapisanym w cyfrowej formie bitmapy (obraz pochodzący z matrycy aparatu cyfrowego, skanera czy też po prostu grafika komputerowa). W przypadku matryc światłoczułych piksel utożsamiany jest często z fotodiodą, której zadaniem jest zamiana fotonów światła na ładunek elektryczny. Możliwe jest jednak, że jeden piksel posiada dwie a nawet trzy fotodiody (jak w wypadku matryc Fujifilm SuperCCD SR i matrycy Foveon X3 odpowiednio). Piksel, poza fotodiodą, składa się także z filtra barwnego (czerwonego, zielonego lub niebieskiego) oraz poprzedzającej go mikrosoczewki. Ostateczna jakość obrazu (jeśli pominąć jakość optyki, komponentów aparatu i przetwarzania danych) zależy od ilości pikseli na matrycy, ale bardziej od fizycznej wielkości piksela. Im jest on mniejszy, tym mniej czuły na światło, a więc wymagający silniejszego wzmocnienia sygnału dla osiągnięcia ekwiwalentu wyższej czułości (stąd szumy). Im większy piksel tym mniejsze zaszumienie obrazu i większa dynamika obrazu.[/QUOTE]
orsini Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 :evil_lol: :evil_lol: Waszko:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: JA mam To zrozumiec??????????????// JA????????????????????:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
Recommended Posts