Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

asher to bylo no jakis czas temu 3 lata temu?
Mozesz ew rano wybiec z sabina na przystanek 166 pojechac na sggw wysiasc, tam zrobic spacer i niech Sabina zrobi kupe ;) i wtedy do badania. O ile Sabina zrobi rano w ogole:roll: Ew. taksowka...gdybym mogla to bym Cie podrzucila ;) Do badania tez duzo nie potrzeba, zebys nie naladowala calej probki ;) Aaaaaa i jeszcze jedno. Dowiedz sie wczesniej na SGGW - chcesz tel czy masz? - do ktorej mozesz taka probke kalu na trzustke oddac. Bo napewno jest jakis limit godzinowy :) Wydaje mi sie, ze do 16, ale pewna nie jestem, nie wiem tez od ktorej...

• Replies 4.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Zaraz zadzwonię.
A sabina robi różnie :roll: Na kurczaku z ryżem, mimo, ze karmiona była 2 razy dziennie, zazwyczaj robiła raz dziennie, tak koło 17 :roll:
Dzisiaj dostanie w sumie 4 posiłki, więc mam nadzieję, że jutro zechce kooperować :mad:

Posted

i wszystko jasne :) Nie wiem czy dostalas maila, bo pisalam tam tez ze Beta majaca podobne objawy choc nie tak nasilone - ale powracajace silne biegunki byly - na SGGW miala stwierdzone zapalenie jelita grubego.

Posted

generalnie to sie pokrylo z chora trzustka. Wyniki badan krwi wskazywaly na niewielkie zapalenie - czego tego nie mowili, o ile pamietam na zasadzie gdzies mozliwe jest zapalenie bo jakis czynnik jest podwyzszony. Poszlam na SGGW uslyszalam to samo + zbadanie brzucha wet stwierdzil wlasnie zapalenie jelita grubego, dostalam tabletki - duze pomaranczowe, za ktore nie placilam zreszta - pomogly.

Posted

Asia, na sggw powiedz dokladnie, na co maja zbadac ten kał, niech zapisza na czerwono ;) Jak bylysmy z Hektorem, to powiedzialam, ze ma byc na kokcydie, zaplacilam ponad 20zł, a nie zbadali tych kokcydii czy tam lambli (juz nie pamietam, tyle tego bylo) i musialysmy powtarzac :roll:

Posted

No to trzymam kciuki! Ja dzisiaj tez do weta idę, to się dopytam jak to u nas z ta koopa. A jaka ona powinna być...chodzi mi o konsystencję...czy ewentualne podanie enzymow trzustkowych może taki wynik przeinaczyc?

Posted

konsystencja taka jaka akurat psiak zrobi - to raczej nie ma znaczenia, znaczenie ma zeby zebrac ta hm ostatania partie ktora nie dotyka ziemi :)
Podane enzymy wg mnie napewno zmienia wynik badania, bo to wlasnie badasz aktywnosc enzymow.

Posted

a jeszcze a propo pobierania kalu do badania, zeby sie nie babrac w kupkach ;) to...jesli pies robi hm mniej gesta kupke ;) mozna podstawic kubeczek/pojemniczek pod tylek podczas zalatwiania sie psa i zaraz oczywiscie zabrac, zeby nie oddac tego jakos duzo ;) Ale dzieki temu mamy tez pewnosc, ze kopal bedzie nie tkniety a badanie wiarygodne

Posted

No moja Sabinka znowu chora :mad::placz:
Trzymamy za nia kciuki :kciuki:

[quote name='Vectra']:evil_lol::evil_lol::evil_lol:może konkurs rozpiszemy na pomysł "czym" :evil_lol::evil_lol::evil_lol:
[/quote]

ja wygram konkurs :evil_lol: i powiem Wam czym :evil_lol:

Nalezy pożadnie wygotowac łyżeczke od herabaty, po wygotowaniu zawinąc część ktora bedziemy pobierać w sterylny gazik, ktory usuwamy bezposrednio przed pobraniem :evil_lol: Rączka łyzeczki nie musi być sterylna więc mozna spokojnie wziąc ja w łape :evil_lol:

Ale sterylne pobieranie gówienka to troszke bez sensu jest :evil_lol:

Posted

czesc asherku :)

bylam dzis u znajomej na Kabatach, ktora ma bokserkę ze schroniska i opowiadała mi, że szla niedawno na spacerak ze swoją suką i spotkała kobietę z dwoma ONkami, które były tak posłuszne i karne itd, że zrobily na niej ogromne wrażenie...
Ona nawet ostrzegała tę kobietę, że jej suka się rzuca i prowokuje inne psy, ale ta odpowiedziała, że spoko, bo jej psy na pewno nie odejdą od niej bez pozwolenia...
tak sobie pomyslalam - czy to aby nie o Tobie mowa? :cool3:
jakos mi tak pasuje :)

Posted

[quote name='Teklunia']czesc asherku :)

bylam dzis u znajomej na Kabatach, ktora ma bokserkę ze schroniska i opowiadała mi, że szla niedawno na spacerak ze swoją suką i spotkała kobietę z dwoma ONkami, które były tak posłuszne i karne itd, że zrobily na niej ogromne wrażenie...
Ona nawet ostrzegała tę kobietę, że jej suka się rzuca i prowokuje inne psy, ale ta odpowiedziała, że spoko, bo jej psy na pewno nie odejdą od niej bez pozwolenia...
tak sobie pomyslalam - czy to aby nie o Tobie mowa? :cool3:
jakos mi tak pasuje :)[/quote]
O mnie :sweetCyb: Jaki ten świat mały :lol:
Bokserka jest słodka i wcale nie robiła wrażenia tekiej strachliwej, jak mówiła jej właścicielka, burkom przyglądała się raczej z zaciekawieniem :cool3: Ale pewnie jakby podeszły, to by spanikowała ;) Pozdrów serdecznie pancię bokserki, strasznie mi się spodobało jej postępowanie z suczką, jak zobaczyła moje burki, to nie szarpała jej histerycznie, tylko się spokojnie odsunęla na bok. Miała piłkę, widać, że bokserka tę piłkę kooocha, możesz jej doradzić (o ile tego nie robi), żeby w takich sytuacjach po prostu koncentrowała sunię na zabawie pilką, odciągając jej uwagę od źródła stresu, czyli innych psów itp.

A Sabina ma się dobrze. Weterynarz podejrzewa jednak jelita - bakterie plus podrażnienie, wszystko wtórne do tego lipcowego pożarcia fontanny :roll:
Oczywiście powazniejszych schorzeń wykluczyć się nie da, ale na razie leczymy objawowo, jak nie przejdzie - to wkraczamy z dalsza diagnostyką...
Trzustkę badamy na wszelki wypadek.

[B]Lazy[/B], kupa do badania na trypsynę musi mieć w miarę stałą konsystencję. Próbka musi bys spora, najwazniejsze, żeby wziąc próbkę z różnych częsci kupy, bo trypsyna, czy tam to co się bada, żeby tę trypsyne wykryć podobno może się nierównomiernie w kale rozłożyć i badanie nie będzie miarodajne. Kupa nie musi byc "sterylna", kontakt z podłozem tego badania nie zafałszuje - no bo to, co się bada sprawdzając trzustkę raczej na ziemi nie leży :cool3:
W labie kazali mi przywieźc w ciągu godziny, wet mówił o dwoch godzinach. Ale różnica chyba wynika stąd, że w laboratorium założyli, że ta próbka trochę u nich poleży, zanim się za nią wezmą...

Hahaha, a mnie się zupełnie przypadkiem udało nabyć jałowy pojemnik na kał :evil_lol: Z łopatką, więc nie będe musiała nic gotować, ani owijac w gazę :evil_lol:

Sabina nieoczekiwanie pospieszyła się z kooperacją, na porannym spacerze, na którym zupełnie nie spodziewalam się kupalona - wydusiła z siebie boberka :diabloti: Boberkowi zostało darowane, do badania pojedzie następny. Ten zresztą składał się głównie z trawy i śluzu, więc pewnie i tak się nie nadawał. Ten śluz dodatkowo chyba potwierdza, że to jelita nie funkcjomują jak nalezy...

Posted

Obrazowo pisząc to był żółty glut :lol: Więc chyba śluz. Ale palpacyjnie nie badałam :shake: :evil_lol:

Jemy RC Intestinal jednak. Z tych wszystkich intestinali ma chyba najlepszy dla nas skład, no i jest dość kaloryczny, więc może niunia wreszcie trochę ciałka nabierze. Na razie kupiłam tylko 2 kg, bo jesli to trzustka, to nie będzie to dobra karma, ma za dużo tłuszczu. O sztucznych konserwantach staram się nie pamiętać ;)

Posted

Weszłam na twoja strone Asherku, zeby sie dowiedziec czegoś o Sabie i ucieszyłam sie, bo nie jest najgorzej :multi: Chyba Ci przyjemnie bylo, jak taka wieść ze świata dotarla, ze masz tak pięknie ulożone psy ?

Posted

[quote name='asher']O mnie :sweetCyb: Jaki ten świat mały :lol:
Bokserka jest słodka i wcale nie robiła wrażenia tekiej strachliwej, jak mówiła jej właścicielka, burkom przyglądała się raczej z zaciekawieniem :cool3: Ale pewnie jakby podeszły, to by spanikowała ;) Pozdrów serdecznie pancię bokserki, strasznie mi się spodobało jej postępowanie z suczką, jak zobaczyła moje burki, to nie szarpała jej histerycznie, tylko się spokojnie odsunęla na bok. Miała piłkę, widać, że bokserka tę piłkę kooocha, możesz jej doradzić (o ile tego nie robi), żeby w takich sytuacjach po prostu koncentrowała sunię na zabawie pilką, odciągając jej uwagę od źródła stresu, czyli innych psów itp. [/quote]ha, wiedziałam! :multi:
bokserka (Figa) faktycznie jest przesłodka, tylko trochę poturbowana przez los i boi sie ludzi i psow :shake: niestety wiekszosc ludzi, jak spotyka takiego psa, tez sie boi (sztywnieje, ucieka,krzyczy, macha czyms), wiec trudno ja przekonac ze ludzie sa dobrzy i jej nie skrzywdza...
jej wlascicielka mocno sie stara, chodzi na szkolenie itp. to jej pierwszy pies, ale na szczescie podeszla do sprawy powaznie :)
no i bardzo ją kocha :p

Posted

Sabinko, jasne, że mi przyjemnie :) :lol:
Kasiu, dziś ponownie spotkaliśmy z burkmi Figę. Pochwaliłam się, że cię znam ;)

Sabina łaskawie zechciała kooperować ponownie, więc kupalon już w laboratorium. A mnie po tej kooperacji strasznie nogi bolą :mdleje: Bo na wszelki wypadek szłam z burkami w kierunku SGGW, mniej więcej trasą autobusu, żeby się w tę przykazaną godzinę wyrobić. I tak sobie szłam i szłam i szłam i dopiero gdzieś w połowie drogi Sabina uznała, że już czas na male co nieco... :razz:
Ach, jak mnie wkurzyła pani na rejestracji w klinice :mad: Mówię jej, że kał na zbadanie aktywności trypsyny przyniosłam, a ta mi na to, że owszem, zostawić mogę, ale zbadany będzie dopiero jutro :crazyeye: Że przechowają go w lodówce, więc się nic nie stanie :crazyeye: Wytłumaczyłam więc pani, że owszem, stanie się i że gdy wczoraj dzwoniłam usłyszałam, że kał mogę dostarczyć do 18-tej, więc w czym problem? :roll: Na szczęście telefon do laboratorium potwierdził moje słowa, kupa została więc ku mojej uldze przyjęta. Ale pani z rejestracji do końca przekonana była, że robię badania pod kątem wątroby, mimo, że cierpliwie za każdym razem poprawiałam ją, że tu o trzustkę chodzi... Kurczę, podobno w Polsce bezrobocie jest, mogliby chyba znaleźc do tej rejestracji kogoś kompetentnego? :roll: W Elwecie jest zresztą podobnie, biedne dziumdzie z recepcji nigdy nie są zorientowane w temacie :roll:

[B]Agnes,[/B] a pamiętasz, jakie tabletki dostawała Beta na to zapalenie?

Posted

[quote name='paula_z']Czesc Asia :lol: Bede jutro po 17 w Twoich okolicach, reflektujesz na jakies male spotkanko na pizze lub kawke :cool3: ? Bez psa bede :lol:[/quote]Reflektować reflektuję :multi: Ale nie wiem, jak będe stała z czasem... :lol: Paula, zadzwoń do mnie, jak już będziesz miała czas na spotkanko, ok?