Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zaczęłam jeździć z moją owczarzycą na rowerze. Znaczy ja jadę a ona biegnie obok, smycz jest zahaczona o kierownicę.
Na razie jeździmy tylko po dwóch dużych podwórzach. jakie komendy powinna umieć żebyśmy mogly po ulicy jeździć (aby dostać się do parku) i jaki sprzęt jest potrzebny?
Ewa

Posted

prawo, lewo, stój, jedziemy 8)

Ja z Sajkiem jeżdże nad rzeke ok 2km szosąś (ja szosa on trawą). Smycz trzymam w RĘKU gdyż na kierownicy kiedys zaryzykowałam-pojaiwł się kot a rower mnie przygniótł ;-) troche niebezpieczne jest trzymanie na kieronwicy smyczy.

Uzywam: wygodniej parcianej/skórzanej obroży (zależy która mi w łapki wpadnie), smyczy (jeśli pies ma biec obok Ciebie to lepsza jest krótsza, pies obok, smycz luźna w ręce) i roweru oczywiście. No to hcyba na tyle, ale może to dlatego, że ja mam uzdolnione psy? ;-)

pozdrawiam
Klaudia Małuj

p.s. Szczęśliwego dojeżdżania do parku
p.s.2-ja jeżdzę szosą wiejską gdzie jest mało autek (zrestza jedyna szosa tutaj oprócz E7 :lol: )

Posted

Dzieki za radę
No to muszę moją Wiki tych komend nauczyc
Na razie jak widzi kota to wywaliłaby mnie razem z rowerem
W każdym razie jazdy po parku odpadaja, zostaje podwórze ponieważ po drodze do parku bardzo ruchliwe jezdnie no i chodniki pełne ludzi - mieszkam w ścisłym centrum miasta
Ewa

• 3 weeks later...
Posted

Mój mąż też jeździ na rowerze z psem.
Na smyczy pies "odchylał się na bok i biegł prawie w poziomie :D ale odkąd kupiliśmy szelki ( w Decalhlonie) to biega mu się super.
Dystans 7 km to dla niego "pikuś" Jest szczęsliwy gdy biegnie.
Polecam te szelki - koszt jakieś 39 zł.
Jak sfotografuję to wkleję fotkę :D

Posted

Ja zaczynałam od tego, że psy biegły luzem, ale do tego potrzebne jest miejsce bez samochodów. Pieski dosyć szybko zauważyły, że pańcia porusza się żwawiej niż zazwyczaj i nauczyły się, że trzeba pilnować się roweru. Po paru spotkaniach 3-go stopnia zrozumiały, że pod koła nie należy wpadać, choć porządnie leżałam tylko 1 raz. :D Potem zaczęłam je (pojedynczo) brać na smycz. Ja smycz też trzymam w ręce, bo umocowanie jej na stałe do roweru grozi śmiercią lub kalectwem.
Pies powinien znać komendy do ruszania, zwolnienia, zatrzymania i zmiany kierunku. Nie musi ich wykonywać perfekcyjnie, ale powinien być przygotowany, że coś się dzieje.

Posted

[quote name='pasz']
Jak sfotografuję to wkleję fotkę :D[/quote]

No to czekam na obiecane fotki :wink:
Narazie przyzwyczajamy Kumpla do roweru i ruchu ulicznego ale czas najwyższy na pierwszą przejażdżkę (tylko w szelkach) i chcięlibyśmy kupić już sprawdzone - tym bardziej na ogarkach :P

Dla mniej doświadczonych polecam artykuł P. Jarka, piszącego na stronie 4łapy:
[url]http://4lapy.pl/wartowiedziec/index.php?mart=3&selarty=92[/url]

Posted

Dobrze jest tez przyuczyc psa bieganie po PRAWEJ stronie roweru (czyli odwrotnie, niż chodzenia przy nodze), bo dzięki temu nie będzie narażony na ruch uliczny!

Posted

[quote name='asher']Dobrze jest tez przyuczyc psa bieganie po PRAWEJ stronie roweru (czyli odwrotnie, niż chodzenia przy nodze), bo dzięki temu nie będzie narażony na ruch uliczny![/quote]

Dokladnie tak! Maja od poczatku byla uczona komendy "prawa", do ktorej pozniej dodalam komende "biegaj" i tak oto juz od roku maly york biega przy moim rowerze po prawej stronie na wysokosci mojego kolana (a wlasciwie kostki :lol: ).
Bieg, a wlasciwie klus przy rowerze to wspanialy sport dla psa i spokojne popoludnia dla wlasciciela ;)

BTW wlasnie wrocilysmy z dlugasnej rowerowej wedrowki po Kabatach, Wilanowie i Mokotwie. Pies troche byl przy rowerze a troche w koszu na kierownicy ;) Obie padamy! :-)

• 4 years later...
Posted

słuchajcie mam takie pytanie czy jak nauczę psa chodzenia na luźnej smyczy to później będzie chciał ciągnąć rower?dodam oczywiście że na spacery idzie w obroży a na rower szelki.