bluerat Posted December 10, 2009 Author Posted December 10, 2009 To już tłumaczę : Diagnoza : Przewlekłe zapalenie węzłów chłonnych oraz prawidłowa tkanka jądra i najądrza. Komentarz : Badanie histopatologiczne wykazało przewlekłe zapalenie węzła chłonnego w jednej próbce. Układ tkanki łącznej wskazuje na długotrwały proces. Obecność aktywnych ognisk [germinal centres] wskazuje na aktywną fazę zapalenia. Zmiany nie są specyficzne dla konkretnej jednostki chorobowej, ale wskazują na stan zapalny w sąsiedztwie węzła chłonnego. Takie zmiany mogą być spowodowane przewlekłym dermatitis [zapaleniem skóry]. Nie wykryto zmian przerzutowych ani nowotworowych. Czyli ani w zbadanym węźle chłonnym ani w jądrze nie było zmian nowotworowych. Ogólnie to do bochunkowego rachunku i zapłacenia za histopatologię brakuje 114zł. Quote
bluerat Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 Nowy domek Bohuna pokrył resztę długów. B. został też zaszczepiony. Po kilku tygodniach spokoju, po miesięcznym leczeniu Marbocylem, znowu zaczął się pojawiać brudek i smrodek w uszach, więc wrócił Aurizon do uszu. Domek napisał kilka dni temu, że boczki nie chcą zarastać :( Czy jest mu dobrze w nowym domu? Zdjęcia mówią same za siebie! :) Mam też wielką prośbę - zbieram w tej chwili na dług w lecznicy po leczonych kotach i psach. Wystawiłam na allegro pojemniczki-kosteczki na woreczki do zbierania odchodów na spacerach. Serdecznie polecam! http://www.allegro.pl/item953028973_kosteczka_etui_na_odchody_woreczki_elegancka_misiu.html A to jeden z kotów, który szuka domu : http://www.allegro.pl/item962136117_mis_kot_szuka_domu_rybnik_spokojny_zrownowazony.html Quote
malawaszka Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 super szczęściarz!!!! tylko te pachwiny i końcówki uszu łyse dziwne - on miał hormonalne badania? Quote
bluerat Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 Nie, nie miał badanych hormonów. Raz że miałam nadzieję że kastracja załatwi sprawę. A dwa, stara jak świat sprawa pieniędzy. Ja i tak jestem pod wrażeniem tego, co udało się dzięki ludziom dobrej woli nazbierać i zrobić. Quote
malawaszka Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 te wyłysienia chyba mogą być hormonalne co? bo takie symetryczne po obu stronach - no ale komu ja to mówię :oops: ci właściciel będą go badać dalej? Quote
bluerat Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 Tak, mogą być hormonalne, przy czym u samców właśnie jądra najczęściej dają takie objawy. No ale to wykluczone. Po kastracji zarósł bardziej niż przed, ale dalej łysolek. Co do badań - zapytam właścicieli, czy wyrażają chęć. Umawiałam się z nimi tak, że czekamy do okresu wymiany włosa, jak nic nie ruszy, to albo podawanie tyroksyny (hormon tarczycy) w dawce stymulującej porost włosów, albo badamy i szukamy co to. Quote
malawaszka Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 trzymam :kciuki: bo lepiej wybadać co tam się dzieje, zeby nie leczyć w ciemno Quote
tanitka Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 ale zadowolony z niego pies :) wspaniale! żeby jeszcze uroda wróciła do końca ;) Quote
eski Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 Jak dobrze widziec Bohunka takiego szczesliwego :) To ja biegnę na allegro po kosteczkę z woreczkami :) Quote
bluerat Posted July 22, 2010 Author Posted July 22, 2010 Nie mam żadnych nowych informacji od Bohunka, ale pewnie gdyby się coś działo, to daliby mi znać. Quote
Recommended Posts