Chima Posted June 12, 2005 Posted June 12, 2005 @All Chesio jest nowym Championem Rosji i to jest dobra wiadomość / doskonała dla mnie oczywiście :evilbat: :evilbat: :evilbat: - jedyna dobra po tym całym cyrku jaki był po drodze. Patrząc na sędziowanie Pana Claud Voilet (Francja) zwyczajnie mieliśmy szczęście trafić w jego typ ponieważ na reszcie stawki zrobił pogrom - aż się organizatorzy musieli naradzić co z tym fantem zrobić. Oceniał jak to Francuzi dokładnie, długo, z odpowiednimi komentarzami na tak lub nie. Obmacywał psy nawet ogon każdy krąg. Z Chesiem byliśmy kolejny raz na ringu 40 minut...mam zakwasy jakbym biegał na długi dystans przez całą noc. Podobał mu się typ mojego psa...miał kartkę do każdej rasy z rysunkiem wzorca i wzorcem oraz podziałem na elementy anatomii podlegające ocenie - pierwszy raz to widziałem. W konkurencji mieliśmy tylko sukę w klasie pośredniej Fidżi Mallorca z Kaliningradu. Po ocenie pierwszych dwóch psów u mnie na ringu już prawie się pakowaliśmy ponieważ ani Argentyn ani Bordog nic nie dostały - pomijając poziom jaki prezentowały nie dziwię się, ale argumentem był brak konkurencji - miałem już czarne plamy przed oczami i już myślałem o powtórce sytuacji z Dortmundu lub zeszłorocznego Luxembourga - to byłby cios przyznaję. Trafiliśmy w typ pana Voilet. Lubi psy mocne, niskie i proporcjonalne - Chesio dostał rewelacyjny opis wraz z zaznaczeniem , że tak wygląda i ma wyglądać prawdziwy champion - i tym mnie ten facet kupił. Jednak później oceniając w czteroosobowym składzie moją konkurencję dał popis totalnej ściemy - ta suka skowyczała przy bieganiu, biegła kulejąc na obydwie tylne łapy, a mimo to po 10 minutowej naradzie dostała CAC - to obciach. Ta sama suka u nas na wystawie w Gdańsku dostała ocenę Bardzo Dobrą z prostej przyczyny jest suką na ocenę conajwyżej Bardzo Dobrą...Sędzia zwrócił swojemu konsylium jeszcze uwagę na wzrost i proporcje oraz to co go najbardziej w tej suce raziło linię grzbietu - CdB ma mieć lekko wzniesiony zad 1-2 cm powyżej linni kłębu, a ta sunia jest tak ja kilka psów u nas zwyczajnie spadzista. Zrobił nam wykład o wielkości CdB - nam, w sumie swoim koleżankom na ringu - wg niego CdB ma jasno i precyzyjnie określoną granicę wzrostu w płci - za duże nie nadaje się do hodowli, a na poziomie na poziomie championa do oceny doskonałej - wiem, że we Francji zrobić championat jest dość trudno..., ale sędzia wyraźnie powiedział o tym, ze CdB jest i ma być psem średniej wielkości...co mnie cieszy ponieważ tylko takie psy mam zamiar mieć... Teraz mniej przyjemna część wyjazdu czyli sam dojazd - powiem tak to jakaś totalna jazda Bylam w Rosji już nie raz - taka praca, ale............................................................................. Na granicy same głupie texty, tona papierków do wypełnienia, obowiązkowe doubezpieczenie samochodu, oględziny psa i paszportów, które bez aktualnych ponowionych badań wg granicznego veta są nieaktualne. To na początek... Następnie samo miasto totalnie dziurawe, zakorkowane z oszołomami zamiast kierowców - dramat kochani po prostu dramat, ale to jeszcze nic w porównaniu z drogą powrotną na granicy gdzie okazało się, że wjechać tam jest zdecydowanie łatwiej niż wyjechać...kolejka na kilka kilometrów...upał i łacha rosyjskich celników przy każdym punkcie kontrolnym, a jest ich tam z pięć po drodze plus polskie ...ekipy. Jak ktoś chce niech jedzie ja mam po piewszym razie i ostatnim dosyć - NAWET SOBIE NIE JESTEM W STANIE WYOBRAZIĆ PODRÓŻOWANIA PO TYM KRAJU - TAM NIC OD CIEBIE NIE ZALEŻY I BYLE CO MOŻE SPOWODOWAĆ TRAGICZNE W SKUTKACH KONSEKWENCJE....SZOK Quote
Olcia P. Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: GRATULACJE :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P Quote
Marek z Gromem Posted June 15, 2005 Posted June 15, 2005 Ale dobrze, ze mi przypomniałes ze w sobote bo założyłem sobie ze to molosek i ze niedziela ::) A to ozdobniak i sobota 8) JA w sobote bede gospodarzem ringu na astach więc albo przed 1030 pogadam z Aga albo jak podejdzie kolo astów to znajde chwilkę :) Quote
Chima Posted March 19, 2007 Author Posted March 19, 2007 @All Ema, czy ktoś się wybiera na tą wystawę w tym roku, jedziemy z naszymi BF-ami i chętnie się zabierzemy z kimś kto jedzie... Nie wiem czy grupa dziewiąta i druga jest tego samego dnia, może ma ktoś zajawkę lub scan informatora to chętnie bym poczytał...:p :p :p Quote
Chima Posted March 19, 2007 Author Posted March 19, 2007 @All To prawdopodobnie będzie koniec lipca, czyli super pora na wyprawę...:p Quote
Recommended Posts