Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
Już niedługo będzie w domu. Narazie jest bezimienny. Skłaniam się ku: Poker, Rebus, Regon, Rezon musi być imię z literą "R". Czekam na metrykę, bo może da się go wołać tak, jak mu na "chrzcie" dano.
Może, drodzy dogomaniacy zabawicie się w rodziców chrzestnych mojego malucha?
Prostuje pomyłkę - ojcem jest Sasza p. Elizy czyli Distinctive Exterior....
Mam nadzieję, że mój mały będzie miał normalne w metryce.

Posted

Hej [b]borsaf[/b] :)

Od półtora miesiąca mamy welsha. Zaczęłam go szukać jak przyśnił mi się welsh o imieniu RAF.
Mały w metryce ma Deryl, a ponieważ nasz poprzedni welsh miał na imię Bery, uznaliśmy to za palec Boży i został Derylem. Gdyby miał imię nie do wymówienia, na pewno zostałby Rafem.

Posted

Borsaf, myśłeę, że nie trzeba przejmować się metryką, chyba, że jak widząc imię, które w niej znajdziesz, pomyślisz - to jest własnie to.
Ja czekając na przybycie szczeniaka, chodziłam i wymyślałam rózne imiona i pamiętam dokładnie gdzie szłam, jak przyszła mi do głowy Fredzia (Fredzi na cześc Kubusia Puchatka, który w dosłownym tłumczeniu nazywa się Fredzia Phi Phi). I to mi psowałodo glutka, którego wybrałam.
Potem gdy ją odbirałam okazało się, że w papierach moja Fredzia to Fergie. Też fajnie, ale ona już była w mojej głowie Fredzią.

Posted

[quote name='borsaf']Mam nadzieję, że mój mały będzie miał normalne w metryce.[/quote]borsaf, porozmawiaj z hodowcą - dowiedz się, jakie mają być imiona w metrykach (na jaką literę i czy mają jeszcze jakiś inne wymogi spełniać). Może pozwoli Ci pomóc w wyborze imienia metrykowego, albo przynajmniej zatwierdzić to przez siebie wybrane. Ja tak zrobiłam z moimi szczeniętami. Oczywiście to znaczy, że musisz wybrać szczenię w wieku 6 tygodni, ale to i tak najlepszy czas. :D

Posted

[quote name='Flaire']borsaf, porozmawiaj z hodowcą - dowiedz się, jakie mają być imiona w metrykach (na jaką literę i czy mają jeszcze jakiś inne wymogi spełniać). Może pozwoli Ci pomóc w wyborze imienia metrykowego, albo przynajmniej zatwierdzić to przez siebie wybrane. Ja tak zrobiłam z moimi szczeniętami. Oczywiście to znaczy, że musisz wybrać szczenię w wieku 6 tygodni, ale to i tak najlepszy czas. :D[/quote]

Ja tak wymyśliłam z rodzinką imię dla naszej russellki, tylko uważaj co wymyślasz, bo imiona często odpowiadają charakterkom ( a może na odwrót ? )