Jump to content
Dogomania

Z ukochanego domu w Szczecinie do SCHRONU? - Pomocy! Adoptowany

Recommended Posts

Posted

Na Allegro jest taka aukcja:

Witam! Do oddania mamy "żółtego" pieska - "Cezara". Zdrowy, wierny, bardzo wesoły, uwielbia zabawę, krzywdy nikomu nie zrobi za to narobi masę hałasu kiedy ktoś nieproszony wejdzie na teren posesji (sprawdził się juz wiele razy). Pieska oddajemy ponieważ sprzedajemy dom i przenosimy sie do sporo mniejszego mieszkania. Nie chcielibyśmy oddawać Cezara do schroniska, to naprawde ostateczność. Razem z pieskiem oddamy gratis solidnie zbudowaną i ocieploną bude. Krótki opis: Pies - mieszaniec. Wiek : 7 lat. Maść płowa, włos krótki. Co roku w maju szczepiony przeciwko wściekliźnie. W 2005 r. dokonano kastracji. Serdecznie pozdrawiamy i czekamy na kontakt od zainteresowanej osoby. Tel. +48 603 726 495 lub +48 609 194 031.
[URL="http://www.allegro.pl/item739798506_pies_cezar_solidna_ocieplana_buda.html"]PIES - CEZAR + SOLIDNA, OCIEPLANA BUDA (739798506) - Aukcje internetowe Allegro[/URL]

Ja nie jestem z Wybrzeża. Czy ktoś z Was wolontariuszy mógłby popilotować sprawę Cezara? Od właściciela dowiedziałam się, że jest jeszcze ok miesiąca czasu, czyli gdzieś tak do drugiej połowy października.

Czy ktoś mógłby mu porobić lokalne ogłoszenia? Z racji budy raczej transport na duże odległości nie wchodzi w grę. Jak myślicie?

[url]http://images44.fotosik.pl/204/bf7359bc93a26144.jpg[/url]

[url]http://images43.fotosik.pl/204/3925e1d01771040f.jpg[/url]

[URL="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5e0d62b78cc90871.html"][IMG]http://images48.fotosik.pl/204/5e0d62b78cc90871.jpg[/IMG][/URL]

Dla niego schron to koniec świata, wiadomo.

Posted

czy ten pies ma na sobie zlepek metalu z wielkimi, szerokimi kolcami?! Skoro taki przymilaśny to czemu ma kolczatke?! A zresztą tytuł aukcji jest taki jakby sprzedawali jakiś niepotrzebny przedmiot + drugi równie nie potrzebny (buda). No i jak zwykle jedna z bardziej popularnych wymówek, według mnie jak ktoś kocha psa to da radę wyprowadzać go na spacery. 2 chociażby półgodzinne spacery to nie jest tak dużo... Eh ci ludzie...
Ależ się rozpisałam ;)

Posted

Pies napewno nie trafi do Schroniska....no chyba że go porzucą...bo od stycznia tego roku jest zakaz przyjmowania zwierząt właścicielskich do Szczecińskiego Schronu(zakaz zrzekania się)

Posted

Bardzo ładny psiak, dobrze, ze właściciel zostawił kontakt, bo będzie wiadomo gdzie dzwonić, gdyby psiak nagle znalazl się w schronisku :angryy: Piesek bardzo ładny, tylko ten jego wiek :-( Jeżeli wejdzie do schroniska, to bez pomocy raczej z tamtąd szybko 9 o ile w ogóle) wyjdzie. Zaraz zrobię mu więcej ogłoszeń, im więcej tym lepiej

Posted

[quote name='goldi1270']czy ten pies ma na sobie zlepek metalu z wielkimi, szerokimi kolcami?! Skoro taki przymilaśny to czemu ma kolczatke?! A zresztą tytuł aukcji jest taki jakby sprzedawali jakiś niepotrzebny przedmiot + drugi równie nie potrzebny (buda). No i jak zwykle jedna z bardziej popularnych wymówek, według mnie jak ktoś kocha psa to da radę wyprowadzać go na spacery. 2 chociażby półgodzinne spacery to nie jest tak dużo... Eh ci ludzie...
Ależ się rozpisałam ;)[/quote]

Nie bardzo rozumiem jak mozna pozbywac sie czlonka rodziny po paru latach:shake::shake::shake:czemu ma taka szeroka kolczatke??? dobre pytanie:mad::mad:

Posted

Dzięki Sebriel za ogłoszenia, właśnie o to mi chodziło.
Podsyłam więcej zdjęć piesia, pan mi właśnie dosłał. Pan sprawia wrażenie, że bardzo mu przykro, że muszą go oddać i bardzo mu zależy na dobrym domu dla staruszka, może rzeczywiście mają trudną sytuację.

Znalazłam jeszcze jedno ogłoszenie w tym typie, tym razem to sunia, dobrze, że choć wysterylizowana. Niestety jej właścicielka się do mnie jeszcze nie odezwała:
ODDAM PSA RAZEM Z BUDĄ :)) (750079546) - Aukcje internetowe Allegro

Posted

Sebriel, strasznie się napracowałaś. Bardzo, bardzo Ci dziękuję. Zobaczymy czy to coś da. Swoją drogą, ciekawe co ci ludzie zrobią, gdy odpowiedni domek się nie znajdzie, zawiozą Cezara do schroniska a tam go nie przyjmą. Czy uważasz, że powinnam poinformować ich o tym, że schronisko w Szczecinie nie przyjmuje psów właścicielskich? Jak będzie lepiej dla Cezara? Coś mi zdjęcia poznikały. Hm. Robiłam w fotosiku. Andziu69, sama nie wiem. Ale chyba trzeba działać dwutorowo, szukać domu a równocześnie rozmawiać z właścicielami, bo miesiąc na szukanie domu dla niemłodego psa to mało. Co sądzisz Sabriel?

Posted

[quote name='żabusia']. Czy uważasz, że powinnam poinformować ich o tym, że schronisko w Szczecinie nie przyjmuje psów właścicielskich? Jak będzie lepiej dla Cezara? [/quote]

Hmm, trzeba poinformować, tylko czy oni przypadkiem wtedy psa np.nie porzucą gdzieś w lesie? :shake: Poradź im, niech skontaktują się z TOZem- Monika coś poradzi, psiak dostanie ogłoszenia na naszej stronie, może dziewczyny przemówią ludziom do rozsądku?Maja w tym już duże doświadczenie. Przeciez psiak przystosuje się do życia w domu...

Niestety, takie duże i starsze psy szukają domu dłuuuuuugo. miesiąc to może być za mało :placz: Pamiętam Akryla, 7 letniego dużego kundla od nas, szukał domu 3 miesiące( i go znalazł)

Mam nadzieje, że właścicielom psa nie przyjdzie do głowy uśpić go, jak zakończy się miesiąc :-(

Posted

andzia69 napisał(a):
a nie można przetłumaczyć tym ludziom, że psina sie dostosuje do mieszkania???? ...

Ten psiak to nasz sąsiad. Nie jesteśmy zaprzyjaźnieni, ale czasem się widujemy. On całe życie mieszka na podwórku. Do mieszkania może i by się dostosował, ale nie od razu. Co będzie jak państwo pójdą do pracy?

Jak nie będzie innego wyjścia, to troszkę może pobyć u mnie. Musiałby jednak być uwiązany, bo na podwórku są już 2 psy sąsiada + mój, no i miałby zbyt blisko do starego domu.

Posted

Zatem napiszę do Pana aby skontaktował się z Moniką z TOZ Szczecin.

Jeżeli nie będzie innego wyjścia to Twoja propozycja rwpd będzie na wagę złota. Lepsze to niż porzucenie psa gdzieś w lesie lub uśpienie - choć jakbym miała wybierać między śmiercią głodową, gdzieś w lesie a humanitarnym uśpieniem, to wybrałabym uśpienie, w końcu np w Stanach jest to coś normalnego, jeżeli nikt psa nie chce zaadoptować, chyba przez dwa tygodnie.

Sądzę, że u nas to tylko kwestia czasu i też tak będzie bo nie będzie innego wyjścia, po prostu, już jest tragicznie a będzie coraz gorzej.

Posted

U nas prawo nie pozwala uśpić zdrowego psa, a ten psiak jest w dobrej kondycji, tylko w śrenim wieku. On też ma szansę na nowy domek, tylko będzie musiał dłużej czekać.

A co to za właściciele, którzy psa porzucają przywiązanego w lesie :angryy: Jeżeli tym ludziom chodzi to po głowie, no to naprawdę o psa się martwią

Posted

Nie mamy podstaw sądzić, że tym konkretnym ludziom coś takiego chodzi po głowie. Ale może tak być, w desperacji ludzie robią różne rzeczy a przecież nie wiemy jaka dokładnie jest ich sytuacja.

Posted

Cudak napisał(a):
Pierwsze słyszę. Agresywny pies musi być chory, żeby go uśpić?

Ale wtedy nie jest zdrowy psychicznie, prawda? A zresztą mi chodziło o przypadek spokojnego psa, zdrowego, którego ktoś chce uśpić. Widac to po kontekście :roll:

Posted

Sebriel napisał(a):
Ale wtedy nie jest zdrowy psychicznie, prawda? A zresztą mi chodziło o przypadek spokojnego psa, zdrowego, którego ktoś chce uśpić. Widac to po kontekście :roll:

Nie widać po kontekście, o jakiego psa ci chodziło. Napisałaś ogólnikowo, że w Polsce prawo zabrania uśpienia zdrowego psa.

Pies agresywny niekoniecznie jest chory psychicznie :evil_lol: Może być po prostu źle wychowany lub celowo uczony agresji do ludzi.

Swoją drogą wytłumacz nam, co rozumiesz pod pojęciem choroby psychicznej u psa?

Posted

szczecinianka napisał(a):
Cudak, jesteś tu po to żeby prowokować, czepiać się? Niedowartościowana jakaś jesteś czy o co chodzi? Stuknij się w główkę dziewczynko i skup na pomocy psom, bo po to jest to forum.

Oooo Monia jest zła
jutro będą tobie grozić kijami bejzbolowymi

Posted

Sebriel, Pan mi odpisał, że bardzo dziękuje za ogłoszenia i poinformował mnie jak następuje, cytuję:

"oddam psa - wezmę pieska tej rasy pod swój dach . najlepiej ja[FONT=Arial] - tutaj nie mozna wejść wogóle.[/FONT]

[FONT=Arial]Cezar "żółty pies" szuka nowego domu : sebriel : Oddam : Adopcja zwierząt, oddam, sprzedam, kupię, znalezione, hodowla - E-zwierzak.pl - tu numery telefonu podane są błędnie (+48 603....albo 0048 603.....byłoby ok, nie zaś 048 603.... ) +48 lub 0048 przed numerem kom. to numer kierunkowy do Polski i taka forma jest poprawna, natomiast jedno zero jak jest w tym ogłoszeniu tzn. 048 sugeruje ,że jest to połączenie międzymiastowe i niestatey nie zadziała. [/FONT]

ogłoszenia drobne > ojej.pl[FONT=Arial] - tutaj Cezara nie znalazłem."

[FONT=Verdana]Tak więc mam prośbę, zajrzyj do nich w wolnej chwili. Dobre jest to, że Pan się sprawą interesuje skoro chciało mu się wczytać we wszystkie ogłoszenia.

[/FONT]
[/FONT]