Jump to content
Dogomania

Sikanie w domu ....znaczenie terenu????

Recommended Posts

Posted

Mam dwa psy , przez przypadek, najpierw wyciągnęłam z kojca od psojadów owczarka niemieckiego i został a potem syn znalazł biegającego luzem pittbula w wieku ok 5 miesięcy i tez został. A syn wyjechał. :roll:Teraz ten pitt ma ok 4 lat .
I od roku zaczęło sie . NAjpierw parę razy zostały obsikane telewizory od klientów ( mąż naprawia ) Tłumaczyłam to sobie ,że może zapach inny , jakis pies. Potem zaczęło sie regulane sikanie na balkonie . Szczęście ,że mieszkam na parterze to moge to jakoś spłukać. Potem w maju po raz pierwszy i chyba ostatni pogryzły sie, długo omijały sie duzym łukiem . Zabrałam pittbula na ponad miesiąc na wyjazd. w nadziei ,że po powrocie wszystko sie uspokoi.
A tu figa z makiem. Teraz to juz prawie codziennie jest obsikane , albo szafka w kuchni , albo komputer ......co gorsza , że nie wspomne juz o balkonie i tv klintów.
NAjgorsze jest to ,że nie potrafie przyłapać który to robi i kiedy.
To znaczy juz ustaliłam,że sikanie odbywa sie jak któres z nas wraca do domu. albo ja albo mąż.
Nie mam juz siły . Kupiłam nawet Vitopar bo zaczyna śmierdzieć w domu . Mimo ciagłego zmywania. Być może nie jestem w stanie wytrop[ić wszystkiego.
Poradźcie cos.:-(:placz:
Chcę jesze dodac,że psy sa wyprowadzane regularnie,Maja 3 - 4 spacery po conajmniej 20 min.i więcej Koło mnie sa łąki mają gdzie biegac sa zdrowe, zadbane. Jesteśmy spokojni , nie ma w naszym domu agresji

Posted

Witam,
Z tego co piszesz najprawdopodobniej faktycznie jest to znaczenie terenu.
Najlepszym wyjściem była by kastracja chłopaków.
Oczywiście możesz wcześniej zbadać mocz, żeby upewnić się czy to np. nie zapalenie dróg moczowych, ale biorąc pod uwagę, że wybierane są gł. "nowe" sprzęty to wygląda to na klasyczne znaczenie terenu.
Pozdrawiam

Posted

[quote name='opcja']
Chcę jesze dodac,że psy sa wyprowadzane regularnie,Maja 3 - 4 spacery po conajmniej 20 min.i więcej Koło mnie sa łąki mają gdzie biegac sa zdrowe, zadbane. Jesteśmy spokojni , nie ma w naszym domu agresji[/quote]
Duzo za malo, spacery powinny byc dosc intensywne, polaczone ze szkoleniem psow, z czasem na wybieganie (rower, dlugie marszobiegi itp.).
Co do zmywania, moze woda z octem, czesc zapachow srodkow czystosci prowokuje psy do znaczenia.