Aaricia Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 [B][COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Witam wszystkich Dogomaniaków![/SIZE][/FONT][/COLOR][/B] [COLOR=black][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Mieszkam na Białołęce/północnaWarszawa, mam 2 malamuty (Wantę i Brasa), mieszkamy w domu, więc psiaki mają spory teren do biegania (1800m), chciałbym jednak by moje psy mogły bawić się z innymi psami i tu niestety zaczynają się schody … mianowicie nie spuszczam moich psów na spacerach ze smyczy [/FONT][/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=3], ponieważ nie są w 100% odwoływalne, niestety, boje się o ich bezpieczeństwo, więc żeby je wybiegać uprawiamy bikejoring i dogtrekking [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3].Mam pewien pomysł by temu zaradzić, piszę w dziale o Malamutach ponieważ psy tej rasy mają tendencję do ucieczek i może tu będzie odzew (bo niestety na forum o spacerkach nie bardzo...[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]). [/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Mój pomysł polega na tym by znaleźć ogrodzony teren który można byłoby wynajmować od właściciela za opłatą na godziny i umawiać się tam na wspólne zabawy psiaków i pogaduchy właścicieli (a może nie za pieniążki tylko np. za to że kosilibyśmy tam trawę co jakiś czas, czy cos takiego) Mógłby to być stary sad, łąka, działka ze starym, niezamieszkanym domem, działka jeszcze niezabudowana, no wiecie, jakikolwiek ogrodzony teren w okolicach Warszawy. Może ktoś w swoim sąsiedztwie widział taki teren i mógłby „zagadać” z właścicielem? Możnaby się tam też wzajemnie uczyć jak trenować psy, może zbić z desek wspólnie jakieś drabinki i kładki do agality, zawiesić oponę itp. [/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=3]A może ktoś już coś takiego wynajmuje i moglibyśmy się przyłączyć? [/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Wiem, że są ogrodzone tereny dla psów w parkach na terenie Warszawy, ale tu chodzi o coś innego, jak dla mnie takie ogólnodostępne tereny odpadają, bo biega tam na raz za dużo psów i łatwo o bójki niestety [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Co wy na to? Jeżeli ktoś nawet nie wie nic o takim terenie to mimo wszystko bardzo proszę o opinie czy takie coś według was w ogóle ma szanse powodzenia i czy ktoś chciałby się zaangażować w takie zabawy gdyby teren się znalazł? [/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Pozdrawiam serdecznie ja i moje psiaki.[/SIZE][/FONT][/COLOR] Quote
karjo2 Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Pomysl fajny, widzialam juz kilka podobnych rozwiazan, jak prowadzili to zaangazowani, rzeczowi ludzie, wychodzilo dosc fajnie. Tylko czy wzielas pod uwage, ze majac psa i suke, zgrane stado, to wprowadzenie innego psa moze byc nieciekawe? Poza tym nie duza dzialka przy domu jest wazna, do wybiegania psow. One potrzebuja pracy z czlowiekiem, w ruchu, a nie puszczenia samopas. Quote
Aaricia Posted September 20, 2009 Author Posted September 20, 2009 Karjo, myslałam, żeby to tak zorganizować, żebym raz zabierała na takie "zabawy" psiaka a raz sunię, inaczej mógłby byc konflikt, tak jak piszesz. Co do treningów, napisałam że urrawiamy dogtrekking i rowerek, :) oczywiście że trenuję z nimi różne formy aktywności-innaczej nie byłoby sensu mieć malamutów- codziennie biegaja przy rowerze, lub "marszobiegują" ze mną chodzimy na długie wycieczki w weekendy, teraz przymierzam się do biegania-na razie muszą starczyc marszobiegi bo kondycja moja jeszcze nie pozwala biegac, ale pracuje nad tym :) chodzimy tez na pole w celu ćwiczenia posłuszeństwa, a na terenie bawimy się w szukanie smakołyków, aportowanie itp. spędzamy duzo czasu razem, nigdy nie przyszłoby mi do głowy kupić psa i puścić go luzem na ogród i tyle, biegaj sobie sam, o tym placyku myslałam jako o jednej z wielu fajnych zajawek dla moich psów, nie sadzę by się nudziły, ale problem jest właśnie z tym, że nie mogą swobodnie pobiegac z innymi psami, boję się puszczac je luzem, a moje psiaki bardzo chciałyby poznawać inne spy-jak na spacerze spotkamy innego psiaka, to az się palą do zabawy a mi serce pęka jak nie moge ich spuscić i nie mogą się pobawic, stad własnie ten pomysł. a czy mogę prosić o linka do takich postów jeżeli juz były, albo choćby jakikolwiek punkt zaczepienia zebym mogła odszukaś takie posty (osoba, miasto) może będe się mogła dołączyc do juz istniejącej grupy "zabawowiczów" pozdrawiam serdecznie i dziękuję za opinię Quote
karjo2 Posted September 20, 2009 Posted September 20, 2009 Az milo sie spotkac z tak fajnym podejsciem do psow, z rzadko spotkanym rozsadkiem :lol:. Co do grupek, to ludzi raczej znalam w realu, opowiadali, jak np. w Sz-nie jest (przynajmniej byla) mozliwosc wynajecia psiego wybiegu dla grupki. Quote
Aaricia Posted September 20, 2009 Author Posted September 20, 2009 Dziekuję, w takim razie bede dale czekać az ktoś się zgłosi z Warszawy, albo może zacznę sama szukać takiego miejsca bardziej intensywnie i jak znajde, to i będe wtedy mogła zaprosić inne psiaki do zabawy, pozdrawiam ciepło. Quote
ChromosomekX Posted September 23, 2009 Posted September 23, 2009 W warszawie istnieją żłobki dla psiaków-takie ogrodzone tereny żeby psy się wylatały co prawda nie są duże ale myślę ze kilka malamutów mogłoby się tam spokojnie pobawić jeden na pewno jest na bialanach przy parku kolo ulicy Magiera i na Sadybie. My tam łazimy czasem z Tigerem(husky) bo wtedy można go spuścić,tyle tylko ze nie jest to jakiś duży teren myślę ze jeśli ktoś mieszka w okolicy i ma husky czy malamuta można by się było tam spotykać o ustalonej godzinie zupełnie za darmo :) jutro może zrobię tam foty i wrzucę żeby pokazać,teren nie jest duży ale jest i trawa i piaskownica,można spokojnie kopać wielgachne doły i nikt nie zwróci uwagi ;] nawet wielka opona do gryzienia jest :D a tak btw. sa 2 lawki takie solidne na wzniesieniu wiec jest i gdzie usiasc :) zrobie foty to wrzuce Quote
Aaricia Posted September 25, 2009 Author Posted September 25, 2009 Łoł, super!!! byłoby wspaniale gdyby udało się tam spotykać. Na ogrodzonym terenie nie strach uczyć posłuszeństwa itp. Miałam w niedzielę ok 17 iść na Kępę Potocką ale w takim razie pojade tam i oblukam teren :) Czy możesz dokładnie napisac gdzie to jest żebym trafiła-a foty bardzo chętnie zobaczę, może wtedy się nie zgubię :lol: Quote
Aaricia Posted September 25, 2009 Author Posted September 25, 2009 a jest tam jakaś furtka, coby można ja zamknąć na klamkę i nie martwić się, że pies jednak ucieknie? Quote
Aaricia Posted September 25, 2009 Author Posted September 25, 2009 Ten teren jest przy parku Olszyna na Magiera-tak? wiem gdzie to jest-mam tak 10 minut autobusem więc dojazd super :) Quote
ChromosomekX Posted September 25, 2009 Posted September 25, 2009 furtki są 2 i zamykane na zatrzask wiec pies nie otworzy sam,pod jedna furtka było trochę dużo przestrzeni ale położono tam cegłówki wiec pies się nie przeczołga to jest dokładnie przy ulicy Perzyńskiego róg Staffa/Żeromskiego bądź od strony metra ulica Duracza od metra słodowiec jakies 5 minut spacerkiem :) nie mam zdjec bo mi sie baterie wyczerpały a ładowarke pozyczyłam mamie^^ ale polecam wpisac w Zumi Warszawa Duracza i po lewo bedzie taki park wkleje fote i zaznaczam na niej wybieg dla psiaków :) no w sumie park olszyna jest niedaleko :) wklejam zdjecie z zumi :) [URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6ad8b7877a267de4][IMG]http://images46.fotosik.pl/204/6ad8b7877a267de4m.jpg[/IMG][/URL] Quote
Aaricia Posted September 25, 2009 Author Posted September 25, 2009 wielkie dzięki umówilismy się tam na niedziele na ok 17-wszystko jest na watku o spacerkach w wawie-może się dołaczysz ? baaardzo dziękujemy :loveu: Quote
Recommended Posts