jestem_wredna Posted September 15, 2009 Posted September 15, 2009 Dziś nasz Łatek (schroniskowiec, ok. 5,5 roku) przeszedł zabieg usuwania kamienia za pomocą ultradźwięków. Ma teraz śliczne, białe zębiska ;) Prośba do Was, kochani dogomaniacy. Byłam tak zaaferowana odbieraniem naszego "ćpunka", że zapomniałam zadać wetce kilka pytań. Po pierwsze - przez pierwszych kilka dni poleciła podawać psu pokarm papkowaty. Co konkretnie mogę mu dawać, bo nie mam pomysłu? :hmmmm: A po drugie - jak dbać teraz o zęby psiaka, żeby zapobiegać odkładaniu się kamienia? Nie wiem jak to będzie teraz po zabiegu, bo przyjechał do nas ze schroniska już z zakamienionymi zębiskami (w ogóle same problemy z jego uzębieniem). Karmimy go tylko suchą karmą, Acaną. Dodam, że podawanie kości raczej nie wchodzi w grę, bo Łatek kilku zębów nie ma, a te które ma są dość pościerane. Z góry dzięki! Quote
FredziaFredzia Posted November 21, 2009 Posted November 21, 2009 Ja dołączam się do pytania, bo mam w planach czyszczenie zębów Erisa ultradźwiękami. Quote
canis1 Posted November 29, 2009 Posted November 29, 2009 Powinnaś teraz podawac gotowane, dobrze rozdrobnione mięso z warzywami i ryżem. Ewentualnie możesz zalać suchą karmę i jak zmięknie to zrobić z niej papkę. Jezeli chodzi o pielęgnacje uzebienia po czyczszeniu to musisz spróbowac przyzwyczajć go do szczoteczki i pasty. Na rynku są dostępne także rózne spraye i płyny do higieny jamy ustnej. Niestety pies moze mieć tendencje do odkładania się kamienia i wtedy pewnie za jakiś czas trzeba będzie zabieg powtórzyć. Quote
2karma_pl Posted November 30, 2012 Posted November 30, 2012 [COLOR=#000000]Po usunięciu kamienia można profilaktycznie stosować płyn do higieny jamy ustnej usuwający kamień i osad Dental Fresh.[/COLOR] Quote
Ewuskaa__ Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 Piszecie żeby przez kilka dni podawać papkę do jedzenia, ale te kilka dni to ile ? 2,3,4 ?? Też mam zamiar z moim psiakiem iść na usunięcie kamienia i chciałabym wiedzieć ile dni go tak karmić bo normalnie je suchą karmę.. Quote
Salon pielęgnacji PSI KŁAK Posted January 17, 2017 Posted January 17, 2017 Najprościej jest codziennie przemywać zęby wacikiem nasączonym wodą utlenioną. Można też stosować preparat Maxi Guard - do kupienia na allegro Quote
Recommended Posts