Tora Posted May 14, 2005 Posted May 14, 2005 Deodent - płyn przeciwko nieprzyjemnym zapachom z jamy ustnej psów i kotów. Czy któryś z Waszych psów miał ten lek? Co możecie o nim powiedzieć? Mój pies taki ma od dzisiaj i wolałabym poznać czyjąś opinię na jego temat. Quote
tufi Posted May 14, 2005 Posted May 14, 2005 Moze ktorys z watkow w tym dziale Ci pomoze: [url]http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewforum&f=55[/url] Quote
Ariadna Posted May 14, 2005 Posted May 14, 2005 Ja stosowalam u swojej suni i calkiem niezle sie sprawdzil i sprawdza do tej pory... nie wiem ile wiesz o tym "specyfiku", jesli nie wiesz wiele to opisze dokladnie co zawiera i co ktory z poszczegolnych skladnikow powoduje. W sklad deodentu wchodza : Kwas cytrynowy, ktory rozpuszcza osad mineralny osiadajacy na zebach, chlorek cetylpirydynowy dzialajacy antybakteryjnie i antygrzybicznie,fluorek sodu- zwyczajnie mowiac "fluor" zapobiegajacy rozwojowi prochnicy oraz wzmacniajacy szkliwo, sacharyne ktora korzystnie wplywa na smak i zapach deodentu. Mysle ze i tutaj znajda sie Ci "za" jak i "przeciw" temu plynowi, Istotne jest chyba to aby uzywa tego preparatu codziennie, a nie dwa lub trzy razy w tygodniu jak polecaja niektorzy. Wazne jest tez co dokladnie pieskowi dolega, co jest przyczyna "przykrego zapachu " z pyska...problemy zoladkowe? a moze duzy kamien, prochnica, parodontoza? bo jesli tak to niestety ale ten preparat sie nie sprawdzi. To tak jakby dziure w zebie zaleczac naglym szczotkowaniem i pchaniem w te dziure pasty do zebow :))) pozdrawiam serdecznie Warto zajrzec na link ktory podala tufi. Quote
Tora Posted May 15, 2005 Author Posted May 15, 2005 dzięki wielkie tufi i Ariadna :D Mój pies niestety ma kamień, chyba trzeba będzie mu ząbki umyć... Quote
Ariadna Posted May 15, 2005 Posted May 15, 2005 [quote name='Tora']dzięki wielkie tufi i Ariadna :D Mój pies niestety ma kamień, chyba trzeba będzie mu ząbki umyć...[/quote] duzo ma tego kamienia? Quote
mazika Posted May 15, 2005 Posted May 15, 2005 ja jak miałam shar peia to mu też nie za ładnie pachniało z pyszczka, od suchej karmy, no iteż miał kamien na ząbkach (ale malutko) i też wet mu przypisał Deodent, i przestało mu brzydko pachnieć, w przypadku Pakusia bardzo dobrze sie spełnił ;) Quote
Tora Posted May 18, 2005 Author Posted May 18, 2005 [quote name='Ariadna'][quote name='Tora']dzięki wielkie tufi i Ariadna :D Mój pies niestety ma kamień, chyba trzeba będzie mu ząbki umyć...[/quote] duzo ma tego kamienia?[/quote] Niestety sporo jak na mój gust. Quote
Ariadna Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 a co z dziaslami? jakiego koloru sa, moze tak bedzie latwiej?..piesek nie ma paradontozy? osad ma ciemnozoltawy?...a jak jego zeby?ma wszystkie? na przodzie tez? wydaje mi sie ze dobrze byloby na pierwszy raz zainwestowac i przejsc sie do weterynarza z klami, ktory zdejmie ( co prawda pod narkoza) kamien z zebow, aby tobie od samego poczatku latwiej bylo utrzymac higiene jamy "psiej" w jak najlepszym stanie. Nawet jesli bedziesz w stanie myc psu trzy razy dziennie zeby , to wystraczy wziac watke i przetrzec te zeby po np czterech godzinach od umycia ...a zobaczysz ile kamienia sie natworzylo,watka powinna byc zoltawa.... pozdrawiam serdecznie. Quote
Tora Posted May 18, 2005 Author Posted May 18, 2005 na przednich ma malutko, najbardziej widać na kłach. Dziąsła ma rózowe, albo w plamki ciemniejsze, albo ciemniejszy odcień różu. Też zastanawiałam się nad czyszczeniem zębów Atosa u weterynarza, w końcu pies ma 9 lat, jest coraz starszy i nie chciałabym, żeby mu ząbki powypadały. Niech służą mu jak najdłużej. Quote
Recommended Posts