Hawanka Posted September 10, 2009 Posted September 10, 2009 Witam od jakiegoś czasu nurtuje mnie jedna rzecz : Otuż mieszkam tymczasowo u dziadków (jest to domek dwórodzinny)i razem ze mną sa moje Psiaki.I jak jężdże do siebie do domu a mieszkam w Bloku to pies Starszy Fafik zieje cały czas jezyk ma na wieszku.A u dziadków tak sie nie dzieje nie wiem dlaczego czy w bloku jest mu za gorąco jak moge mu pomóc Dodam ze pies jest sercowcem.I najważniejsze Pytanie Czy jak Pies duszy-zieje To osłabia mu sie serce ?? czy nic mu sie nie dzieje Teraz w sobote jade na Ślub i psy zostawiam u rodziców w Bloku i dlatego moje pytanie Bardzo prosze o konkretną odpowiedz :-( Quote
ewtos Posted September 10, 2009 Posted September 10, 2009 Hawanka napisał(a):Witam od jakiegoś czasu nurtuje mnie jedna rzecz : Otuż mieszkam tymczasowo u dziadków (jest to domek dwórodzinny)i razem ze mną sa moje Psiaki.I jak jężdże do siebie do domu a mieszkam w Bloku to pies Starszy Fafik zieje cały czas jezyk ma na wieszku.A u dziadków tak sie nie dzieje nie wiem dlaczego czy w bloku jest mu za gorąco jak moge mu pomóc Dodam ze pies jest sercowcem.I najważniejsze Pytanie Czy jak Pies duszy-zieje To osłabia mu sie serce ?? czy nic mu sie nie dzieje Teraz w sobote jade na Ślub i psy zostawiam u rodziców w Bloku i dlatego moje pytanie Bardzo prosze o konkretną odpowiedz :-( Ziajanie służy schłodzeniu organizmu psa, ważną rolę odgrywa język psa , psy nie pocą sie przez skórę. Mój Pies wrzesień 2009 "Kiedy pies ziaje wzrasta tempo przepływu krwi w tych miejscach. Parująca ślina zabiera ciepło i dzięki temu przepływająca pod powierzchnią skóry krew się ochładza. Kiedy pies jest bardzo zgrzany,jego język rozszerza się na końcu, przybierając kształt łyżki. W ten sposób zwiększa się powierzchnia parowania. " Jak widac ziajanie nie osłabia serca a służy ochłodzeniu organizmu. Twój pies jak ma niewydolność krążeniową ma prawo ziajać częściej, u babci w domku jest mu pewnie chłodniej , nie może uczestniczyć w forsownych spacerach i powinien przyjmować leki. Quote
BoUnTy Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 Pewnie psiakowi jest za gorąco w bloku, ale nadmierne ziajanie, problemy z dusznosciami sa spowodowane też problemami kardiologicznymi. Zwykle niewydolności krążeniowe, łącza sięz niewydolnościami oddechowymi - mim zdaniem warto by pieska zbadać osłuchowo, czy przypadkiem płuca nie sa zajęte woda, co ściśle wiąże się z niwydolnością krązeniową, a nasila się własnie gdy jest ciepło. Quote
Hawanka Posted September 11, 2009 Author Posted September 11, 2009 Fafik napewno nie ma wody w płucach właśnie wróciłam od vetki zbadała go i powiedziała że osłuchowo jest Bez zmian ...... Quote
BoUnTy Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 Hawanka napisał(a):Fafik napewno nie ma wody w płucach właśnie wróciłam od vetki zbadała go i powiedziała że osłuchowo jest Bez zmian ...... No to masz już wyjasnienie, wszytsko jest, psiakowi jest tylko gorąco... Quote
Hawanka Posted September 11, 2009 Author Posted September 11, 2009 BoUnTy napisał(a):No to masz już wyjasnienie, wszytsko jest, psiakowi jest tylko gorąco... Dziekuje wam za Pomoc.Stasznie boje sie o jego serce.... Quote
Hawanka Posted September 11, 2009 Author Posted September 11, 2009 ewtos napisał(a):Ziajanie służy schłodzeniu organizmu psa, ważną rolę odgrywa język psa , psy nie pocą sie przez skórę. Mój Pies wrzesień 2009 "Kiedy pies ziaje wzrasta tempo przepływu krwi w tych miejscach. Parująca ślina zabiera ciepło i dzięki temu przepływająca pod powierzchnią skóry krew się ochładza. Kiedy pies jest bardzo zgrzany,jego język rozszerza się na końcu, przybierając kształt łyżki. W ten sposób zwiększa się powierzchnia parowania. " Jak widac ziajanie nie osłabia serca a służy ochłodzeniu organizmu. Twój pies jak ma niewydolność krążeniową ma prawo ziajać częściej, u babci w domku jest mu pewnie chłodniej , nie może uczestniczyć w forsownych spacerach i powinien przyjmować leki. Tak spacery są kródkie wieczorny troszke dłuższy A leki przyjmuje Fortekoor 5 Quote
Recommended Posts