Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dla Sebka, skład Danonków:

twarożek odtłuszczony, śmietanka, cukier, woda, truskawki 3% - puree, oligofruktoza, syrop glukozowo – fruktozowy, białka mleka, skrobia modyfikowana, wapń, koncentraty z: marchwi, czarnej marchwi; ekstrakt z rzodkiewki, naturalny aromat waniliowy, aromaty naturalne, witamina D.

To co pogrubione, na chwilę obecną nie wskazane dla Fabiana.Cukier, cukier,  cukier... i modyfikowana skrobia :/

Co tu wartościowego?!

Tylko ten twarożek jest coś warty ;)

Już przemilczę te koncentraty i ekstrakty i aromaty...

Theodor nie jadł Danonków i ich nie lubi.

Jada normalne jogurty, serki twarogowe itp.

Posted

No własnie wydawało mi sie że skład powala :/ poza tym tyle wapnia i dodatkowa porcja witaminy D to chyba mało dobry pomysł :/

Tym bardziej że Fabian jest alergikiem i dopóki nie wiemy na co jest uczulony to lepiej nie wprowadzac do jego jedzenia jakiś dziwnych nowości :/

Ja jako niemowlak miałam skazę białkowa ale też nie moge powiedzieć że Fabian ma to po mnie bo może się okazać że jest uczulony na coś innego ....

Posted

Wiesz, wit.D można np. opuścić w podawaniu, jak dziecko dostanie danonka ;) Ale po co faszerować dziecko 3 rodzajami cukru?!

Teraz danonki, mleczne kanapki itp. bo dziecko chce, bo dziecko marudzi... A za 15 lat zdziwienie, że dziecko ma nadwagę :/

Wszędzie jest cukier, nawet w chlebie. Więc trzeba się go wystrzegać w tych rzeczach, w których jesteśmy wstanie ;)

Oczywiście, nie da się wyeliminować wszystkich złych składników. Ale można je ograniczyć.

Pamiętaj Aguś, że to jak pokierujesz dietą Fabiana teraz, póki jest mały, będzie miało wpływ na to, jak będzie jadł w przyszłości.

Niech je wszystko, niech próbuje wszystkiego. Ale niech jego nawykiem żywieniowym będą te zdrowsze produkty ;)

Ok, Thodor codziennie zjada kinder niespodziankę. Ale wie, że nie dostanie jaja, dopóki śniadanie nie będzie zjedzone.

Tak więc, to nie jest tak, że ja tak tylko piszę, że to złe, tamto złe...

Dziecko może dostać cukier, tłuste itp. ale jako nagrodę ;)

Posted

Bardzo mądre to co Magda napisałaś i zaczynam dopiero teraz rozumieć moją siostrę która własnie w taki sposób wychowuje Marysię , ogranicza jej jedzenie słodkich rzeczy i tłustych , słodkie jak własnie jajka niespodzianki czy tłuste dania jak  frytki serwuje Marysi jako nagrodę , czasami jak daje Marysi kinder jajko to słysze " dziękuję ciociu ale zostawie sobie to jajko na jutro bo dzisiaj już jadłam słodkie" , dla mnie troche smutnie brzmi bo wiem że chetnie zjadła by jeszcze ale nie może ale tak jak mówisz w przyszłości będzie mamie wdzięczna ....

Posted

Aguś, cukry i tłuste to jedno ;)

Ja widzę po Theosiu, że jak zje więcej czekolady, bo ktoś przyjechał i mu dał, bo święta itp. to zaraz ma zaparcia.

To nie jest przyjemny widok, jak dziecko siedzi na kibelku i się męczy :(

Jak potrafi płakać i wstrzymywać, żeby tylko nie bolała pupa :(

Ok, można podać czopka albo syrop na rozluźnienie. Ale nie tędy droga :P

Dziecko napcha się słodkiego, a potem nie zje normalnego posiłku. A te czekoladki i inne słodkości nie wnoszą niczego dobrego ;)

Dobrze Twoja siostra robi. I Aguś, nie jesteś złą matką, bo nie dałaś Fabianowi danonka czy parówki :P

Jesteś dobrą matką, jeśli najpierw myślisz o zdrowiu swojego dziecka, a swoją wygodę odeślesz na sam koniec swojej głowy ;)

Posted

Aż mi się łezka zakręciła w oku jak to przeczytałam ;)

Magda jestes wielka :* 

teraz przynajmniej wiem że w tych naszych sprzeczkach ze Sebkiem mam racje i niepotrzebnie mam z tego powody wyrzuty sumienia ;)

Posted

Jakie fajne to krzeselko :)

Hmm no o Cane Corso jeszcze mowilismy ? Xd
a jak nie CC to może... ast ? :p przyszedl mi jeszcze do glowy buerbul (czy jakos tak to sie pisze) ?

Guest wolfheart
Posted

no i powstał pomysł innej rasy niż Don , kto zgadnie jaka to rasa wygra lizaka :P

łeeee... :P

DON tylko DON :) ewentualnie ON :D

Guest wolfheart
Posted

tylko nie mów,że jakiś wielkości kota... :P