shame11 Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 mam suczkę rasy shih tzu która 5 września skończy pół roku. do czwartego miesiąca życia była łakoma itd. zjadłaby dosłownie wszystko! później stała się wybredna i jadła tylko niektóre rzeczy. a teraz to już wgl! mięsa nie chce żadnego. gotujemy jej parówkę - ona nie zje. nawet daliśmy jej mięso z pedigree choć staramy sie unikac bo wiadomo że nie zdrowe no ale tez nie chciała. a na przykład biszkopty, twarożek czy jabłko zjada ze smakiem.. dzisiaj to już wgl nic nie chciała dałam jej twarog z kaszą ale nie zjadła ale ona zwykle rano nie jada, dopiero koło 11.. co jej się stało i co mam na to poradzić? przecież to nie codzienne zeby pies nie jadł mięsa! i chora raczej nie jest bo pozatym to jest radosna i wgl.. Quote
Martens Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 Chora nie jest, tylko... rozwydrzona :evil_lol: Gdyby mi przygotowywali coraz to smakowitsze potrawy za każdym grymaszeniem, to też bym nie jadła wiedząc że dostanę coś lepszego. Shih tzu mają naprawdę niewielkie zapotrzebowanie pokarmowe, wystarczy im niewielka ilość jedzenia; tu ktoś ją poczęstuje, tam kawałeczek czegoś i potem jak przychodzi pora karmienia, pies jest pełny - czy ona w ogóle miała okazję porządnie zgłodniec? Stawiaj miskę 2 lub 3 razy dziennie, po 15 minutach zabieraj i nie dawaj NIC do kolejnego posiłku. Nie wydziwiaj z dosmaczaniem, zmiana potraw. Ma zjeść to co dotsaje albo nic. Może strajkować i kilka dni, ale bez obaw - znasz psa który zagłodziłby się przy pełnej misce? ;) Zgłodnieje to zje. P.S. Parówka to jak Pedigree dla ludzi - jakość straszna plus mnóstwo chemii. Darujcie to psu, jak już musicie, dajcie surowego mięsa, np. szyjkę z kurczaka (z chrząstkami) - przynajmniej zęby wyczyści. Btw w podobnym wieku moja suka też miała poranny brak apetytu - i to był sygnał, że pora przejść z 3 posiłków dziennie na 2; problem zniknął. Quote
Recommended Posts