...::Basia::... Posted August 18, 2009 Posted August 18, 2009 Witam :) Zamierzam niedługo kupić yorka z rodowodem na wystawy tylko mam mały problem :placz: słyszałam że mogą być problemy w czasie wypadania mlecznych zębów u yorka i te stałe mogą źle urosnąć i pies może nie być dopuszczony do wystaw (nieprawidłowy zgryz):roll: Czy taka sytuacja może naprawdę powstać i jeśli tak to jak temu zaradzić? :roll: Jeśli taki temat już był to przepraszam :oops: Quote
tigrunia Posted August 18, 2009 Posted August 18, 2009 [quote name='...::Basia::...']Witam :) Zamierzam niedługo kupić yorka z rodowodem na wystawy tylko mam mały problem :placz: słyszałam że mogą być problemy w czasie wypadania mlecznych zębów u yorka i te stałe mogą źle urosnąć i pies może nie być dopuszczony do wystaw (nieprawidłowy zgryz):roll: Czy taka sytuacja może naprawdę powstać i jeśli tak to jak temu zaradzić? :roll: Jeśli taki temat już był to przepraszam :oops:[/quote] Jeśli coś takiego już się przytrafi to nie ma rady. A czasem tak bywa.. Quote
...::Basia::... Posted August 18, 2009 Author Posted August 18, 2009 Aha :( a czy w tym czasie trzeba jakoś specjalnie o pieska dbać? I czy jak już mleczne wypadną powinno sie coś specjalnego mu podawać? (jakieś twarde pokarmy czy coś?):roll: Quote
*kleo* Posted August 18, 2009 Posted August 18, 2009 Ja od początku dawałam Gracji gryzaki, głównie gnatki (te prasowane, z zoologa) i wszystkie zęby wypadły same, oprócz jednego kła. Nie wiem, czy to miało jakiś związek ze sobą, ale słyszałam, że niektórzy nie dawali swoim yorkom gryźć w trosce o wąsy i zazwyczaj mieli więcej mleczaków do usuwania. Quote
...::Basia::... Posted August 19, 2009 Author Posted August 19, 2009 [quote name='*kleo*']Ja od początku dawałam Gracji gryzaki, głównie gnatki (te prasowane, z zoologa) i wszystkie zęby wypadły same, oprócz jednego kła. Nie wiem, czy to miało jakiś związek ze sobą, ale słyszałam, że niektórzy nie dawali swoim yorkom gryźć w trosce o wąsy i zazwyczaj mieli więcej mleczaków do usuwania.[/QUOTE] A jak mleczne wypadną i zaczną rosnąć stałe to też trzeba coś dawać żeby równo rosły?:roll: Quote
tigrunia Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 Ja Jessi dawałam gryzaki, kurze łapki.. ładnie wszystkie ząbki wypadły - przy Buff już nie bo chciałam z nią szybko na wystawy zacząć jeździć więc nie czekałam tylko od razu wyrwałam (wet). Na proste wyrośnięcie ząbków rady nie ma :eviltong: Quote
*kleo* Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='tigrunia']Ja Jessi dawałam gryzaki, kurze łapki.. ładnie wszystkie ząbki wypadły - przy Buff już nie bo chciałam z nią szybko na wystawy zacząć jeździć więc nie czekałam tylko od razu wyrwałam (wet). Na proste wyrośnięcie ząbków rady nie ma :eviltong:[/quote] A ja jeździłam na wystawy z tym jednym mleczakiem, chociaż fakt, że tylko w szczeniętach (ostatnia wystawa w wieku 8 m - cy). Usunięty kiełek miała przed pierwszą wystawą w młodzieży, dość późno, ale miałam nadzieję, że sam w końcu wypadnie, a zgryzu nie psuł. Szkoda mi było dawać psa pod narkozę na jeden ząb, ale cóż, jak mus to mus. Quote
...::Basia::... Posted August 21, 2009 Author Posted August 21, 2009 [quote name='tigrunia']Ja Jessi dawałam gryzaki, kurze łapki.. ładnie wszystkie ząbki wypadły - przy Buff już nie bo chciałam z nią szybko na wystawy zacząć jeździć więc nie czekałam tylko od razu wyrwałam (wet). [B]Na proste wyrośnięcie ząbków rady nie ma[/B] :eviltong:[/QUOTE] Aha:placz: a z mlecznymi mozna jeździć na wystawy? Quote
tigrunia Posted August 21, 2009 Posted August 21, 2009 [quote name='...::Basia::...']Aha:placz: a z mlecznymi mozna jeździć na wystawy?[/quote] Tak.. na pewno w szczeniakach - nie powiem Ci jak w klasie młodzieży ale pewnie też.. ;) Quote
syla929 Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 Mam pytanie. Zadaje je w kilku tematach bo potrzebuje szybkiej odp:) Moja sunia ma 5,5 miesiaca, zostały jej tylko 3 kielki mleczne, ale stałe juz prawie cale wyrosły! Wet kazal poczekac do conajmniej 6 miesiecy. Ale one już są takie wielkie! a mleczne nawet nie chca sie ruszac:( Kiedy należy je wyrwac?Czy jeszcze czekac? planujemy wystawe, wiec potrzebny prosty zgryz. Quote
ajermak Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 1. nie ma sposobu na zęby u małych ras. jeśli widać że rosną zęby stałe a mleczne uniemożliwiają im prawidłowe ułożenie to trzeba jak najszybciej wyrwać. 2. jeśli pies ma 5 miesięcy i ma mleczne zęby, które "wykrzywiają"stałe zęby to trzeba to szybko usunąć. 3. pomijając fakt wystawiania późniejszego psa i ewentualnej wady zgryzu to taka sytuacja (mleczne i stałe zęby jednocześnie) jest zazwyczaj bardzo bolesna dla psa i będzie on próbował jakoś sobie z tym sam poradzić np. gryząc meble. 4. jeśli wyrwiesz zęby i stały ząbek zostanie już krzywy, to trudno nic z tym już nie zrobisz - ale TO NIE JEST WADA ZGRYZU dyskwalifikująca psa, ale championat będzie trudniej zrobić, bo są sędziowie wrażliwi na tym punkcie. pozdrawaim Quote
Marzena* Posted September 16, 2009 Posted September 16, 2009 [quote name='syla929']Mam pytanie. Zadaje je w kilku tematach bo potrzebuje szybkiej odp:) Moja sunia ma 5,5 miesiaca, zostały jej tylko 3 kielki mleczne, ale stałe juz prawie cale wyrosły! Wet kazal poczekac do conajmniej 6 miesiecy. Ale one już są takie wielkie! a mleczne nawet nie chca sie ruszac:( Kiedy należy je wyrwac?Czy jeszcze czekac? planujemy wystawe, wiec potrzebny prosty zgryz.[/quote] Miałam podobny problem z Viky :-(. Zostały jej 3 kły a stałe wyrosły. O tym, że tak może być poinformowała mnie nasza pani weterynarz jeszcze przy pierwszej wizycie - Viky miała ok 9-10 tyg. Uprzedziła mnie, żeby obserwować zęby, bo jeżeli chcę ją wystawiać to trzeba usunąć mleczne gdy stałe będą wyrośnięte do połowy. Im później tym większe ryzyko krzywego zgryzu. Nie musiałam czekać do ukończenia 6 m-cy, miała usunięte kły w drugiej połowie 5 go miesiąca a byłoby jeszcze wcześniej tylko musiałam odczekać 1,5 tyg. od szczepienia na wściekliznę . Quote
megi82 Posted October 13, 2009 Posted October 13, 2009 mojej Lili wypadły chyba juz wszystkie-ale 1 dziad trzyma się ostro a juz widze stalego kielka,w pt bede z moja Luna na badaniach(8 dni temu skonczyla cieczke,a nadal krwawi,podejrzewa moj wet cysty na jajnikach)to od razu spytam sie czy to juz usunac czy jak-ma juz 7 miesiecy-a wy jak myslicie? Quote
naweelitka Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 Moja sunia ma prawie pół roku i górne kły siedzą jak dzwony, do usunięcia niestety - za tydzień zabieg :/ Quote
Borówka16 Posted February 4, 2010 Posted February 4, 2010 Do Syli : Myślę ,że już czas na usunięcie ząbków,dawaj jej gryzaki,aby stałe dobrze rosły,ja nie miałam takiego problemu.Wszystkie mleczaki same wypadły ;) Quote
layla 205 Posted October 7, 2012 Posted October 7, 2012 Czesc. Layla ma 5 miesiecy cały czas obserwuje jej ząbki ;-( czy to mozliwe ze ma nadal wszystkie mleczaki? jak rozpoznac zabki? Quote
Recommended Posts