Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

psy
klasa otwarta
NICO Lvi Domov dosk CWC
klasa championów
Char's RISKY BUSINESS dosk CWC,NDPwR,BOB

suki
klasa szczeniąt
NUN POM CLEAR(debiut mojej Mufki)WO
klasa młodzieży
MERCI Leo Libra dosk zw.mł,NJwR

sędzia p.Mariola Semik
...."Sędzia bardzo kompetentna z pewnością nie szasta ocenami doskonałymi i z pewnością nie toleruje ewidentnych wad. Nie pobłaża psom, które są krzywe lub maja złą anatomie, zwraca uwagę na pokrój, na głowę, górną i dolna linie, nie ociekną jej oczom, przebudowane zady etc.

Uważam ze jeśli ktoś ma dobrego psa to nie musi się bać.

Wysoka kultura osobista, mila sympatyczna , pożartuje, podpowie..."
Marto Twój opis sędziego zgadza się w 100% :lol:

A XIII krajowa wystawa udała się doskonale,fajne miejsce,ładna pogoda tylko powrót Nowy Targ-Kraków zakopianką nie wchodził w rachubę,więc wracaliśmy "opłotkami"

Posted

[quote name='Pencia']psy
klasa otwarta
NICO Lvi Domov dosk CWC
klasa championów
Char's RISKY BUSINESS dosk CWC,NDPwR,BOB

suki
klasa szczeniąt
NUN POM CLEAR(debiut mojej Mufki)WO
klasa młodzieży
MERCI Leo Libra dosk zw.mł,NJwR

sędzia p.Mariola Semik
...."Sędzia bardzo kompetentna z pewnością nie szasta ocenami doskonałymi i z pewnością nie toleruje ewidentnych wad. Nie pobłaża psom, które są krzywe lub maja złą anatomie, zwraca uwagę na pokrój, na głowę, górną i dolna linie, nie ociekną jej oczom, przebudowane zady etc.

Uważam ze jeśli ktoś ma dobrego psa to nie musi się bać.

Wysoka kultura osobista, mila sympatyczna , pożartuje, podpowie..."
Marto Twój opis sędziego zgadza się w 100% :lol:

A XIII krajowa wystawa udała się doskonale,fajne miejsce,ładna pogoda tylko powrót Nowy Targ-Kraków zakopianką nie wchodził w rachubę,więc wracaliśmy "opłotkami"[/quote]

Jesli masz zdjęcia z przyjemnością zerknę.

Ciesze się , ze zgadzasz się z moim zdaniem.
Ja do Nowego Targu nie moge dojechac od 3 lat jakos mi zawsze nie po drodze a bardzo mam ochote na tą wystawę :)

Pozdrawiam
M.

Posted

Fajnie było,chociaż to była 13 :cool3: wystawa w Nowym Targu.A fotki dostanę to wstawię.Cieszy mnie występ Mufki na tej wystawie,ona dostała NSZwR i na ringu honorowym,gdzie dostała olbrzymie brawa od publiczności i grona sędziów po swoim występie dostała kosmetyki Lady Belle od sponsora dla najmłodszego "sceniaka".
Ogólnie wystawa doskonała warto ją zaliczyc:lol:

Posted

dane z katalogu

NICO ur 16.03.2007
wł.Grzegorz Dorda

Błyskotko chow chowów zero,ani jednego,ale nawiasem mówiąc,faktycznie to nie pora na nasze rasy.
Dzięki za gratki :)

Posted

[COLOR=Red][SIZE=4]Brawo:klacz::klacz::klacz:
[COLOR=SeaGreen][SIZE=3]Gratuluję bardzo serdecznie Zw.Rasy.

[COLOR=Red][SIZE=1]Szkoda że debiut ślicznej pomeczki nie zbyt udany,bez pudła:-([/SIZE][/COLOR]
[/SIZE][/COLOR][/SIZE][/COLOR]

Posted

[quote name='filonek_bezogonek']dlaczego nieudany ?

Jak najbardziej udany - kazda wystawa to dodatkwy bagaż doswiadczen ... nie "pudla" świadczą o psie :)

Znam te psy "z pudła" co marnie konczyły[/quote]
Wydaje mi że jednak pudła świadczą o psie szczególnie w naszej rasie gdzie pomki rzadko na nich stają.
Psy z pudła co marnie kończyły ja nie znam podziel się wiadomościami z nami:evil_lol:
[quote name='Pencia']Jacku dziękuję za gratulacje,a debiut małej jak najbardziej udany.Ona skończyła 7.08 dopiero 6 miesięcy,a trening czyni mistrza :loveu:[/quote]
Oby tak było,ale moja EMILY mając 6miesięcy i 6dni wywalczyła BEST in SHOW PUPPY:loveu:

Posted

W dzisiejszych czasach finały to loteria. Sędzia zazwyczaj wybiera te rasy które lubi a na pudłach stają bardzo często te rasy które się "przyjęły".
Aby być na pudle trzeba np. wygrać rasę a jak wiemy czasem różne kwiatki wygrywają :cool3:.

Posted

[quote name='J.G']Wydaje mi że jednak pudła świadczą o psie szczególnie w naszej rasie gdzie pomki rzadko na nich stają.
Psy z pudła co marnie kończyły ja nie znam podziel się wiadomościami z nami:evil_lol:

Oby tak było,ale moja EMILY mając 6miesięcy i 6dni wywalczyła BEST in SHOW PUPPY:loveu:[/quote]

A w jakim Wieku jest teraz Emily ?
Pudlo to nie wszystko,to w wiekszosci Loteria i upodobanie Sedziego.W ringu Honorowym stoja najlepsze z Rasy i to jest juz duzy Sukces dla Psa i Hodowcy i Wlasciciela.

Posted

[quote name='Magi']A w jakim Wieku jest teraz Emily ?
Pudlo to nie wszystko,to w wiekszosci Loteria i upodobanie Sedziego.W ringu Honorowym stoja najlepsze z Rasy i to jest juz duzy Sukces dla Psa i Hodowcy i Wlasciciela.[/quote]
I tak i nie,każdy ma swoje zdanie na ten temat.

Shelewa's EMILY urodziła się 14.01.2008 i nigdy więcej już nie będzie pokazana,jak nie wiesz dlaczego zapytaj Edeltrut lub mnie przez e-maila:-(

Posted

[quote name='J.G']I tak i nie,każdy ma swoje zdanie na ten temat.

Shelewa's EMILY urodziła się 14.01.2008 i nigdy więcej już nie będzie pokazana,jak nie wiesz dlaczego zapytaj Edeltrut lub mnie przez e-maila:-([/quote]

Jacku,ja sie juz tak domyslalam ,ale to siedzi w tej Rasie.Znam bardzo duzo "niebezpiecznych " rodowodow,ale kto nie ryzykuje ten nie wygrywa.
Mojego pierwszego Pomka tez nie moge wystawiac,ma teraz 6 lat . Ale to inny Temat.Tu chodzi o wspaniale Pomki Pusi- duze Gratulacje za Zwyciestwo:multi:
A nastepnym razem bedzie i Pudlo,zeby wszyscy byli zadowoleni:evil_lol:

Posted

[quote name='Błyskotka']W dzisiejszych czasach finały to loteria. Sędzia zazwyczaj wybiera te rasy które lubi a na pudłach stają bardzo często te rasy które się "przyjęły".
Aby być na pudle trzeba np. wygrać rasę a jak wiemy czasem różne kwiatki wygrywają :cool3:.[/quote]

Bravoo !!!! Piekna konstatacja :)
No własnie wygrywają "kwiatki" które wygrywać nie powinny ... ale o gustach sie nie dyskutuje bo niestety moim zdaniem "pudłowe" psy to najczęściej kwestia gustu :) I owszem miło jest jak ktoś wybierze pomka na pudło w V gr - bo haszczaków, malaumtuów i akit mam po dziurki w nosie .... Ale nie ma sie co dziwic ... pomeranian nieco "odstaje" choć szpicowe korzenie i w samoyedach i łajkach i shipperake i łajkach ma. Najczęsciej przyczyną dla której nie wygryw pomek jest chyba to ze on wygląda niepoważnie ze swoimi gabarytami przy innych przedstawicielach tej grupy. Podengo tak samo - są zapominane i to chyba z racji wzrostu. Tam sie prezentuja psy rosłe - taka AM albo Samoyed. Shipperake juz wywalili do pasterskich, AM wsadzili do V i tylko patrzec jak pomki i szpice małe wylecą do grupy IX - ha ha ha .

Najbardziej dziwi mnie jak sędzia odpowiada na pytanie - dlaczego akurat ten pies wygrał: " Bo mi się najbardziej podobał". A moim zdaniem to powinno być drugim zdaniem zaraz po tym - "bo jest najbardziej prawidłowy i ... mi się najbardziej podobał"
Niestety często wygrywają psy które wizualnie są ładne , gdzie wady są pieknie ukryte pod futrem. A tam strome łopatki, krótkie szyje, miękki nadgarstki, złamane ogony, i hackney taki ze nawet "konik garbusek" by się niepowstydził.
O ile pamiętam ś.p. sędzia Elke Peper napisałą ze dobry pies to tylko 30 % sukcesu. 30 % !!!!!! Reszta to grooming, handling i szczęście - to o czym my mówimy.
Nigdy nie mierzyłam i nie oceniałam wartości psa jego tytułami.
ZNam takich, którym wymienienie wszystkich tytułów zabiera 10 x wiecej cvzasu niż wypowiedzenie prawidłowo "stół z powyłamywanymi nogami" , można by peany pisać, a pies ... hmmm mocno przereklamowany.

Cały czas moim zdaniem za mała uwagę zwraca się na ruch pomeraniana. Owszem to nie są "użytki" ale moim zdaniem co raz gorzej te psy chodzą. Wyrzucają łapy do góry, albo kręcą młynki, albo chodzą dość ciężko. Albo teoretycznie piekny wykrok, ale jak sie człowiek przypatrzy to zobaczy ze on tylko wygląda na długi a piesek drobi jak japoneczka.

Posted

Piszemy nie na temat ale ja również dodam swoje trzy grosze.
Na temat "kwiatków" jakoś nie można mojego psa-ów do nich zaliczyć bo: zbyt krótko jestem w tym świecie i nie znam się osobiście z sędziami nie spotykam się z nimi we własnym domu i nie wożę ich przy okazji na wystawy...:diabloti:
Właściciel zazwyczaj zna wady własnych psów i stara je się ukryć według mnie to normalne,a obowiązkiem doskonałego sędziego jest je odszukać o ile potrafi.
Ja osobiście mierzę psa jego tytułami i rodowodem,bo jeżeli pies jest tz."kwiatkiem" to może być u jednego drugiego czy trzeciego sędziego ale żaden właściciel czy hodowca nie ma takiego zasięgu aby jego pies był "kwiatkiem" u pozostałych sędziów z różnych krajów.
Ruch pomków,temat rzeka,dam tylko jeden przykład:jeden sędzia powie że ruch jakiegoś psa jest nieprawidłowy:diabloti: a większość sędziów raczej dużo lepszych którzy oceniają psy na wystawach światowych,w USA... twierdzą że pies o wysokiej klasie ruchu,ja widzę i wiem że psy inaczej hodzą na ringach i obejściach domowych szkoda że kilku sędziów o tym nie wie.

Ja uwielbiam wystawy jest to mój naług i uczestniczę w nich jak szalony,po to one są aby w nich uczestniczyć i robić różne tytuły własnym psom a jeżeli komuś to nie odpowiada to jego sprawa niech robi licencje hodowlane i siedzi w domu,produkuje szczeniaki i sprzedaje je w różne ręce nie martwiąc się o ich los.Co do sędziów to krótka piłka raczej każdy z nas jest samo krytyczny i ma w miarę dobry wzrok,sędzia wybiera "kwiatka" drugi raz do niego nie jadę bo poco.

Posted

[quote name='J.G']Piszemy nie na temat ale ja również dodam swoje trzy grosze.
Na temat "kwiatków" jakoś nie można mojego psa-ów do nich zaliczyć bo: zbyt krótko jestem w tym świecie i nie znam się osobiście z sędziami nie spotykam się z nimi we własnym domu i nie wożę ich przy okazji na wystawy...:diabloti:
Właściciel zazwyczaj zna wady własnych psów i stara je się ukryć według mnie to normalne,a obowiązkiem doskonałego sędziego jest je odszukać o ile potrafi.
Ja osobiście mierzę psa jego tytułami i rodowodem,bo jeżeli pies jest tz."kwiatkiem" to może być u jednego drugiego czy trzeciego sędziego ale żaden właściciel czy hodowca nie ma takiego zasięgu aby jego pies był "kwiatkiem" u pozostałych sędziów z różnych krajów.
Ruch pomków,temat rzeka,dam tylko jeden przykład:jeden sędzia powie że ruch jakiegoś psa jest nieprawidłowy:diabloti: a większość sędziów raczej dużo lepszych którzy oceniają psy na wystawach światowych,w USA... twierdzą że pies o wysokiej klasie ruchu,ja widzę i wiem że psy inaczej hodzą na ringach i obejściach domowych szkoda że kilku sędziów o tym nie wie.

Ja uwielbiam wystawy jest to mój naług i uczestniczę w nich jak szalony,po to one są aby w nich uczestniczyć i robić różne tytuły własnym psom a jeżeli komuś to nie odpowiada to jego sprawa niech robi licencje hodowlane i siedzi w domu,produkuje szczeniaki i sprzedaje je w różne ręce nie martwiąc się o ich los.Co do sędziów to krótka piłka raczej każdy z nas jest samo krytyczny i ma w miarę dobry wzrok,sędzia wybiera "kwiatka" drugi raz do niego nie jadę bo poco.[/quote]

Mnie najbardziej dziwią nie "ślepi sędziowie" bo sedzia ma raptem 5 minut na ocene psa a włąsciciel ma duuuuzzo czasu na groomingi handling, ale dziwi mnie "kennel blindness" jaka panuje u większości hodowców.

Niby każdy właściciel zna wady własnego psa niby każdemu zależy na poprawie rasy - a jednak niewielu przyzna się ze jego pies ma coś "nie do końca wzorcowego."

Z Twoim podeściem Jacku - obawiam się ze niedlugo niewielu sędziów zostanie do których ze spokojną głowa pojedziesz.
Pamietaj sedzia tez człowiek. Może się mylic. Raz da BOB a raz dyskw. I na odwót raz nie doceni naszego psa a raz da nam wygrac wszystko.
Poza tym pamietajmy - pies nie jest w kondycji wystawowej przez caly rok. Ale o tym przekonkujemy sie dopiero z perspektywy czasu. Bo czasami wydaje nam sie ze nasz pies wyglada bosko ( bo przebywamy z nim caly czas i nie widzimu roznicy w wygladzie) a za jakis czas jak przegladamy zdjecia to zastanawiamy sie jak mozna bylo pokazac psa w tak słabej kondycji wystawowej.
U szpicow to najczesciej niestety futrzane problemy ....
Lato i wczesna jesien to nie jest pora dla szpicow ... a niestety o tej porze najwiecej wystaw.
Zima mimo ze najlepsza dla futra nie daje wystawcom pola do popisu :)

Posted

Marta jest dobrze bo na mej czarnej liście jest tylko trzech sędziów,dwóch z PL i jeden z CZ więc jeszcze mam olbrzymie pole do popisu;)

Posted

[quote name='filonek_bezogonek']zbyt emocjonalnie moim zdaniem pochodzisz :)

To jest tylko sport :) a uważaj bo to wciąga jak hazard[/quote]
Z tymi emocjami to masz rację,ten sport już mnie uzależnił aż za bardzo;)