Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pomocy:( Nie wiem czy pisze w dobrym temacie. Mam szczeniaczka kundelka od 3 dni, pani mówiła ze karmiła kaszka taka dla dzieci, sucha i mokrą karma. U siebie w domu robiłam mu kurczaka z ryżem i marchewka, namaczałam sucha karmę i NIC nie je :( Kupiłam w końcu saszetkę jedzonka i wcina az mu sie uszy trzęsą, dodałam suchej, zostawił! Co za skandal karmić szczeniaki takim gównem! (tamta pani nie karmila "chociaż" Pedigrii albo Chapii tylko jakieś biedronkowe o_O) Nie potrafię przestawić go na sucha, mam royar, nie chce go karmić tym fuj;/
Nie chciał za bardzo pic wody, ale po zjedzeniu saszetki wypił i wodę... eh
Mam jeszcze jedno pytanko, piesek sie drapie za uszkiem, łopatka, czasami lezy i podskakuje jakby coś go ugryzło, Pchły? Dużo liże sie po odbycie i w ogóle tam no! Jest w trakcie 2 odrobaczania. A do co pchełek czy moge go umyc szamponem przeciw pchełkom? Ma niecałe 7 tygodni tylko... Nie moge isc do weta po krople, wiem ze pewnie sa skuteczke ale wydałam ostatnio tyle na pieska ze koniec kasy prawie..

Posted

Piesek jest u Ciebie dopiero od 3 dni, musi się zaaklimatyzować. Przyzwyczajaj go do nowego jedzenia stopniowo, malutkimi porcjami.
Co do lizania się w okolicach odbytu, powinnaś sprawdzić czy nie ma zaczopowanych gruczołów okołoodbytniczych, chociaż u większości psów te gruczoły same się oczyszczają.

Co do szamponu - możesz ko wykąpać w specjalnym szamponie dla szczenią. Są takie niedrogie w sklepach (zwłaszcza, że pieniążki Ci się kończą ;) ) i można je stosować już powyżej szóstego tygodnia.

Posted

takie odpchlenie malego pieska u weta kosztue chyab niewiele, moze nawet mniej niz szampon, a na pewno bardziej poskutkuje.jesli sie lize po zadku, to moze ma zatkane gruczoły okoloodbytowe? tyle , ze nie wiem, czy u takich maluchow sie to zdarza w ogole?

Posted

Zatem ostatnie pytanie, piesek sika po jedzeniu, spaniu, zabawie. Ale kupki w ogóle nie chce robić. Zrobił raz i to w nocy ;X To źle ze piesek nie robi kupki przez prawie 2 dni? Tamta była dosc rzadka

Posted

[quote name='Ataraxia']Zatem ostatnie pytanie, piesek sika po jedzeniu, spaniu, zabawie. Ale kupki w ogóle nie chce robić. Zrobił raz i to w nocy ;X To źle ze piesek nie robi kupki przez prawie 2 dni? Tamta była dosc rzadka[/quote]

Jeżeli mało je jak piszesz w pierwszym poście to i mało wydala.Stolec prawidłowy powinien być uformowany, jeśli miał lużne wypróżnienie jednorazowe i jadł niewiele to może stąd taka przerwa. Bardzo ważne żeby pił, jest upał, psinka bardzo młoda i o odwodnienie łatwo.

• 2 weeks later...
Posted

nasz beagle tez jak przyjechal do nas to przez dluzszy czas nie chcial za bardzo jesc. A u hodowcy jadl. Dawalismy mu ta sama karme co hodowca i nic. Pewnego dnia mama dolozyla do niej troszke tunczyka, takiego zwyklego z puszki :P uwielbia to !! zreszta moj kot tez :lol: No a teraz juz jest wszystko ok! to pewnie przez stres..