Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam takie pytanie, bo albo jestem głupi albo nie wiem co... Mam Sunie 20 kg, kupiłem jej brit activ i wg tabeli powinna zjadac 210gr /24h... I to wszystko??!! Przeciez 200 gr dziennie to nie zbyt duzo... Dodatkowo codziennie ma gotowane, i chcialem zeby rano jadla gotowane a wieczorkiem suche... Czytalem ze dorosly psiak powinien zjadac 2-3 % masy swojego ciała, czyli w moim przypadku to powinno byc jakies 400-600gr... Czyli co?? 210 gr Brita i 400 gr gotowanego??!! Dobrze wykombinowałem??!! Dodatkowo mam szczeniaka jeszcze, wg tabeli powinien jesc ok 400gr dziennie brit junior... bedzie wazyc ok 40 kg teraz wazy 10... Jak jemu podzielic proporcje?? Prosze o pomoc...

Bo jak 210 gr dziennie ma sie do 2-3 % masy ciała 20kg psa...??!!

Posted

2-3% masy ciała to dawka przy surowym świeżym pokarmie, typu Barf, a nie gotowej karmie czy gotowanych w domu posiłkach. Sucha karma jest o wiele bardziej skondensowana i kaloryczna niż świeże pożywienie i podaje się jej o wiele mniej niż "normalnego" jedzenia.

200 g na dobę to wcale nie jest dziwna dawka dla 20 kg psa; świadczy o tym, że masz karmę dobrej jakości, z wartościowymi składnikami, a nie zapychacz, który trzeba walić w psa kilogramami, żeby zaspokoić jego zapotrzebowanie.

Spokojnie możesz podawać 100 g karmy rano i połowę dziennej porcji gotowanego jedenia wieczorem. Karmy i domowego jedzenia nie powinno się na pewno łączyć w jednym posiłku; co do systemu rano karma, wieczorem gotowane zdania sa podzielone. . Wiele psów je rano karmę, a wieczorem jedzenie gotowane, ale nie wszystkim taki system służy; moja suczka często miała na takiej diecie problemy z trawieniem - przy karmieniu wyłącznie karmą, albo wyłącznie świeżym jedzeniem się nie pojawiały, ale wiadomo, każdy pies jest inny.

Co podajesz jako te gotowane w domu posiłki?

Co do szczeniaka - przy psie dużej rasy nie radziłabym się samodzielnie bawić w takie wyliczanki i kombinowanie, bo błędy żywieniowe mogą poważnie się odbić na jego zdrowiu i rozwoju. Lepiej zostań przy samej suchej karmie dobrej jakości aż pies zakończy wzrost i rozwój - dawkuj według opakowania i obserwuj psiaka, uważaj by nie tył, bo to bardzo zaszkodzi rozwojowi jego stawów. Powinien być nabity, ciężki, ale wyglądać szczupło. Btw mi te 400 g dla 10 kg szczeniaka wygląda raczej dziwnie; jakoś wątpię by aż tyle zjadł.

Posted

No właśnie mały daje rade... Tzn jak są takie straszne upały to psiaki mało co chcą jeść,ale to chyba wszyscy mają taki problem... :) Dzieki za odpowiedz