eagle Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 [FONT=Calibri][SIZE=1]Użytek z Niemiec[/SIZE][/FONT] [FONT=Calibri][SIZE=1]Powoli zbieram wszelkiego rodzaju informacje na temat ceny, hodowli, formalności, ewentualnych komplikacji itp., jakie są związane z chęcią zakupu drugiego psa. Wymagania są jasno określone i nie ulegną zmianie, decyzja przemyślana i niegoniona przez czas.[/SIZE][/FONT] [FONT=Calibri][SIZE=1]Chcę zakupić takiego psa w Niemczech z myślą o zrobieniu z niego reproduktora z niemieckimi uprawnieniami oraz pracy z nim pod kątem sportu. [/SIZE][/FONT] [FONT=Calibri][SIZE=1]Proszę o wszelkiego rodzaju uwagi, osobiste doświadczenia itp. Za wszelkiego rodzaju rady będę wdzięczny[/SIZE][/FONT] [FONT=Calibri][SIZE=1]Pozdrawiam[/SIZE][/FONT] Quote
ayshe Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 jesli chcesz kupic psa pod katem repa kupuj psa wyrosnietego po przeswietleniach. zastanow sobie czy sobie poradizsz z mlodym uzytkiem. kupno szczeniaka to loteria.doprowadzenie uzytka do hodowli nie jest trudne.jednak zeby taki pies rzeczywiscie kryl trzeba z nim startowac i to nie jak ja w pcimiu tylko na powaznych zawodach. zastanow sie czy masz w sobie power zawodnika. musisz miec staly dostep do cwiczaka i kontrole szkoleniowca non stop oraz doswiadczenie w doprowadzeniu psa do ipo3 i starty nawet w pt. zaplecze do prowadzneia sportowego psa w ipo jest niezbedne. chodzi tez w pewnej fazie treningu o wyjazdy na obce place i obcych pozorantow i to ile sie da korzystajac z kazdej mozliwosci rozwoju swojego psa.to wymaga czasu,poswiecenia,kasy. itd. to powazna decyzja a praca sportowa do ipo to nauka pokory pierwszej wody;).mozna kupic super psa ale nie potrafic go prowadzic bo wlasnei jest taki super:cool1:. do tego naprawde dobrego psa kupic jest trudno.fajnie by bylo miec niezawodny sposob na kupienie super psa ale takiego nie ma.dochodzi tu bowiem czynnik psi:evil_lol:;) czyli po prostu trza miec farta i tyle.:cool1:. do tego tego super psa kreuje przewodnik.uzytki tez tego potrzebuja bo z najlepszego psa mozna zrobic pieska na spacerki -no i w sumie najwazniejsze zeby byl szczesliwy:p. Quote
eagle Posted July 1, 2009 Author Posted July 1, 2009 [quote name='ayshe']jesli chcesz kupic psa pod katem repa kupuj psa wyrosnietego po przeswietleniach. zastanow sobie czy sobie poradizsz z mlodym uzytkiem. kupno szczeniaka to loteria.doprowadzenie uzytka do hodowli nie jest trudne.jednak zeby taki pies rzeczywiscie kryl trzeba z nim startowac i to nie jak ja w pcimiu tylko na powaznych zawodach. zastanow sie czy masz w sobie power zawodnika. musisz miec staly dostep do cwiczaka i kontrole szkoleniowca non stop oraz doswiadczenie w doprowadzeniu psa do ipo3 i starty nawet w pt. zaplecze do prowadzneia sportowego psa w ipo jest niezbedne. chodzi tez w pewnej fazie treningu o wyjazdy na obce place i obcych pozorantow i to ile sie da korzystajac z kazdej mozliwosci rozwoju swojego psa.to wymaga czasu,poswiecenia,kasy. itd. to powazna decyzja a praca sportowa do ipo to nauka pokory pierwszej wody;).mozna kupic super psa ale nie potrafic go prowadzic bo wlasnei jest taki super:cool1:. do tego naprawde dobrego psa kupic jest trudno.fajnie by bylo miec niezawodny sposob na kupienie super psa ale takiego nie ma.dochodzi tu bowiem czynnik psi:evil_lol:;) czyli po prostu trza miec farta i tyle.:cool1:. do tego tego super psa kreuje przewodnik.uzytki tez tego potrzebuja bo z najlepszego psa mozna zrobic pieska na spacerki -no i w sumie najwazniejsze zeby byl szczesliwy:p.[/quote] Beata pojecie "super psa" należy odnieść do polskiego podwórka. W rzeszy to co jest przeciętne u nas ma synonim super, wydaje mi się że tym bardziej przy "zalewie i tysiącach" hodowli użytkowych w Polsce :-) Dla mnie jest ważne aby kupić psa zdrowego. Nie jest chyba problemem dostanie w fatherlandzie psa który będzie nie mistrzem świata, ale psem zdrowym, mającym chęć do pracy z którym będzie można zrobić uprawnienia hodowlane i wszystkie "podstawy". Nie wiem czemu jeżeli ktoś chce kupić "normalnego psa" zaraz ma być super. Nie, to ma być przeciętny pracuś jakoś pracujący i wyglądający. Dorosły czy dorastający pies odpada. Jestem w stanie brać na siebie ryzyko kupienia szczyla. Czemu nie z naszej ojczyzny ? Komu jak komu ale Tobie nie muszę tego tłumaczyć...... edit: a to że trzeba być upartym jak osioł zaczynając co kolwiek w psim świecie to już sprawa wiadoma. Wiem że w naszym kraju najlepiej jak siedzi się cicho pod miotłą. Niestety ale życie nauczyło mnie planowania i upartości i to co napisałaś zostało wzięte pod uwagę wraz z możliwością zmiany miejsca zamieszkania aby tylko być bliżej "placów". Quote
ayshe Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 zdecydowanei kupienie przyzwoitego uzytka nie jest zadnym problemem w reichu. Quote
eagle Posted July 1, 2009 Author Posted July 1, 2009 [quote name='ayshe']zdecydowanei kupienie przyzwoitego uzytka nie jest zadnym problemem w reichu.[/quote] Beata a jak z traktowaniem "polskich nabywców". Wiem że dla obywatela Rzeszy to nie jest problemem, ale jest to napewno dla słowianina :-) Nie mam w rodzinie ani jednego nordyka :-) Więc tutaj rodzi się masa pytań nie koniecznie związanych z samym psem :-) Czy muszę się liczyć tak jak w naszym kraju z - lewymi papierami rodziców DNA, prześwietlenia itp. Czy raczej z samym oporem co do sprzedania w ręce kogoś mieszkającego za odrą tylko nie po właściwej stronie ? :-) Quote
ayshe Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 wszystko jedno zjakiego kraju pochodzisz[a kraj ow lezy na wschodzie od niemiec:evil_lol:].dostep do najlepszych psow jest dla osob: 1.zawodnikow 2.osob poleconych 3.tych ktorzyzmaowili szczneiaka w miare wczesnie czyli kto pierwsyz ten lepszy 4.od osobistych preferencji hodowcy tj jak wzbudzisz zaufanie to masz plusa a jak je zdobyc?na to nie ma wplywu,chybatrzeba byc po prostu szczerym jest jeszcze jedna mozliwosc.kupno psa od hodowcy ktory ma malo miotow,jedna sunie i naprawde maw nosie czy ktos z tym psem bedzie startowal czy nie byle pies mial dobrze.hoduje generalnei pieski to rodzin i kochania i na spaecery ale ma dobra suke i kryje fajnymi psami. im bardizej markowa hodowla tym trudniej zn iej kupic naprawde dobrego psa ale z drugiej strony te psy juz sa lepsze [znaczy jest iweksza szansa]niz z hodowli zaczynajacej malusiej hobbystycznej ktorej po prostu moze "przytrafic"sie odbry miot sportowy lub pies psortowy ale nie jest to celem tkaiej hodowli. kupienei psa z jabiny nei gwarantuje ci ms.ani z mohnewiese. ale sa ot naprawde dobre,porzadne psy. Quote
eagle Posted July 1, 2009 Author Posted July 1, 2009 [quote name='ayshe'] im bardizej markowa hodowla tym trudniej zn iej kupic naprawde dobrego psa ale z drugiej strony te psy juz sa lepsze [znaczy jest iweksza szansa]niz z hodowli zaczynajacej malusiej hobbystycznej ktorej po prostu moze "przytrafic"sie odbry miot sportowy lub pies psortowy ale nie jest to celem tkaiej hodowli. kupienei psa z jabiny nei gwarantuje ci ms.ani z mohnewiese. ale sa ot naprawde dobre,porzadne psy.[/quote] Beato mi wystarczy dobry, porzadny pies z renomowanej hodowli. Nie musi być materiałem na mistrza świata. Wole wybrać markową hodowlę i kupić z niej przeciętnego psa niż liczyć na loterię . tzn zawsze jest ale juz mniejsze prawodopodobieństwo. Tym bardziej że wydaje mi się że renomowane hodowle nie bawią się w "przekręty". A co do samej hodowli to mohnewiese to mazenie :-) Jak to napisałaś one są już "porządniejsze" :-) Co do formy zakupu wydaje mi sie dla mnie najbardziej odpowiednia - zaplacenie i zamowienie szczeniaka oraz czekanie jeszcze przed miotem. Pozdrawiam Quote
arian Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 Ze swojej strony mogę polecić hodowlę [B]"von Neandertal"[/B]. Wszystkie suki w hodowli z wyszkoleniem [B]SchH3. [/B]Suka Rani von Neandertal 20 x SchH3. Quote
ayshe Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 jak mamy polecac cos poza mohnwiese to ja oczywiscie conneforde,absolutnie nieobiektywnie:cool3::evil_lol:.po prostu kocham i tyle.:oops::evil_lol:.za psy,za koncepcje hodowlana,za ogromna intuicje hodowlana,za pasje i ogromna etyke....i za merlina i panscho-tatusiow moich suk:loveu: Quote
dorplant Posted July 4, 2009 Posted July 4, 2009 [quote name='ayshe']j musisz miec staly dostep do cwiczaka i kontrole szkoleniowca non stop oraz doswiadczenie w doprowadzeniu psa do ipo3 i starty nawet w pt. zaplecze do prowadzneia sportowego psa w ipo jest niezbedne. chodzi tez w pewnej fazie treningu o wyjazdy na obce place i obcych pozorantow i to ile sie da korzystajac z kazdej mozliwosci rozwoju swojego psa.[B]to wymaga czasu,poswiecenia,kasy.[/B] itd. to powazna decyzja [B]a praca sportowa do ipo to nauka pokory pierwszej wody[/B];)..[/quote] hehehe a ja ....gdzies tam ;) czytalam ze" IPO-wcy to lenie imajacy sie tanich chwytow i idacych po najmniejszej linii oporu ". nic pracowitosci i subtelnosci tylko kolczata,OE i bucior :cool3:, i ze traktuja swoje psy przedmiotowo Quote
ayshe Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 hmmmm:cool3::evil_lol:...ciekawe....:diabloti: musze osbie powtarzac za kazdym razem zem ipowiec i lece na skroty i latwizna to moje drugie imie jak slzifuje cos pieciomilionowy raz na cwiczaku a i tak mi sie nie podoba i uwazam ze wszystko jest do diupy:shake::roll: a owa diupa jestem oczywiscie ja jako przewodnik :( Quote
Recommended Posts