Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

2 letnia suczka ze schroniska od prawie miesiąca w nowym domu - w bloku.Jest raczej mała - 9,5 kg.Na początku była bardzo strachliwa i bała się spacerów - teraz już bardzo je lubi, nie stresuje się tak jak kiedyś.Jest spokojna, chce się bawić z innymi psami.

Zaraz po schronisku nie załatwiła się 3 dni:-o ani siku ani kupki.NIC.Jak już zrobiła to tylko w domu i tylko około 3 w nocy.Po jakimś czasie zabrałam się do uczenia jej załatwiania potrzeb na dworzu - spałam w ubraniu i wynosiłam na dwór.Wydawałoby się że załapała bo od tamtej pory robi już wszystko na dworzu...ale co z tego jeśli pomimo wychodzenia 5 -6 razy na dobę ona załatwia się tylko raz!!!?czasem jest to tylko siusiu a czasem tylko kupka...a jak ma dobry dzień to jedno po drugim ale to rzadko.

Spacery mniej więcej o godz: 8, 12, 16, 20 , 23 - 24 :roll:

Jedzenia raz dziennie ok 20 (nie ma ochoty jeść wcześniej, broń boże rano, ucieka od misek nawet jeśli leżałby tam soczysty stek!)

do tej pory jadła o tej właśnie porze a siusiu i czasem tez kupka były tak koło 23 -24...

Ale dziś zatkała się do tego stopnia, że siusiała wczoraj o 10 rano i do dziś nie zrobiła nic!!!!!piła sporo wody, dostaje dobrą karmę...a ona zachowuje się jakby nic jej się nie chciało:-(

Weterynarz zbadał wszystko, łącznie z odbytem, wątrobą bo może jakby ją coś bolało to by się wstrzymywała do samego końca ale powiedział że jest zdrowa jak ryba:roll:

Wygląda to na problem bardziej psychologiczny bo fizycznie nic jej nie dolega.Oczywiście chwaliłam i dostawała ciasteczko za każdym razem gdy się załatwi!!!!i wyglądało na to, że naprawde to załapała:roll:

Bardzo proszę o jakiekolwiek PORADY bo ja już naprawde nie mogę...coraz bardziej się frustruję:shake: z absolutnie żadnym psem nie miałam takiego problemu - nigdy....HELP:grab:

Posted

Ja bym po prostu robiła dalej to, co robisz, skoro sunia jest zdrowa. Miesiąc to jeszcze nie jest tak długo, może za jakiś czas poczuje się pewniej i zacznie normalnie załatwiać. Możesz ewentualnie dodawać jej trochę oleju do karmy, albo siemienia lnianego, żeby zapobiegać zaparciom i "na poślizg", możesz też trochę więcej błonnika do karmy dodawać, kupki powinny być wtedy luźniejsze i mieć nieco większą objętość - jeśli ona wstrzymuje, to może dojść do takiego nawykowego zaparcia i wtedy oddawanie bardzo twardego, zbitego stolca może być bolesne.

Ale z siusianiem to nie wiem, co poradzić, poza czekaniem...