Jump to content
Dogomania

jak zaprzyjaznic dorosla sunie z szczeniakiem...:(?

Recommended Posts

Guest kalinka
Posted

....witam serdzecznie:)...pierwszy raz TU pisze i nawet nie wiem czy to sie pokaze...:)...Mianowicie przejde juz do sedna sprawy...mam piecioletnią podhalanke-raczej agresywną w stosunku do innych psów, lecz tylko wtedy gdzy pilnuje swojej posesji:)...Chciałabym kupić drugiego psa, szczeniaka najchetniej tez dużej rasy.Ale kompletnie nie wiem co zrobic aby sie zaprzyjazniły...i czy jest to mozliwe...?Bardzo prosze ...może ktoś coś wie na ten temat:)...pozdrawiam i z gory dziekuje:) :)

Posted

Witaj kalinka.
A czy wiesz jak Twoja suczka reaguje na szczenieta?? moze nie jest w stosunku do nich agresywna.
A tak w ogole to na czym ta agresywnosc polega? Czy ona gryzie psy broniac posesji, czy tylko podszczypuje?
Pytam, bo mialam kiedys suczke, ktroa nie znosila innych psow. Jedynym wyjatkiem byl Pikus z sasiedztwa, którego Saba z dziwnych powodów uwielbiała. Co prawda byla nieduza, ale jesli jakis pies chcial ja powachac rzucala sie niego z wrzaskiem i zatrzymywala sie z nosem tuz przy nim. Czasami skubnela siersc. Kiedy miala 10 lat dostalam szczeniaczka. Saba byla wsciekla, nie pozwalala malej chodzic po mieszkaniu, przeganiala ja z kazdego miejsca, pokazywala zeby. Trwalo to jakies 2 tygodnie. Potem skapitulowala i zaakceptowala nowego psa. No, ale jak mowie, ona nie gryzla, raczej straszyla no i byla nieduza.
Poza tym kazdy przypadek jest inny. Znam psy, ktore bez problemu przyjely nowego domownika, choc z reguly nie wpuszczaly innych psow na swoj teren i znam psy, ktorych nie dalo sie przekonac do tej zmiany. To rzecz bardzo osobnicza.
Sama obserwujac swoja suczke musisz odpowiedziec sobie na pytanie, czy ona rokuje czy nie.
Powodzenia.

Posted

witam!!

ja tez wprowadziłam mojej suni 10letniej szczeniaka. na poczatku byla dziwna chodziła wąchała go ale wiecie nie spotkałam się aby dorosły pies pogryzł szczeniaka, a potem traktowała go jak własnego syna i pomimo swojej niedołężności do końca rzadziła a borys to szanował.
poza tym kto tu rzadzi musiała go zaakceptowac to ty jestes przewwodnikiem stada a nie pies rzadzi, prawda :lol:

Posted

Ostatnio stanęłam przed problemem zaprzyjaźnienia dwóch dorosłych dominujących psów.
Opisałąm to w tremacie http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&p=749007#749007
.

Może coś z tego uda Ci się wykorzystać.

Najpierw musisz faktycznie sprawdzić jak Twoja suka reaguje na szczeniaki. Jeśli jest agresywna w stosunku do nich to może lepiej nie próbować, bo co zrobisz jak się nie uda?
I oczywiście należy bardzo uważać aby nie przestraszyć szczeniaka.