Jump to content
Dogomania

2 swinki morskie (samiczki) uratowane z pseudo znalazly domek u JOMA :D

Recommended Posts

• Replies 114
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Zdjecia w terenie wkrotce, a poki co zdjecia RTG Mamusi... ktora okazala sie byc w ciazy!! Wklejam nizej, to co napisalam na Caviarni.

ZASKOCZENIE!
Mamusia Oliwki jest w ciazy!!
Bylam dzis z Mamusia zeby sprawdzic stan jej ropnia. Ropnia juz nie ma!
Za to lekarka zauwazyla, ze Mamusia ma napecznialy brzuszek, uznala, ze to moga byc torbiele na jajnikach.
Masowala, masowala i wyczula cos twardego w srodku..
Porwala swiniaka na usg, na usg wyszlo ze w srodku jest cos, co sie nie rusza, wiec albo martwy plod albo cholera wie co.
Wziela proska na rtg. Musialam czekac 20min, zestresowana, az zdjecia wyschna.
W pewnym momencie druka lekarka weszla do pomieszczenia gdzie sie suszyly zdjecia i wyszla krzyczac "O rany!".
Skoczylam, przerazona, co sie dzieje?? A wetka, ze jest plod!
A ja, OMFG ! :X
Ale brzuszek jej sie w ogole nie ruszal!!
Plod spory, juz taki zaawansowany... Wlasciwie, lada moment moglby sie urodzic. Ale wciaz bylo pytanie, czy maluch zyje...
Lekarka, probowala stetoskopem uslyszec jego serduszko, w pewnym momencie dala mi sluchawki mowiac, zebym posluchala.
I co?? Uslyszalam szuranie zabkow!! Maluszek byl wielce niezadowolony, ze go tak mecza i szural zabkami!
Potem weszka druga lekarka i tez posluchala. Niesamowity dzwiek
Serduszka niestety nie uslyszalysmy, bo Mamusi ciagle cos burczalo w brzuchu i zagluszala, ale uslyszalysmy szuranie zabkow!
Ponizej zamieszczam zdjecia RTG, na lewym Mamusia lezy na boku, widac czaszke malucha lezaca przodem do patrzacego.
Na drugim jest zdjecie na plasko, widac dokladnie kregoslup, czaszke i lapki.

ZDJECIA RTG MAMUSI:

Posted

Zdecydowanie jeden :D
Ale spory ;)
Mamusia dostala wraz z Oliwka wieksza klatke, dzieki ciotce Pucce maja wieksza roznorodnosc warzyw :D
Wcinaja wszystko bez ogladania sie ;)

Posted

Zdjątko mamusi grubaski mile widziane :loveu:

Zaglądam tu kilka razy dziennie - cóż to za śliczności się urodzi ?!

A tak orientacyjnie ile świnka zje miesięcznie suchej karmy - w kg ? Wiadomo, że większe opakowania są ekonomiczniejsze - już doczytałam w Caviarni - wszystko pisze tylko leniuszki wolą zadawać w kółko te same pytania na wątkach.

Posted

JOMA napisał(a):

A tak orientacyjnie ile świnka zje miesięcznie suchej karmy - w kg ? Wiadomo, że większe opakowania są ekonomiczniejsze - już doczytałam w Caviarni - wszystko pisze tylko leniuszki wolą zadawać w kółko te same pytania na wątkach.

Jedna świnka, suchego jedzenia w kilogramach:lol:? Nie, aż takiego apetytu nie mają. Świnka dziennie zjada kilka małych porcji pokarmu. W zasadzie co 4 godziny coś podjada, i to "coś" powinno się składać z małokalorycznej, wysokobłonnikowej przekąski, czyli głównie siana i ziół.
Ogólne zapotrzebowanie na pokarm to około 7 g na 100 g wagi ciała, w tym zakłada się, że jeśli świnka dostaje warzywa i trawę, to granulatu powinno jej wystarczyć 2 g na 100 g wagi. Dla dużej, kilogramowej świnki powinno to być około łyżki dziennie.
Myślę, że latem miesięcznie można na dwie świnki zużyć 1 paczkę Cavii Complete, 600 g. To zależy jednak od indywidualnych potrzeb i dodatków do suchego jedzenia.

Posted

Zdjęcia śliczne, Julia dzisiaj wyjechała na 12 dni - zdjęcia zobaczy po powrocie bo oryginały to chyba jeszcze nie :cool3:.

A mamusia okropnie grubaśna i wygląda jakby miała na plecach podusię z futerka :evil_lol:.

No cóż w tych kilogramach to ciężko wyliczyć ile na jedną świnkę miesięcznie :eviltong: - żarełko dla moich psów schodzi w kilogramach, kotów też - mój TZ mówi, że dokarmiam pół Tychów :mad:- kocich Tychów oczywiście.

Czyli najdrożej wychodzi ściółka - jeden z tego wniosek trzeba koniecznie zrobić letni wybieg w ogródku aby koty mogły się w nocy doktoryzować nad zwierzyną łowną - no dobra sorki to był ciężki dowcip :roll:.

Posted

Jak się dobrze rozejrzysz, to możesz zamówić żwirek drewniany, taki jak do kocich kuwet, poniżej 1 zł za kg, a wiórki na ściółkę za jakieś 5 zł za 60 l. Żwirek, trociny i siano można kupować w dużych ilościach, bo się nie zepsuje, a tego idzie naprawdę sporo. Możesz też spróbować przestawić swoje koty na kuwetowy żwirek drewniany, to prędzej zużyjesz worek. Dostawców taniego żwirku można szukać pod hasłem "pelety opałowe".

Posted

Znalazłam ponoć nowość - żwirek drewniany firmy Hilton 7l = 11,99 zł, wychodzi taniej niż Cat s Dream Universal ( 7l= 17,51) - czyt ktoś to zna ?

Posted

Nie znam żwirków Hiltona. Ja stosuję bardzo niewielkie ilości żwirku, tylko do kuwet, i przysypuję go trocinami, bo jest twardy dla świnkowych łapek. Kupiłam ostatnio duży wór taniego żwirku Yolly, 15 kg za 15 zł, i mam nadzieję, że starczy mi na kilka miesięcy. Może nie jest jakiś super ekstra, ale spełnia swoją funkcję i nie unosi się znad niego pył. Pod wpływem wilgoci pelety się rozpadają, świetnie wchłaniają mocz, łatwo się wysypują przy sprzątaniu. Kuweta jest praktycznie sucha.
Inne żwirki, tanie i czasem bez kosztów dostawy, jeśli wytwórnia jest w pobliżu (trzeba sobie samemu odebrać), to np. Barlinek: Pelet - czyste, oszczędne i wygodne ogrzewanie domu - pelety, pellet, pellets
tu o nim w Caviarni: CAVIARNIA • Zobacz temat - Nowy rodzaj ściólki - ciekawe... ! (tanie!)
albo Kantorex 60 L ŻWIREK, PRODUCENT, 60 L!!!, KUWETA, KOT,PIES (665110955) - Aukcje internetowe Allegro
Trociny-wiórki polecam firmy Domus. Można je zobaczyć np. tu:Planeta Zoo - internetowy sklep zoologiczny: Trociny Mega Pack Domus

Posted

Matko, jaka tu cisza. Myślę, że tylko dlatego, że kalcia zpracowana :oops:.

Czekam z niecierpliwością na wieści o dziewczynkach a teraz to nawet bardziej na wieści o mamusi grubusi :loveu: i jej nowym dzidziusiu.

Posted

Juz juz!
Mam bardzo dobre wiesci!
Dzis na swiat przyszedl maluszek Mamusi!!
Porod musial nastapic niedawno, bo swineczek jest jeszcze caly mokry i bardzo pokracznie sie probuje poruszac ;D
Jest caly albo ciemno brazowy, albo czarny z elementami rudego (np na pupci) :D
Zdjec jeszcze nie bede robic, jest juz ciemnawo, a bez flesza raczej nie wyjda za wyrazne :<
Oliwka nie przejela sie nowym lokatorem, spokojnie podjada sianko ;)

Posted

Świetne wieści :sweetCyb:, mam nadzieję, że maluszek jest zdrowy :kciuki:, czekam oczywiście z niecierpliwością na zdjęcia :laugh2_2:, no i płeć dzidziusia :confused: - no ale na to chyba jeszcze trochę za wcześnie :ices_bla:

A jak się czuje mamusia ?

Posted

Mamusia ma apetyt, karmi tez maluszka grzecznie :)
Nie wytrzymalam i wzielam dzidziusia na rece, wiercipietka z niego mala!
Wazy 145g :)
Co do plci, jutro sprobuje zerknac, ale obawiam sie, ze jeszcze nie dam rady jej 100% okreslic.
Postaram sie tez zrobic jakies zdjecia ;)

Posted

Wydaje mi sie, ze maluszek to chlopiec, ale 100% pewnosci nie mam, za tydzien mysle, ze bedzie juz prosciej z rozpoznaniem. Chyba, ze wczesniej podaje do wetek i one okresla plec ^^;

Posted

Ach, no poczekamy te kilka dni - nie męcz dzidziula :mad: - dzidziuś to dzidziuś :loveu:

A o mamusię proszę mi też dbać superowo :lol:

Posted

Jakie śliczności :loveu::loveu::loveu:

A może to jednak dziewczynka ???

A przy okazji zapytam : robię zbiorczą wyprawkę dla dziewczynek w animalia i zastanawiam się jakie sianka preferują ? Mam ogródek i rośnie tam taka dzika trawka polna, dużo mleczy, koniczyna, są jeszcze drzewka i krzewy owocowe. Wiem, że dziewczynki wcinają wszystko i nie grymaszą ale czy może im coś zaszkodzić ? Czy jeśli im coś smakuje to im podawać i się nie martwić ?

Posted

Wiesz co, sa pewne rosliny ktore swinkom moga zaszkodzic, ale nie pamietam ktore :< CAVIARNIA • Zobacz temat - Czego świnki nie powinny jeść? A co mogą w małych ilościach? moze na tym watku bedzie wiecej.
Ja daje swinkom tylko takie kupne suszki (Zuzala, Herbal Pets/Farm), a z swiezych mlecze/koniczynki/trawa (jak dam rade zerwac nie zatruta).
Moze ciotka Pucka albo Kimera beda wiecej wiedzialy ^^;

Co do sianka, to mozesz sprobowac im kupic sianka Zuzali na sprobowanie (nie za czesto te mietowe ;) ). Lubia sianko wegrowskie, ale chyba nie ma go w animalii. U mnie jadaja glownie sianka Zoocenter z pabemii, bo akurat mam hurtownie niedaleko ^^;