isska Posted February 3, 2005 Posted February 3, 2005 Witam Wszstkich. :wink: Czy moyecie napisac cos o pielegnacji seterkow.Ile czasu zajmuje,ile razy w tygodniu trzeba czesac,ktora z odmin jest najbardziej pracochlonna.A jak na wystawy trzeba przygotowac. Quote
darek Posted February 3, 2005 Posted February 3, 2005 Cześć! Moim zdaniem Setera niezależnie od odmiany nalezy czesać codziennie-ja tak robie,jeżeli chodzi o pracochłonność to najlżej jest wtedy,kiedy szata nie jest bujna,im starszy pies,tym wiecej czasu sie poswieca na czesanie-Setery wolno dojrzewają,dotyczy to m.in bujnosci szaty.Mniej wiecej w wieku 4-5 lat jest ona ukształtowana w niemalże 100%-ale to wszystko zależy od genów. Jeżeli chodzi o przygotowanie psa do wystawy to Setery należy trymować,ale to trzeba zrobic ,dokładnie dlatego tez musi to zrobić osoba,która zna sie na rzeczy-psi fryzjer specjalizujacy sie w strzyżeniu danej rasy.Pozdrawiam. Quote
gwiezdny-wyslannik Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Ja mam setera z bardzo bujna szata. Jest w typie raczej amerykanskim wiec ten wlos jest sklonny do koltunienia sie. Czesze go co 2 dzien i to w zupelnosci wystarcza. A co do przygotowaniana do wystaw to golimy go przed kazda wystawa specjalna maszynka do strzyzenia psow. Cala powierzchnie ucha i podgardle golimy tak aby bylo pokryte lekkim meszkiem. A trymerem usuwamy tylko martwy wlos. Quote
hohon Posted February 16, 2005 Posted February 16, 2005 co dwa dni to wcale nie jest czesto moja majka jest raczej w typie angielskim ma falista szate i gruby mocny wlos musze ja czesac minimum raz dziennie jezeli sie troche wybrudzi to dwa razy dziennie Quote
gwiezdny-wyslannik Posted February 18, 2005 Posted February 18, 2005 Widocznie siersc mojego psa nie wymaga codziennej pielegnacji. Quote
Shanny.. Posted February 19, 2005 Posted February 19, 2005 Moj tez nie wymaga codziennej, zwłaszcza, że nie ma jeszcze tak dlugiej lub tak bujnej szaty jak Spike lub Majka. Quote
gwiezdny-wyslannik Posted February 24, 2005 Posted February 24, 2005 Wkleje tu zdjecie mojego psa na ktorym widac, ze tej siersci nie jest malo i naprawde nie wymaga ona codziennej pielegnacji, moze gdyby moj pies lubil czesanie to jeszcze moze bylabym sklonna czesac go codziennie ale on nie przepada za tym. I jak widac siersc jest piekna, lsniaca, bez zadnych koltunow wiec po co psa codziennie meczyc...? :) [img]http://upload.miau.pl/1/3531.jpg[/img] Quote
Kyynel Posted February 25, 2005 Posted February 25, 2005 Moja Dorka jest czesana raz na dwa-trzy dni. Jest jeszcze bardzo młoda [1,5 roku] i sierść jest bardzo krótka, ale widać, że staje się coraz gęstrza i dłuższa. Quote
darek Posted March 25, 2005 Posted March 25, 2005 Witam! Czy mógłby ktoś napisać i ewentualnie wkleić foto/link jakimi szczotkami,grzebieniami czeszecie swoje psy?Dzięki i pozdrawiam. Quote
Recommended Posts