Koziołekmat Posted May 8, 2021 Posted May 8, 2021 Witam! Sprawa jest prosta, potrzebuje kupić nowe szelki dla mojego psiaka. Myślałem o szelkach z możliwością przednim zapięciem (front d-ring), ponieważ takie zapewniłby mi nieco więcej kontroli nad moją bestią. Oczywiście trzymam się z dala od szelkach typy T (aka takie które ograniczałyby jej mobilność), i myślę raczej o Y szelkach takie jak Perfect Fit, urban trail harnesses, balance harness itp. Problem jest taki, czy z takimi szelkami istnieje możliwość ciągnięcia rowera? Chciałbym używać jedne szelki do wielu rzeczy, i martwię się, że przez przednie zapięcie psiak będzie się dusił, co oczywiście mija się z celem : / Myślałem też o x szelkach do ciągnięcia roweru, problem jest taki, że mój psiak nie ciągnie cały czas - tylko okazyjnie. Co ponoć nie jest dobra? Nie jestem pewny czy to nawet prawda? Mam nadzieje, że post nie jest chaotyczny i da się go zrozumieć :3 Quote
uxmal Posted May 8, 2021 Posted May 8, 2021 Może to kiepska rada ale...ja nigdy nie znalazłam odpowiednich szelek z gotowej oferty. Może lepiej byłoby żebyś wybrał szelki u takiego producenta który szyję na wymiar i poprosić o doszycie dodatkowych zaczepów. Quote
Patmol Posted May 11, 2021 Posted May 11, 2021 Dnia 8.05.2021 o 17:18, Koziołekmat napisał: Witam! Sprawa jest prosta, potrzebuje kupić nowe szelki dla mojego psiaka. Myślałem o szelkach z możliwością przednim zapięciem (front d-ring), ponieważ takie zapewniłby mi nieco więcej kontroli nad moją bestią. Oczywiście trzymam się z dala od szelkach typy T (aka takie które ograniczałyby jej mobilność), i myślę raczej o Y szelkach takie jak Perfect Fit, Urban trail harnesses, bialance harness itp. Problem jest taki, czy z takimi szelkami istnieje możliwość ciągnięcia rowera? Chciałbym używać jedne szelki do wielu rzeczy, i martwię się, że przez przednie zapięcie psiak będzie się dusił, co oczywiście mija się z celem : / Myślałem też o x szelkach do ciągnięcia roweru, problem jest taki, że mój psiak nie ciągnie cały czas - tylko okazyjnie. Co ponoć nie jest dobra? Nie jestem pewny czy to nawet prawda? Mam nadzieje, że post nie jest chaotyczny i da się go zrozumieć :3 jakiego masz psa? husky? w typie husky? co to znaczy "ciągniecie roweru'? co to znaczy, ze potrzebujesz więcej kontroli nad psem? Pies nie może ciągnąc roweru w szelkach z zapięciem z przodu -ale jakie szelki byłyby dobre, to zależy od tego jaki to pies (wygląd/rasa, wiek, kondycja) i co to dl;a ciebie znaczy "ciągniecie roweru". Pies nie może biegać przy rowerze jeśli temperatura jest powyżej 15 stopni, czyli obecnie bieganie psa przy rowerze tylko bardzo wcześnie rano. Do biegania/ciągnięcia używa sie sledow (https://www.prodog.pl/pl/p/ManMat-szelki-SLED-M-M-niebieskie/1002 ) , ale one się nie nadają na zwykłe spacery. Urban trail harnesses mają budowe guardów/nie sledów -to są Szelki na szlaki miejskie. Quote
Recommended Posts