pytajnikk Posted December 28, 2020 Posted December 28, 2020 Pomóżcie w znalezieniu odpowiedniej karmy. Pies przeszedł ostre zapalenie trzustki i powinien jeść karmę która ma mniej niż10% tłuszczu. Niestety te które znalazłam zawierają albo kurczaka, albo indyka, a na takie mięso jest uczulony. Quote
JOLY Posted December 28, 2020 Posted December 28, 2020 karma veterynaryjna ROYAL CANIN HYPOALLERGENIC moja jadla puszki. sprawdz skład o ile pamietam to tluszcz byl 3,5% skonsultuj z vetem. pozdrawiam Quote
a.g.a Posted March 26, 2021 Posted March 26, 2021 Akurat Royal Canin Hypoallergenic ma w swoim składzie kurczaka ( wątroba) i prawdopodobnie tłuszcz ( tłuszcz zwierzęcy). Dodatkowo, aby kupki psa były fajne i zwięzłe ma dodany klinoptylolit pochodzenia osadowego ( najtańsza wersja zeolitu), który został w 2000 roku tymczasowo dopuszczony do stosowania w paszach na terenie UE. Mój niedawno adoptowany pies ma zewnątrzwydzielniczą niewydolność trzustki. W grudniu wyniki krwi fatalne, waga 13 kg, pies skrajnie zaniedbany, zagłodzony. Obecnie wyniki krwi się polepszają waga sprzed 2 dni to 21,5 kg. Nie dawałam mu RC. Je karmę gdzie jedynym źródłem białka jest ryba ( rzadki alergen), bezzbożową, o zawartości tłuszczu surowego 12% oraz włókna surowego 3%. Ogólnie radzę poszukać karmy bez typowych alergenów ( zboża w tym soja, oraz bez uczulającego twojego psa mięsa -z jednym rodzajem mięsa np. rybą, jagnięciną), o niskiej zawartości tłuszczu i włókna ze wzg na trzustkę, nie koniecznie mniej niż te 10% tłuszczu Quote
Recommended Posts