Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam od 5 dni szczeniaka 4-miesięcznego. Od tych 5 dni próbuję go nauczyć reakcji na imię, przychodzenia na zawołanie, nie gryzienia i nie ciągnięcia smyczy. Jak do tego momentu to czasami reaguje na imię i przychodzi, troszkę mniej gryzie po rękach, smycz nadal ciągnie. Używam klikera i pies już chyba rozumie jego znaczenie(Tutaj proszę o pomoc bo niezbyt wiem jakie smakołyki są dobre do treningu żeby go za bardzo nie utuczyć). Chciałbym prosić o pomoc i rady w jaki sposób go wychowywać by dawało to rezultaty bo odnoszę wrażenie że to co robię to waleniem grochem o ścianę.Sposób w jaki go uczę komend to wołam go jak przychodzi to klik i przysmak, a w przypadku ciągnięcia smyczy to nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić tak samo jak nie wiem jak sobie poradzić by nie skakał na ludzi.

Posted

Gdzie mieszkasz? Przydałoby się kilka lekcji z trenerem. Pięć dni to o wiele za mało, aby szczeniak rozumiał Twoje oczekiwania, tu właśnie w dziale wychowanie znajdziesz wiele porad, ale najlepiej byłoby, abyś zobaczył to praktycznie.

Posted

Mieszkam w szczecinie w całkiem sporym mieszkaniu. Co do lekcji z trenerem to rozważałem, ale koszta trochę mnie przerażają szczególnie że nigdzie nie ma napisane ile taka lekcja trwa.

Posted

Szkoleniowców w Szczecinie nie znam, tym bardziej cen za spotkanie. Szczeniak w tej chwili pasowałby wiekiem do zajęć w psim przedszkolu - lub bodaj do 5 spotkań indywidualnych, nie dłuższych niż 20 minut - chodzi o to, abyś to Ty nauczył się, jak wychowywać malucha. Poszukaj książek o szkoleniu - tu niektóre poradniki były polecane. Jeśli chcesz szkolić klikerem, szukaj poradników o klikerze.

• 3 months later...
Posted

Wszystkim radzę zacząć z książki Karen Pryor "Don't Shoot the Dog!"   Moim zdaniem to jest podstawa, MustRead. Nie wiem, czy jest przepłumaczona na Polski.

"nauczyć reakcji na imię" - to też podstawa, warto nauczuć kontrole uwagi jako jendą z pierwszych umiejętnośći. Te krótke wideo poniżej po Rosyjsku, ale tam niema co tłumaczyć, wszystko jasne. Własne, kontrola uwagi na wideo to od 3 do 4 minuty.

"https://www.youtube.com/watch?v=y819dMehw6M&list=PLkqRT2BpZUpGQXg9EGX3GQXROFQl1g8-x"

Powodzenia.