magdola Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 Witaj Na samym początku napiszę Ci, że nie masz asolutnie racji. Psa z rodowodem możesz mieć naprawdę za symboliczne pieniążki. Sama dziwię się, że można kupic psa bez rodowodu drożej niż z rodowodem. Jedna pani ze znanej hodowli szukała domku dla suni niewystawowej za 300 zł! Inna dziewczyna z renomowanej hodowli ma pieski, wystawowe i śliczne też w bardzo zbliżonej cenie do tego co zapłaciłaś. Nie prowadzę żadnej hodowli. Szukając swojej drugiej suni wiedziałam już czego chcę i czy warto wystawiać czy nie... Ja nie kupiłabym takiego psa, ale to Twój wybór! Niedługo być może sprowadzę dla znajomej ze schronu coś w tyie rasy (za darmo). Proszę Cię o jedno: nie pisz, że Cię nie stać! Jak już pisałam: WIĘKSZOŚC PSÓW BEZ RODOWODU (OWŁOSIONYCH) JEST DROŻSZA NIŻ Z RODOWODEM!!!!!!! Wiem co piszę. A poza tym to śliczny ten Twój psiak. To piesek? Quote
marta23t Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 ja nie popieram kupna psów bez rodowodu. pomijając już wszelkie kwestie psów bezdomnych, bezmyślnych rozmnażaczy itd. .prawda jest taka ,że o psach bez papierów / chociaż metryki/ nie wiesz nic. nie wiesz tak naprawdę kto był ojcem a kto matką. sama mam sukę bez papierów z pseudo. koszta na leczenie tego psiaka przekroczyły już dawno kwotę jaka bym dała za kilka psów rodowodowych i to z bardzo dobrej hodowli. pies ma mase schorzeń, ciężkich do zdiagnozowania. nie wspomnę już o zwichrowanej psychice:shake: wydaje mi się, że sun ia może być z krzyżowania osobników o bliskim pokrewieństwie:shake:. kocham moją sunię i oddałabym za nią życie ale już nigdy więcej nie kupię psa bez papierów / jeśli będę chciała psa rasowego/. mniejsze ryzyko jest wziąść kundelka w typie rasy ze schronu niż kupić ,,pseudo rasowego,, psa od pseudo hodoffcy. bo tych uczciwych jest jak na lekarstwo:shake: Lizak jest przecudny!!!!!!!!!!!! Quote
Eva_31 Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 [quote name='magdola']Witaj Na samym początku napiszę Ci, że nie masz asolutnie racji. Psa z rodowodem możesz mieć naprawdę za symboliczne pieniążki. Sama dziwię się, że można kupic psa bez rodowodu drożej niż z rodowodem. Jedna pani ze znanej hodowli szukała domku dla suni niewystawowej za 300 zł! Inna dziewczyna z renomowanej hodowli ma pieski, wystawowe i śliczne też w bardzo zbliżonej cenie do tego co zapłaciłaś. Nie prowadzę żadnej hodowli. Szukając swojej drugiej suni wiedziałam już czego chcę i czy warto wystawiać czy nie... Ja nie kupiłabym takiego psa, ale to Twój wybór! Niedługo być może sprowadzę dla znajomej ze schronu coś w tyie rasy (za darmo). Proszę Cię o jedno: nie pisz, że Cię nie stać! Jak już pisałam: WIĘKSZOŚC PSÓW BEZ RODOWODU (OWŁOSIONYCH) JEST DROŻSZA NIŻ Z RODOWODEM!!!!!!! Wiem co piszę. A poza tym to śliczny ten Twój psiak. To piesek?[/quote] Moja droga...być może gdybym tu trafiła tak by się stało,że za sumę którą wydałam na lizaka...kupiłabym pieska z metryką z udokumentowanej hodowli...Jednak polak mądry po szkodzie...Wierz mi,że wykonałam wiele telefonów w poszukiwaniu wymarzonego grzywka...w żadnej hodowli nie było dla mnie pieska...pieska na kolanka...Nie wiem...może sie mylę...ale zauważyłam u hodowców cos takiego....Do kogokolwiek by nie zadzwonic...Są szczeniaczki owszem...ale idealne...wystawowe...nie na kolanka...bo miot jest idealny...ale po "zapieckach" wyprzedają te pieski "nieidelane" bez zadnych papierów,nawet czesto jest podany inny nr kontaktu...i wszystko jest ok....A na tego kto kupi takiego psiaka z zębami...moze niektórych obraziłam...nie było to moim celem i wiem ze nie wszyscy tak postępują...ale taka jest rzeczywistosc...sama tak kupilam swojego ukochanego kota...kot z dobrej hodowli...nawet bardzo dobrej...nie bede podawała nazwy bo latwo mozna znalezdz...Przez telefon...absolutnie...nie mamy kotka na kolanka...itp...Co do czego kupiłam kotka od tej pani bez papierów,nie kastrowanego itp....a dodam,ze na stronie i w ogóle wielkimi literami baner w typie...."Starajmy sie utrzymac czystosc rasy" Hodowla zarejestrowana w zwiazku kynologicznym...wystawy itp...Gdy weszlam na forum o kotach tej rasy zeby sobie conieco poczytac...trafilam na pania....prosila mnie zeby nie podawac skad go mam ani tez ze jest bez rodowodu...Tak to sie własnie robi...Cóż w tej kwesti chyba ja byłam bardziej odpowiedzialna...bo wykastrowalam kocura...Fakt wdzieczna jestem...bardzo bardzo,że go mam...pani sluzy mi zawsze pomoca..jesli jej potrzebuję...dlatego nie podam nazwy hodowli...Ale czy to jest fer wobez ludzi którzy kupią takie stworzenie?Innaczej to się przedstawia miedzy hodowcami...kupujecie zwierzeta...ze wzgledu na ich cechy czy tez inne walory...stad wasze oburzenie...nie wiadomo co i od kogo...Ale dla mnie potrzebny był po prostu piesek...piesek którego mogłabym przytulać i kochac...to wszystko,przyjdzie na to czas to go wykastruję...na pewno nie rozmnorzę...mam swiadomość,ze i tak wiele psów bezpańskich biega po naszej ziemi...ale czy popełniłam błąd jesli chcialam pieska konkretnego ....tzn...nie mieszańca? Chyba nie...Kierowałam się jedyną rzeczą...Właściwością niealergenną...a tego w schronisku by mi nie zapewniono.... Ps Tak to piesek...Lizak się nazywa...ma 4 miesiące :) Kocham go już bardzo mocno...cała rodzina zwariowała na jego punkcie :) W przyszłości chcemy znależdz dla niego koleżankę...może kolegę...zeby byo weselej...zresztą córka "zagarneła" lizaka dla siebie...potrzebujemy cos dla nas :P Quote
magdola Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 Napisz skąd jesteś Moja Aira też ma 4 miesiące :) A gdy będziesz chciała nastepnego "cudaka":diabloti: napisz na forum. na pewno coś się znajdzie i dla Ciebie. ja szukając swojego dostałam dużo propozycji psów "na kolanka". Nie szukałam jakiegoś cuda tylko dla zaawansowanych wystawców, ale trafiłam coś co zawsze chciałam mieć (po konkretnym psie), i po wcale niewygórowanej cenie. Poza tym jeszcze nigdy w życiu nic nie wystawiałam, więc nie jestem hodowcą;) Poproszę więcej fotek Quote
Eva_31 Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 Mieszkam w okolicy Zambrowa...jeśli mówi Ci coś ta nazwa... A fotki Lizaka są tutaj [URL="http://picasaweb.google.pl/home"]http://picasaweb.google.pl/home [/URL] Pozdrawiam. Quote
Ilka21 Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 Eva 31 na znanym portalu ogłoszeniowym często bywa bardzo dużo ogłoszeń o grzywkach z papierami po 500zł. Ja rozumiem,ze nie miałaś więcej na wydanie ale mozna pieska znaleźć. Musisz też zrozumieć że rodza sie mioty takie że hodowcy trudno sprzedać coś na kolanka bo szczenięta sa bardzo ładne(ja teraz miałam sama taki miot i mówiłam,ze na kolanka nie mam) ale sa też mioty gorsze gdzie takowe się znajdą. Wielu hodowców też jest w stanei sprzedać szczeniaka na wpsółwłasność tylko trzeba np. własnie wystawiać i tj spłata jest odroczona. Choć rozumiem ze cięzko jest i ja też jak dzwoniłam kiedyś to nei było dla mnie peisia na kolanka i kupiłam psa bez rodowodu, kocham go bardzo ale zrobiłam błąd z tego względu że tej pani nakręciłam interes i ona też jest w ZK choc z drugiej strony pies z tym charakterem wylądował by w chronie bo strasznie się rzuca na inne psy i nie jest to do wypracowania. Ciesz się swoim szkrabem, kochaj i dbaj ale piesia na kolanka można znaleźć i często oddają hodowcy za symboliczną kwotę ale trzeba popytać i poczekać;) Quote
Eva_31 Posted July 11, 2009 Posted July 11, 2009 Teraz to ja już zauważyłam,że można kupić i pieska za wcale nie duże pieniądze i choć z metryczką...zauwazyłam wiele ogłoszeń tu na forum...jednak wcześniej nie posiadalam tej wiedzy...moje jedyne miejsce w poszukiwaniu pieska oprócz stron hodowli był serwis alegratka...Tak czy innaczej wszyscy kochamy go bardzo bardzo mocno,choć jest z nami bardzo krótko,to nie wyobrażamy już sobie bez niego życia...jest wspaniały...bardzo przytulaśny...wesoły...bardzo szybki...na tą fotkę na stojąco polowałam calutki tydzień zeby go złapać...bo często zostawało tylko uszko :P .Nawet ostatnio zaczoł poszczekiwac czasem...hi hi...tak fajnie to słychać w jego wykonaniu...cieszy nas te poszczekiwanie...bo nie jest "dziamgotkiem",w ogóle niewiele szczeka... same zalety :)...no i przede wszystkim...moge go przytulac do woli i nie choruję...:multi: wiec rozpieszczam jak mogę Calutki rok czekalam na możliwośc poglaskania psa...W około wiele psów,a ja niestety nie mogłam...:) Planujemy zakup drugiego grzywka...ale to za chwilę,bo trzeba zebrać fundusze.Pozdrawiam. Quote
Iza. Posted July 12, 2009 Posted July 12, 2009 [quote name='Eva_31']Mieszkam w okolicy Zambrowa...jeśli mówi Ci coś ta nazwa... A fotki Lizaka są tutaj [URL="http://picasaweb.google.pl/home"]http://picasaweb.google.pl/home [/URL] Pozdrawiam.[/quote] Kolo Lomzy ? :cool3: A Lizak sliczny :loveu: Quote
Eva_31 Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 [quote name='Iza.']Kolo Lomzy ? :cool3: A Lizak sliczny :loveu:[/quote] Dokładnie koło Łomży :) Lizak się zwie,bo jak imię wskazuje...bez przerwy liże :) Quote
Melka Posted July 16, 2009 Posted July 16, 2009 Cześć Ewa! :) Z chęcią obejrzę więcej fotek Lizaka, tylko proszę popraw link do Picassy, bo podałaś nieprawidłowy :) BTW, słodki chłopak :loveu: Quote
Eva_31 Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 Link jest prawidlowy...tyle ze do calego albumu :) Juz sie poprawiam i wstawiam do albumu Lizaka. [URL]http://picasaweb.google.pl/Efcia25/AlbumBezTytuU#[/URL][URL="http://picasaweb.google.pl/Efcia25/AlbumBezTytuU#"] [/URL] Quote
Recommended Posts