Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Będę wdzięczna za Waszą podpowiedź czym może być spowodowane takie wskazanie producenta :

szczeniak o wadze 3-5 kg ma dostawać od 200 do 230 g karmy!!!
toz to strasznie dużo, dwa razy więcej niż innych karm premium...a EP to ponoć SuperPremium

nie rozumiem... macie może jakies doświadczenia z ta karmą??

Posted

[quote name='Talia.'][URL]http://www.dogomania.pl/forum/f1023/dawkowanie-121716/[/URL]
Opcja 'szukaj' się kłania:razz:[/quote]

dziekuję za podpowiedź...tylko akurat nie ma tam żadnej odpowiedzi na problem mnie nutrujący.

Posted

heheh, jeżeli to szczeniak bernardyna, to moim zdaniem całkiem dobre dawkowanie :lol:

A tak na poważnie, po pierwsze to dawkowanie karmy na cały dzień, a ponieważ szczeniaka karmi się kilka razy dziennie, to jednorazowo wcale nie wychodzi olbrzymia ilość. Ale to na pewno wiesz i nie o to Ci chodzi ;)

A więc po drugie, zauważyłam, że na stronie EP coś mocno pokręcili z tym dawkowaniem. Jest prawie takie samo dla karmy dla szczeniąt dużych i małych ras, do tego w tej dla małych ras przedział wagowy kończy się na 45 kg :evil_lol: Płacę stówę temu, kto mi pokaże szczeniaka rasy small lub medium, który w wieku 16 tygodni mieści się w przedziale wagowym 36-45 kg :p Zresztą dla ułatwienia może być też rasy large lub giant, tam tabela wygląda podobnie tylko... dawkowanie jest mniejsze :grin:

Jednym słowem, nie przejmuj się dawkowaniem, coś im się najwyraźniej pomyliło, zresztą i tak dla szczeniąt jest bardzo trudno ustalić dawkowanie ze względu na duże różnice w tempie wzrostu i wadze docelowej ;).

Posted

to akurat jamnik;)
a tak na poważnie to przestaje mi się ten EP podobać. Mało robi po nim wielkie koopy, średni 3 razy większe niż po Purinie Dog Chow , którą mam w pogardzie:shake:
Jak tak dlaej pójdzie to zwróce sie w stronę RC , choc tez mam obiekcje. Nie wyobrażam sobie, żeby robić eksperytmanety na młodym szczeniaczku:shake:

Posted

[quote name='gayka']Nie wyobrażam sobie, żeby robić eksperytmanety na młodym szczeniaczku:shake:[/quote]

trzeba bylo popatrzec na dawkowanie [U]przed[/U] zakupe karmy;) mozesz jeszcze napisac do eagle packa z pytaniem o dawkowanie, jesli Cie to meczy
Jak dlugo dajesz ta karme? Chodzi mi o te wielkie kupy o ktorych piszesz
Porownywac Purine Dog Chow do eagle packa to lekkie nieporozumienie;)

Posted

[quote name='Agnes']trzeba bylo popatrzec na dawkowanie [U]przed[/U] zakupe karmy;) mozesz jeszcze napisac do eagle packa z pytaniem o dawkowanie, jesli Cie to meczy
Jak dlugo dajesz ta karme? Chodzi mi o te wielkie kupy o ktorych piszesz
Porownywac Purine Dog Chow do eagle packa to lekkie nieporozumienie;)[/quote]

Masz rację, powinnam była sprawdzić. Szukałam najlepszej karmy i akurat dawkowania nie sprawdziłam. Daje EP od dwóch tygodni i doskonale wiem, że Purina to inna półka- dlatego własnie napisłam , że mam ja w pogardzie!!!!!
A wielkie koopy to chyba zły znak!

Posted

[quote name='gayka']A wielkie koopy to chyba zły znak![/quote]

tak, lepiej jak beda mniejsze, ale czy warto na to zwracac uwage jesli reszta nam "pasuje" - czyli to jak pies wyglada, jak sie rozwija, czy karma smakuje itp itd. Czy royal jest lepszy od eagle packa - nie wiem. Wiem jednak, ze EP to jest dobra karma.
Ja bym jeszcze napisala maila w celu wyjasnienia tego dawkowania - faktycznie wydaje sie wysokie, ale widocznie ta karma tak ma...albo jakis blad sie wkradl na strone