Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 1 month later...
  • Replies 113
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam ponownie,
dziś przyszło na świat 9 głodnych szczeniąt, a więc pierwszy rodezjanowy miot będący wynikiem sztucznej inseminacji mrożonką jest sukcesem!
Tylko Sabunia nie bardzo wie jak to się stało :crazyeye:

Edyta

• 3 years later...
Posted

Hejka

troszke chciałabym odmrozic :) temat :)

napewno od tego czasu macie wiecej doswiadczenia i wiedzy w tym temacie - ja wlasnie zaczynam raczkowac i nie wiem czy nie porywam sie z motyka na ksiezyc :/

chcialabym sprowadzic mrozone nasienie z usa

jak najtaniej
jak najlepiej
co robic aby było skuteczne

bede wdzieczna za odrobine pomocy, moze byc na pv

Posted

To zapraszam na początek na [url]www.sangoma.pl[/url] do działu podręcznik, tam masz moje przejscia z importem nasienia i inseminacją. Jak będziesz mieć po tym pytanie to dawaj smiało.
A najtaniej to by było gdyby zebrała się grupa kilku osób chcących w podobnym czasie sciągnąć nasienia z USA, niekoniecznie tej samej rasy. Wtedy koszt transportu podzielić na kilka osób, bo to jest t tej imporezie najdroższe.
Edyta

Posted

[quote name='Musiałek']... a z usa chyba schłodzonego się nie sprowadza, albo ???[/QUOTE]

Jakby sie kto uparł to pewnie można, ale schłodzone to długo nie może być transportowane, trudno będzie tak to zorganizować, żeby przesłać dzien-dwa przed zabiegiem. Zwłaszcza że z tym transportem to może byc tak, że przetrzymają przez weekend na lotnisku, bo wtedy np. firma kurierska nie pracuje, albo papierka zabraknie, a biuro do 16... Nasienie się w tym czasie "zepsuje" :lol: a tu koszty trzeba zapłacić.

Posted

tego sie własnie boje :(

a czytałam twoj artykuł :) boje sie tych kosztów bardzo - znajoma z Finlandii tez chce sprowadzic i ja to wyniosło 1000euro :( plus koszty krycia

a tak naprawde potwierdzenia ze sie uda tez nie ma :(

chyba za wysokie progi jak na moja kieszen z takim ryzykiem :((

Posted

[quote name='Musiałek'] boje sie tych kosztów bardzo - znajoma z Finlandii tez chce sprowadzic i ja to wyniosło 1000euro :( plus koszty krycia

([/QUOTE]

NIEMOŻLIWE!!! To nie może kosztować 1000 Euro, to cena z sufitu!

Policzmy: koszt profesjonalnego zestawu ( którym piszę na [URL="http://www.dogomania.pl/../103315-Inseminacja-mrozonym-nasieniem"]http://www.dogomania.pl/threads/103315-Inseminacja-mrozonym-nasieniem[/URL] ) do transportu chłodzonego nasienia to maksymalnie 100 euro. Koszt DHL (który przywiezie z opcją "dostarczyć do południa następnego dnia") to do 900 zł. Razem poniżej 400 euro!

Nawet jeżeli samemu wsiąść w samolot, polecieć do Finlandii, tam wynająć na lotnisku samochód, pojechać do psa, pobrać i wrócić - zapłacisz za wszystko do 1000 zł! Policz to dobrze, a nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Posted

wandko

nie zrozumiałaś mnie - wiec nie pisz że wprowadzam ludzi w błąd!!!

oczywiście ja za [B]schłodzone[/B] ze Szwecji dałam 1400 zł- całość - pojemniek, pobranie i transport i dostawa do drzwi w ciagu 23 godzin od pobrania nasienia.

ja pisze o [B]mrożonce z USA!![/B] znajoma z Finlandii chce sprowadzic mrożonke z USA i po przeliczeniu kosztów tyle jej wyszło. i ja tez pisze ze jestem zainteresowana mrozonka a nie schłodzonym bo to juz praktykuje i jestem z tego zadowolona :lol:

ALE jesli masz [B]mrozonke[/B] z usa z pojemnikiem i transportem i nastepnego dnia dhl przynosi za 400 Euro - to prosze daj namiary - dziś zamawiam !

Posted

OK, no to się wyjaśniło, pisaliśmy o dwóch różnych sprawach. Ja po prostu sprowadzałem niedawno chłodzone z Włoch (okolice Genui) i uderzyła mnie w oczy straszna kwota za sprowadzenie tego rzekomo z Finlandii. To powinno być porównywalne, a ja zapłaciłem na poziomie 1100 zł. Stąd mój post.

Posted

[quote name='Musiałek']
ALE jesli masz [B]mrozonke[/B] z usa z pojemnikiem i transportem i nastepnego dnia dhl przynosi za 400 Euro - to prosze daj namiary - dziś zamawiam ![/QUOTE]

o, kto by tak nie chciał.. tylko 400euro i przylatuje aż z usa.. ^^
Jak się orientowałam w tamtym roku w tych cenach żeby wysłać z Finlandii mrożonkę do Polski to do zapłacenia było 1000euro za samą przygodę z transportem i pojemnikiem. Dodatkowo jeszcze chyba było 900 euro do zapłacenia za samo nasienie. Nie wiem jakim sposobem wyszły tak ogromne te koszty...A wszystko miałam wyliczone przez osobę z Finlandii, koszt pojemnika, transport w jedną stronę, potem w drugą itd. Załamka.

Posted

A mnie interesuje, jak to działa w drugą stronę, tzn. chodzi mi o wysłanie nasienia z Polski (w moim przypadku do Szwecji). Czy mial ktoś może z tym styczność lub już wysyłał?

Posted

Nie wysyłałem, ale działa to dokładnie tak samo.

Kupujesz zestaw do transportu chłodzonego nasienia, pobierasz, wysyłasz firmą kurierską - pod tym względem to już u nas Europa.

Posted

[quote name='wandko']Nie wysyłałem, ale działa to dokładnie tak samo.

Kupujesz zestaw do transportu chłodzonego nasienia, pobierasz, wysyłasz firmą kurierską - pod tym względem to już u nas Europa.[/QUOTE]

No tak, tego się domyślalam ;) raczej interesuje mnie ta sprawa z jej "technicznej" : strony (chłodzone) i procedura, w końcu to Szwecja jednak.