Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie. Od tygodnia jestem właścicielką biewerki, przeuroczej zresztą... ale to tylko taki szczegół :) 

Suczka 12 stycznia będzie miała 4 miesiące. Została już trzykrotnie odrobaczona, trzykrotnie zaszczepiona na choroby wirusowe (wściekliznę zalecaną mamy dopiero po ukończeniu roku). Za półtorej tygodnia mamy ostatnie szczepienie na wirusówki pneumodog. Pani w hodowli powiedziała nam, abyśmy nie wyprowadzali psa na dwór aż do wiosny i powiem szczerze że bardzo mnie to zaskoczyło. No i tak się kisimy w tym domu, nauka czystości wygląda tak że uczę Tosię załatwiać się na ręcznik i czasem się uda, a przeważnie nie. A socjalizacja? Przecież to też ważny aspekt wychowania zrównoważonego psa. Nie wiem co robić, bo opinie słyszę różne i zastanawiam się czy aby pani z hodowli trochę nie przesadziła. 

Posted

Do wiosny? Bez przesady... Tydzień kwarantanny po szczepieniu w zupełności wystarczy, nie muszą to być 2 miesiące... A nawet nie powinny, bo jak sama wspomniałaś bardzo ważna jest socjalizacja - szczeniak musi poznać jak najwięcej zapachów, ludzi, psów, dźwięków, żeby nie był później lękliwy.

Posted

Oczywiście, że po trzech szczepieniach można już wychodzić z psem. Szkoda, że to Pneumodog, lepszy i pewniejszy jest Nobivac DHPPiL.

Ale wychodzić można i nawet trzeba, nic się jej już nie stanie.

Posted

dwbem właśnie pani z hodowli powiedziała podobnie tj żeby zaszczepić inną szczepionką, bo pneumodog spowodował kiedyś komplikacje u jednego z jej psów. Tylko się tak zastanawiam, że skoro już jedna dawka była właśnie pneumogod to czy można teraz zastosować inną.