Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Najpierw slow pare o wystawie, potem krotkie pytanko...

W ubiegla niedziele w Augustowie odbyla sie krajowa, szpice sedziowala M.Semik. Pelny katalog powystawowy i wyniki znajduja sie na stronie zwiazku www.zkwp.bialystok.tiu.pl wiec ja skrotem tylko napisze:

CWC, NSwR, BOB, BOG - Snowy Grove's BLISSFUL BROWNIE (czyli nasza Bajka)

CWC, NPwR - EVAN Fortunatus, rudo bialy syn Poor Lonesome Cowboy of Baker Lake i Calin Fortunatus (tez z Olsztyna)

w mlodziezy tytulow nie bylo, jedynie dosk.I - HAGIS NIKE z Pierwszej Ręki, czarno-biały syn NIKE EXPLORING of Nordica i NIAGARY Fortunatus, a w sukach - ANABELLA Księzycowy Pył, czekoladowa, po Cowboy'u i Fancie Polny Myszołap.

Korzystajac z okazji zapraszam na www.hauken.w.pl gdzie sa nowe zdjecia (porterty) Bajki, Viki i Vivy.

zaprzegi.jpg

A teraz druga rzecz - ie wiem czy macie nowe ASko, lub orientujecie sie w wynikach niedawnych prob uciagu w Dziergowicach (?? rany, nie pamietam jak dokladnie ta miejscowosc sie nazywa). Chodzi mi o to czy rezultaty podane w ASko sa prawdziwe - suka husky ponad 1700 kg, pies malamut - 3500kg... Nie zebym watpila osobiscie, ale juz chyba 3 razy spotkalam sie z osobami poddajacymi w watpliowsc te informacje i chce sie zwyczajnie upewnicimg][img]%7Boption%7D

Posted

odsyłam cię Miśka do dwóch topiców o Dziergowicach tu na forum. Jest to całkiem normalne, choć imponujące i nie jest to mistrzostwo świata. Rekordzista świata ciągnie 5.5 tony.

3.5 tony w ciągu kilku sekund osiągnął piękny rudy malamut z Chech, już nie pamiętam jego imienia (waga 44.5 kg). Zrobił to z palcem w ...... - chciałoby się powiedzieć ;-)

Mistrz polski Alf z Wadowic uciągnął w Krakowie 3017 kg i jest to oficjalny rekord Polski.

jeżeli chodzi o SH - to mistrzynią Polski Jest suczka Alaska Agnieszki Biernackiej, która w Krakowie uciągneła 1800 kg. Najlepszego wyniku psa nie pamiętam, bo klasy dodatkowo podzielone są na kategorie wagowe. (poza konkursem LUkas Grzesia z foruma uciągnął 2000 kg w Krakowie, pryz wadze bodaj 31 kg)

W Dziergowicach np. mój Morfeusz uciągnął 1548 kg, przy swojej wadze 20 kg, co daje 77.5 krotność ciągnięcia własnej wagi. Bo wyniki uciągów dzielą się na te w kategoriach i te bezwzględne czyli według przelicznika, co jest bardziej miarodajne.

Posted

w skrócie, żeby tylko rozwiać twoje wątpliwości - i ja tam byłam i miód i wino piłam ;-))

poza tym konkurencja rozgrywała się naprawdę w zgodzie z regulaminem, ciężar był ważony i liczony co do pół kg, a ustawienie wózka prawidłowe - pod lekkim kątem.

Prawdpodobnie w pryzszłym roku Dziergowice zostaną włączone w Puchar Europy w uciągach.

Posted

Miśka, ja również potwierdzam wyniki osiągnięte na zawodach w uciągu.

Też byłem w Krakowie i mój Lukas (SH ten z emblematu) uciągnął podczas zawodów 1500 kg, a następnego dnia poza konkursem 2000 kg.

W Dziergowicach mnie nie było (czego bardzo żałuję :( ), ale jestem pewiem, że podawane wyniki są wiarygodne.

Zawody w Krakowie odbywały się na wykładzinie dywanowej, w Dziergowicach na trawie, co napewno miało wpływ, że tam psy uzyskiwały lepsze rezultaty.

Ewaka na wystawie w Ustroniu spotkałem Tomka Radłowskiego - we wrześniu mają w Dziergowicach organizować jakieś zawody i ma być klasa velo.

Jak dostanę od niego zaproszenie (ma mi wysłać) to napiszę coś więcej. :wink:

Posted

No na tych zawodach ma byc klasa cani cross i velo. Grześ a czy w klasie velo można z dwoma startować ? Bo moje znowu nie polecą jedna bez drugiej, a tak to bym mogła z 2 psami jechać.

Posted

Teoretycznie można - przynajmniej w regulaminie jest napisane, że klasa velo to jazda z jednym lub dwoma psami.

Natomiast na zawodach bywa rożnie (zależy od regulaminu zawodów).

W Wysokiej można było tylko z jednym, natomiast w Morsku i Rogóźnie można było z dwoma.

Niektórzy twierdzą, z jednym jest łatwiej jechać (wykonywanie komend, różne tempo biegu dwóch psów itp.).

Myślę, bedzie można startować z dwoma, przecież nie będą to zawody rangi mistrzowskiej. :wink: