Jump to content
Dogomania

Prośba o interpretacje wyników badania krwi


Recommended Posts

Witam,

bardzo proszę o pomoc w analizie wyników badania krwi psiaka. Na czerwono zaznaczyłam MONO%, PLT, Potas i Wapń które są poza granicami normy.

Suczka, mieszaniec, wiek 1rok i 8msc.

Odrobaczanie: kwiecień 2015, 29.09.2015, 20.11.2015 (Dehinel Plus)

Od 4.11.2015 przyjmuje Fluxemed (teraz faza odstawiania).

Badanie przesiewowe:

Morfologia (oznaczenie maszynowe)

WBC 6,68 G/l 6,00-12,0

NEU 4,58 G/l 3,00-9,00

NEU % 68,5 % 55,0-75,0

LYM 1,08 G/l 1,00-3,60

LYM % 16,2 % 13,0-30,0

MONO 0,752 G/l 0,150-0,850

MONO % 11,3 % 1,00-10,0

EOS 0,212 G/l 0,040-0,600

EOS % 3,17 % 0,010-6,00

BASO 0,058 G/l 0,001-0,100

BASO % 0,863 % 0,001-1,00

RBC 7,54 T/l 5,50-8,50

HGB 182,0 g/l 150,0-190,0

HCT 0,538 l/l 0,440-0,550

MCV 71,4 fl 60,0-77,0

MCH 24,2 pg 21,0-27,0

MCHC 339,0 g/l 320,0-360,0

PLT 99,4 G/l 150,0-500,0

ALT (GPT) 25,8 U/l 1,00-80,0

Albuminy 33,4 g/l 25,0-44,0

AP - fosfataza alkaliczna 28,0 U/l 1,00-141,0

AST (GOT) 29,5 U/l 1,00-76,0

Fosfor nieorganiczny 1,28 mmol/l 0,700-1,60

Białko całkowite 63,0 g/l 54,0-75,0

Bilirubina całkowita 2,83 µmol/l 0,010-3,40

Cholesterol 7,59 mmol/l 3,10-8,60

Chlorki 110,0 mmol/l 96,0-113,0

Kreatynina 96,3 µmol/l 35,0-132,0

Glukoza 2,79 mmol/l 3,05-6,10

GLDH 2,81 U/l 0,010-10,6

Mocznik 7,35 mmol/l 3,30-8,30

Potas 5,47 mmol/l 3,50-5,10

Sód 150,0 mmol/l 140,0-155,0

Wapń 1,98 mmol/l 2,30-3,00

Stosunek albuminy/globuliny 1,13 0,670-1,60

Globuliny 29,6 g/l 18,0-45,0

Link to post
Share on other sites

Jedyny niepokojący parameter to małopłytkowość.Powodów może być bardzo wiele.Proponowałabym powtórzenie badania za jakiś czas.Z jakiego powodu sunia bierze Fluoksetynę??

Pozdrawiam,

M.

Link to post
Share on other sites

Sunia bierze Fluxemed, bo tak zalecił behawiorysta z weterynarzem. To psiak po przejściach, odebrany interwencyjnie i miała duże zaburzenia (m.in. problemy z zostawaniem samej w domu, różne lęki itp.). Fluxemed był dodatkiem do terapii behawioralnej.

Zanim zaczęła brać te tabletki również robiliśmy badania (na poczatku listopada 2015r), poniżej wynik.

Sporo było tam poza normą i wtedy inny weterynarz powiedział mi że pewnie ma robaki i odrobaczaliśmy, ale teraz już się zaczynam martwić że po niecałym pół roku wynik znowu nie jest zbyt dobry.

Badanie podstawowe + morfologia:

Morfologia (oznaczenie maszynowe)

WBC 9,28 G/l 6,00-12,0

NEU 7,02 G/l 3,00-9,00

NEU % 75,7 % 55,0-75,0

LYM 0,894 G/l 1,00-3,60

LYM % 9,64 % 13,0-30,0

MONO 1,11 G/l 0,150-0,850

MONO % 12,0 % 1,00-10,0

EOS 0,041 G/l 0,040-0,600

EOS % 0,441 % 0,010-6,00

BASO 0,208 G/l 0,001-0,100 X

BASO % 2,24 % 0,001-1,00 X

RBC 6,76 T/l 5,50-8,50

HGB 164,0 g/l 150,0-190,0

HCT 0,478 l/l 0,440-0,550

MCV 70,8 fl 60,0-77,0

MCH 24,3 pg 21,0-27,0

MCHC 343,0 g/l 320,0-360,0

PLT 122,0 G/l 150,0-500,0

Albuminy 31,2 g/l 25,0-44,0

ALT (GPT) 24,8 U/l 1,00-80,0

AP - fosfataza alkaliczna 83,0 U/l 1,00-141,0

AST (GOT) 23,0 U/l 1,00-76,0

Białko całkowite 63,6 g/l 54,0-75,0

Glukoza 4,14 mmol/l 3,05-6,10

Kreatynina 87,5 μmol/l 35,0-132,0

Mocznik 6,74 mmol/l 3,30-8,30

Stosunek albuminy/globuliny 0,963 0,670-1,60

Globuliny 32,4 g/l 18,0-45,0

Link to post
Share on other sites

Napisałam Ci wyżej,że te wyniki badań są w porządku,jedynie ilość płytek jest za niska I dobrze byłoby powtórzyć to badanie za jakiś czas.Te odchylenia od normy,które podkreśliłaś - są nic nieznaczące,mieszczą się w granicach błędu.Pięknie sunuię wyprowadziłaś na prostą,bo po takich przejściach mogłaby naprawdę chorować.Podawaj jej produkty bogate w wapń,mozesz też stosować suplementację farmakologiczną (wapnia ma nieco za mało).A odrobaczanie trzeba przeprowadzać 2,3 razy w roku,ale to pewnie wiesz - środki tez nalezy zmieniać.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Announcements

×
×
  • Create New...