Marmag Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 Witam, postanowiłam tu zapytać, gdyż nigdzie odpowiedzi znaleźć nie potrafię, a zależy mi na tej wiedzy. Jak wiadomo, króluje teraz przekonanie, iż York to musi być miniaturowy, więc im mniejsze szczenię, tym większa szansa, iż nie wyrośnie. Oczywiście wiele z takich pseudoyorkow dorasta do wagi dawnych yorkow, które były dosyć spore. Ale ja nie o tym, bo o rasowy = rodowodowy z FCI to my wszyscy wiemy. Moje pytanie podyktowane jest ciekawością no i z racji tego iż planuje yorka, chce wiedzieć, ile powinna średnio ważyć zdrowa suczka rasy York w wieku 8 tygodni, czyli w wieku odbioru od hodowcy? 70 dag?, 100? Czy 80? Czy ktoś z was mógłby podzielić się tą wiedzą na podstawie np. własnego doświadczenia ze szczeniętami tej rasy? Quote
Beatrx Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 a Ty wiesz w ogóle ile powinien ważyć dorosły york, ze podajesz takie wartości?o.O Quote
Marmag Posted March 21, 2016 Author Posted March 21, 2016 Wiem o yorkach prawie wszystko, czytam każdego dnia, miałam kontakt z tą rasa. Wiem, ile dorosly pies wazy. Ja pytam o szczenie. Czemu podaje takie wartości? Bo do okola mnóstwo właścicieli szczniat pseudo yorkow szczycacych się w.w wartościami wagowymi swoich szczeniąt w wieku okolo 8 tyg. Kiedy rozmawiam z taką osobą, wlascicielem psa bez rodo, zastanawiam się, ile faktycznie powinien taki szczeniak wazyc. Jakaś rozbieżność powinna przecież być, a chciałabym informować tych ludzi, ile zdrowy rasowy York w takim wieku ważyć powinien i że miniaturyzacja niczym dobrym jest.... Quote
Recommended Posts