Jump to content
Dogomania

przywiązana do drzewa babcia ONka (Chrcynno, Popowo Borowe) owczarek niemiecki

Recommended Posts

• Replies 121
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Ojej jakie dobre wieści :loveu:
Dobrze że to tylko jej uroda :loveu:
Tolci chyba futrzak zaczyna kiełkować ?
A ona tak na golasa u doktora była ? :razz:

Posted

Czy wizyta u ortopedy doszła do skutku ?
Coś więcej wiadomo o przyczynie skradania się Toli ?
Buziaki dla Pańci i wszystkich dziewczyn :lol:

Posted

była konsultacja, byl rtg...
Tola nie ma dysplazji, ale ma spondyloze i poczatek czegos tam... w bardzo dobre miejsce schowalam rtg z opisem, ze nie moge go znalesc...
ide szukac...

Posted

O niech to :shake:
Ewusku trzeba jej podawać codziennie dużo antyoksydantów czyli witaminy A. C i E tak co najmniej po 300 j.m. każdej witaminy na dobę.
W skrajnych wypadkach galopującej spondylozy i zwyrodnień kręgosłupa podaje się nawet 1200 jm w/w na dobę, bo tylko antyoksydanty są w stanie przerwać chemiczny łańcuch cytokin, ktore z kolei tworzą patologiczne białka (miopaty) powodujące powstawanie osteofitów na kręgosłupie i ogolnie zrosty.
Bardzo dobra jest też terapia ultradźwiękami - natężeniu o nie więcej niż 0, 2 - 0, 3 W/cm2 przykręgowo (po obu stronach kręgosłupa).
Ja to wszystko przerabiałam z Bonią :-(
Ale wcale nie musi utracić sprawności.
Super sprawą jest pływanie jeśli masz jakąś sadzawkę w pobliżu.
Mam aparat do fizykoterapii, zakupiony dla Boni (full combi) - jest także UD.
Z tym, że moja rodzinka również go użytkuje.
No nic, znajdż to RTG i będziemy myśleć.

Posted

To i dobrze :lol:
ale spondyloza to zaraza co lubi postępować :shake:
w/w witaminy to sprawdzony zestaw w takich razach.
Usunąc się tego nie da, ale mozna spowolnić kolejne zmiany zwyrodnieniowe.

Posted

Tolinko kochana suczynko jak sie miewasz ? :loveu:
Ewusku czy znalazl się opis do RTG Toli ?
Nurtuje mnie co wykryto u Tolusi we wspomnianej przez Ciebie fazie początkowej :shake:

Posted

znalazl sie :-) byl w transporterku, w ktorym jechal Horke :-)

Opis zmian:
Poczatek spondylozy L3-L4. Naddatek cienia na powierzchni dordzeniowej L5-L6.

Opis do rtg zrobila lek. Ryblewska.

Tola obrasta w futerko :-) Ma kuz ok 1,5 centymetra i wyglada jak Australian Catlle Dog :-)
Ostatnio bawi sie z budogami i Ringo (border Collie). Martwi mnie tylko to, ze nie jest "delikatna" w swoich pieszczotach...buldożka ma uszkodzona szyje, jest wygolona i na srebrno wysprejowana :-)

Tola przytyła ! Jest juz okraglutka, wiec lekko zmniejszyłam jej racje żywieniowe :-)

Dzisiaj albo jutro porobie jej nowe foteczki i wstawie.

Dziekuje Anecie25 z molosow za wplate 50 zl dla Toli.

Posted

To nie jest najlepiej ale i nienajgorzej, jak mogłoby byc.
Diety w tym układzie dziewczyna musi pilnować, dla niej nadwaga jest po prostu niebezpieczna.
Postaram się i ja cosik dla niej uskrobać.

Posted

caly czas sie skrada, ale to chyba dlatego, ze ONki maja taka budowe... ich zad nie jest taki np jak u mastifow "kwadratowy" tylko ściety, zaokraglony...

W piatek Łatka odeszla za TM ;-(

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Ewusek']caly czas sie skrada, ale to chyba dlatego, ze ONki maja taka budowe... ich zad nie jest taki np jak u mastifow "kwadratowy" tylko ściety, zaokraglony...

W piatek Łatka odeszla za TM ;-(

Łatka, o nie :-(
Śpij spokojnie sunieczko nie poznałam cię i teraz juz nie zdążę :-(
Dla ciebie Łateczko (*)
Ewusku, bardzo wspólczuję ....

Posted

:-(
mam nadziej, ze zła passa mnie opusciła... chociaz sama nie wiem... w sobote wyladowalam w klinice, bo bulw mial porazony tyl... okazalo sie po badaniu neurologicznym i rtg, ze zrosniete dwa kregi piersiowe i listwe wapienna i tam jest ucisk na nerwy "nozne"... Mam jeszce jednego kulawika, w pn rtg lokci i bioder... na razie wisi nad nami wizja operacji...masakra :-(

Posted

Ewusek napisał(a):
:-(
mam nadziej, ze zła passa mnie opusciła... chociaz sama nie wiem... w sobote wyladowalam w klinice, bo bulw mial porazony tyl... okazalo sie po badaniu neurologicznym i rtg, ze zrosniete dwa kregi piersiowe i listwe wapienna i tam jest ucisk na nerwy "nozne"... Mam jeszce jednego kulawika, w pn rtg lokci i bioder... na razie wisi nad nami wizja operacji...masakra :-(

O mój Boże Ewusku co tu dużo pisać :-(
Jestem z Wami ........

• 1 month later...
Posted

musze porobic jej foteczki, bo pieknie obrosla futerkiem :-)

a zachowanie, no coz... to typowy owczarek... pasie swoje ofiary w kolejnosci 1. Ringo, 2. Horke, 3. Cezar, 4. Joko.
Lego nie pasie, bo jest wieksza od niej :-)

pasienie - osaczanie - gnebienie - jestem przerazona :-( moze dlatego, ze nigdy nie mialam ONka...

Najlepiej mi odpowiada sytuacja, kiedy wychodi tylko z Lego, razem sobie biegaja i nie znecaja sie nad soba.

• 2 weeks later...