Ewusek Posted April 30, 2009 Author Posted April 30, 2009 to jest taka natura u niej... nic sie nie robi :-) Quote
ewa36 Posted April 30, 2009 Posted April 30, 2009 Ojej jakie dobre wieści :loveu: Dobrze że to tylko jej uroda :loveu: Tolci chyba futrzak zaczyna kiełkować ? A ona tak na golasa u doktora była ? :razz: Quote
ewa36 Posted May 3, 2009 Posted May 3, 2009 Tolinko miej się dobrze psinko razem z koleżanką Łatką i niech ci futerko odrasta :cool3: Quote
ewa36 Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Jak się miewa Tolinka ? Dziewczyna już od początku sezonu w bikini występuje :p Quote
ewa36 Posted May 10, 2009 Posted May 10, 2009 Czy wizyta u ortopedy doszła do skutku ? Coś więcej wiadomo o przyczynie skradania się Toli ? Buziaki dla Pańci i wszystkich dziewczyn :lol: Quote
Ewusek Posted May 11, 2009 Author Posted May 11, 2009 była konsultacja, byl rtg... Tola nie ma dysplazji, ale ma spondyloze i poczatek czegos tam... w bardzo dobre miejsce schowalam rtg z opisem, ze nie moge go znalesc... ide szukac... Quote
ewa36 Posted May 11, 2009 Posted May 11, 2009 O niech to :shake: Ewusku trzeba jej podawać codziennie dużo antyoksydantów czyli witaminy A. C i E tak co najmniej po 300 j.m. każdej witaminy na dobę. W skrajnych wypadkach galopującej spondylozy i zwyrodnień kręgosłupa podaje się nawet 1200 jm w/w na dobę, bo tylko antyoksydanty są w stanie przerwać chemiczny łańcuch cytokin, ktore z kolei tworzą patologiczne białka (miopaty) powodujące powstawanie osteofitów na kręgosłupie i ogolnie zrosty. Bardzo dobra jest też terapia ultradźwiękami - natężeniu o nie więcej niż 0, 2 - 0, 3 W/cm2 przykręgowo (po obu stronach kręgosłupa). Ja to wszystko przerabiałam z Bonią :-( Ale wcale nie musi utracić sprawności. Super sprawą jest pływanie jeśli masz jakąś sadzawkę w pobliżu. Mam aparat do fizykoterapii, zakupiony dla Boni (full combi) - jest także UD. Z tym, że moja rodzinka również go użytkuje. No nic, znajdż to RTG i będziemy myśleć. Quote
Ewusek Posted May 11, 2009 Author Posted May 11, 2009 na razie nic zlego sie nie dzieje... podajemy tylko arthroflex i wsio... jak bedzie bolalo, to wlaczymy NLPZ. Quote
ewa36 Posted May 11, 2009 Posted May 11, 2009 To i dobrze :lol: ale spondyloza to zaraza co lubi postępować :shake: w/w witaminy to sprawdzony zestaw w takich razach. Usunąc się tego nie da, ale mozna spowolnić kolejne zmiany zwyrodnieniowe. Quote
ewa36 Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 Tolinko kochana suczynko jak sie miewasz ? :loveu: Ewusku czy znalazl się opis do RTG Toli ? Nurtuje mnie co wykryto u Tolusi we wspomnianej przez Ciebie fazie początkowej :shake: Quote
ewa36 Posted May 18, 2009 Posted May 18, 2009 Jak tam nasza nudystka :cool3: Czy siersciuch zaczął już trochę odrastac ? Quote
Ewusek Posted May 19, 2009 Author Posted May 19, 2009 znalazl sie :-) byl w transporterku, w ktorym jechal Horke :-) Opis zmian: Poczatek spondylozy L3-L4. Naddatek cienia na powierzchni dordzeniowej L5-L6. Opis do rtg zrobila lek. Ryblewska. Tola obrasta w futerko :-) Ma kuz ok 1,5 centymetra i wyglada jak Australian Catlle Dog :-) Ostatnio bawi sie z budogami i Ringo (border Collie). Martwi mnie tylko to, ze nie jest "delikatna" w swoich pieszczotach...buldożka ma uszkodzona szyje, jest wygolona i na srebrno wysprejowana :-) Tola przytyła ! Jest juz okraglutka, wiec lekko zmniejszyłam jej racje żywieniowe :-) Dzisiaj albo jutro porobie jej nowe foteczki i wstawie. Dziekuje Anecie25 z molosow za wplate 50 zl dla Toli. Quote
ewa36 Posted May 20, 2009 Posted May 20, 2009 To nie jest najlepiej ale i nienajgorzej, jak mogłoby byc. Diety w tym układzie dziewczyna musi pilnować, dla niej nadwaga jest po prostu niebezpieczna. Postaram się i ja cosik dla niej uskrobać. Quote
ewa36 Posted May 23, 2009 Posted May 23, 2009 Czy arthroflex przynosi jakieś rezultaty ? Tola nadal się skarada ? Kochana jest :loveu: Quote
Ewusek Posted May 24, 2009 Author Posted May 24, 2009 caly czas sie skrada, ale to chyba dlatego, ze ONki maja taka budowe... ich zad nie jest taki np jak u mastifow "kwadratowy" tylko ściety, zaokraglony... W piatek Łatka odeszla za TM ;-( Quote
ewa36 Posted June 2, 2009 Posted June 2, 2009 [quote name='Ewusek']caly czas sie skrada, ale to chyba dlatego, ze ONki maja taka budowe... ich zad nie jest taki np jak u mastifow "kwadratowy" tylko ściety, zaokraglony... W piatek Łatka odeszla za TM ;-( Łatka, o nie :-( Śpij spokojnie sunieczko nie poznałam cię i teraz juz nie zdążę :-( Dla ciebie Łateczko (*) Ewusku, bardzo wspólczuję .... Quote
Ewusek Posted June 2, 2009 Author Posted June 2, 2009 :-( mam nadziej, ze zła passa mnie opusciła... chociaz sama nie wiem... w sobote wyladowalam w klinice, bo bulw mial porazony tyl... okazalo sie po badaniu neurologicznym i rtg, ze zrosniete dwa kregi piersiowe i listwe wapienna i tam jest ucisk na nerwy "nozne"... Mam jeszce jednego kulawika, w pn rtg lokci i bioder... na razie wisi nad nami wizja operacji...masakra :-( Quote
ewa36 Posted June 3, 2009 Posted June 3, 2009 Ewusek napisał(a)::-( mam nadziej, ze zła passa mnie opusciła... chociaz sama nie wiem... w sobote wyladowalam w klinice, bo bulw mial porazony tyl... okazalo sie po badaniu neurologicznym i rtg, ze zrosniete dwa kregi piersiowe i listwe wapienna i tam jest ucisk na nerwy "nozne"... Mam jeszce jednego kulawika, w pn rtg lokci i bioder... na razie wisi nad nami wizja operacji...masakra :-( O mój Boże Ewusku co tu dużo pisać :-( Jestem z Wami ........ Quote
Ewusek Posted July 9, 2009 Author Posted July 9, 2009 musze porobic jej foteczki, bo pieknie obrosla futerkiem :-) a zachowanie, no coz... to typowy owczarek... pasie swoje ofiary w kolejnosci 1. Ringo, 2. Horke, 3. Cezar, 4. Joko. Lego nie pasie, bo jest wieksza od niej :-) pasienie - osaczanie - gnebienie - jestem przerazona :-( moze dlatego, ze nigdy nie mialam ONka... Najlepiej mi odpowiada sytuacja, kiedy wychodi tylko z Lego, razem sobie biegaja i nie znecaja sie nad soba. Quote
ewa36 Posted July 23, 2009 Posted July 23, 2009 Dobre wieści :loveu: Pasie stadko to znaczy zadomowiła sie na dobre :loveu: Quote
Recommended Posts